Θέματα στρατηγικής συνεργασίας και περιβαλλοντικές προκλήσεις συζήτησαν Παναγιώτου-Σκυλακάκης

Σε θέματα στρατηγικής συνεργασίας με στόχο την αντιμετώπιση των σημαντικών περιβαλλοντικών προκλήσεων και την ενίσχυση των κοινών στόχων της Κύπρου και της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη επικεντρώθηκε η συνάντηση που πραγματοποίησε την Πέμπτη στην Αθήνα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ Μαρία Παναγιώτου, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Θεόδωρο Σκυλακάκη. 

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί η κ. Παναγιώτου στην ελληνική πρωτεύουσα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, ένα από τα βασικά σημεία της συζήτησης ήταν η ανάπτυξη της κατάλληλης συνεργασίας προς αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικών και μέτρων που περιλαμβάνονται στα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα προς επίτευξη των στόχων για τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Παράλληλα, καθώς η Κύπρος προετοιμάζεται να αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, οι Υπουργοί, Σκυλακάκης και Παναγιώτου, συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας και τεχνοκρατικής υποστήριξης από την πλευρά της Ελλάδας σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα.

«Η συνεργασία αυτή, είπε η Υπουργός, αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες της Κύπρου σε τομείς, όπως η προστασία της βιοποικιλότητας, η κλιματική αλλαγή και η συμμετοχή σε διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες», προστίθεται.

«Επιπλέον, αναγνωρίζοντας τον στόχο της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, οι Υπουργοί διερεύνησαν τη δυνατότητα δημιουργίας εθελοντικών αγορών άνθρακα», αναφέρεται. Η πρωτοβουλία αυτή, όπως σημειώθηκε κατά τη συνάντηση, στοχεύει στην προώθηση έργων απορρόφησης άνθρακα, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες για αντιστάθμιση των υπολειμματικών εκπομπών.

Οι δυο Υπουργοί σημείωσαν τη σημασία της ανάπτυξης διαφανών μεθοδολογιών και αξιόπιστων εθνικών μητρώων για την επίτευξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων στη μείωση άνθρακα.

«Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση μεταξύ των δυο Υπουργών για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους στην περιοχή της Μεσογείου, αναλαμβάνοντας κοινές πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων», επισημαίνεται. Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για συνέργειες και συνεργασία στον τομέα της ορθολογικής διαχείρισης του νερού αξιοποιώντας την τεχνολογία, καθώς και η ανθεκτικότητα του νερού στο πλαίσιο της αναμενόμενης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής.

Η Υπουργός Γεωργίας απόψε θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας, Κώστα Τσιάρα, ενώ αύριο το πρωί οι δύο Υπουργοί θα έχουν συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Αμέσως μετά, οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο πατέρας του βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου
Τελέστηκε η κηδεία της μητέρας και των παιδιών στη Λεμεσό-«Να κρατήσουμε το φως που μας χάρισε η παρουσία τους»
BINTEO: Δείχνει τα δόντια της η Coral-Νυφάδες χιονιού και χαλάζι σε διάφορες περιοχές (Pics)
«Μάνα και γιοι, η μοίρα τους ένωσε στη ζωή και την αιωνιότητα»-Κηδεύτηκαν άλλοι τρεις ήρωες της εισβολής
Καταδικάζει τον τρόπο αντιμετώπισης και παράδοσης σορών ομήρων από Χαμάς το ΥΠΕΞ της Κύπρου
Στη Γερμανία ηπατολόγος από Κύπρο για εκπαίδευση
Πορτοκαλί προειδοποίηση για χαμηλές θερμοκρασίες, φθάνουν μέχρι και στους μείον έντεκα
Απάντηση Μιχαηλίδου για τις εκδρομές μαθητών στα κατεχόμενα-Ζητά παύση της το ΕΛΑΜ
Ο πατέρας του Κυπριανού για το θάνατο του παιδιού του στα Τέμπη-«Είχε κοκκινίλες στα χέρια του,μύριζε πολύ έντονα χημικά»
Η τελευταία πράξη του δράματος-Το ύστατο χαίρε στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στη Λεμεσό