Κούνησε το δάκτυλο στον ΟΤΚ η ΕΕ-Απορρίπτει τις προσπάθειες νομιμοποίησης του ψευδοκράτους

«Η ΕΕ απορρίπτει τις επανειλημμένες προσπάθειες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών για νομιμοποίηση της τουρκοκυπριακής αποσχισθείσας οντότητας, της λεγόμενης ‘τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου’, η οποία δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, μέσω της παραχώρησης καθεστώς παρατηρητή, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής συνόδου στο Μπισκέκ της Κιργισίας», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Αυτές οι προσπάθειες, τόνισε, είναι λυπηρές και έρχονται σε αντίθεση με την ισχυρή υποστήριξη πολλών κρατών μελών του Οργανισμού στις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας, που κατοχυρώνονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Επίτροπος επανέλαβε ότι «η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Υπενθυμίζεται ότι, στην ομιλία του στην 11η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «νιώθω μεγάλη χαρά που βλέπω ανάμεσά μας τον κ. Τατάρ, πρόεδρο της τδβκ, αυτή τη φορά στο Μπισκέκ μετά τη Σούσα».

Ο Ταγίπ Ερνρογάν υποστήριξε πως «ο ο τουρκικός κόσμος έχει επίσης σημαντικές ευθύνες α μια δίκαιη και μόνιμη λύση του κυπριακού ζητήματος στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί. Όσο περισσότερο αναλαμβάνουμε ευθύνες για το δίκαιο αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού και δείχνουμε αλληλεγγύη μαζί του, τόσο περισσότερο θα ενισχύσουμε και τη δική μας ενότητα και αλληλεγγύη».

Η συμμετοχή του ψευδοκράτους, «ως επίτιμου προσκεκλημένου και μέλους-παρατηρητή στη σημερινή σύνοδο κορυφής του Οργανισμού μας, αποτελεί ένδειξη της βούλησής μας για αλληλεγγύη με τον τουρκοκυπριακό λαό ως τουρκικός κόσμος. Θεού θέλοντος αναμένουμε τους ίδιους να πάρουν το συντομότερο δυνατό τη θέση τους ανάμεσά μας ως πλήρες μέλος», πρόσθεσε, καλώντας ουσιαστικά τον Οργανισμό να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, ώστε να μπορεί να το αποδεχθεί ως πλήρες μέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήρε τον Τάταρ μαζί του στον ΟΤΚ ο Ερντογάν-Ζήτησε να γίνει το ψευδοκράτος πλήρες μέλος

Δειτε Επισης

Χρειάζεται χρόνος για αξιοποίηση του κοιτάσματος «Πήγασος»-Αναμένεται επιβεβαιωτική γεώτρηση
Χαμηλές προσδοκίες Στεφάνου για την συνάντηση στη Νέα Υόρκη-«Να προσέλθουμε με καλή θέληση»
Επίθεση σε Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ από ΑΚΕΛ για το πόρισμα των ΤΑΚΑΤΑ-«Η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο»
Διαβήματα Προέδρου για την δίωξη Σενέρ Λεβέντ-Καλεί τους θεσμούς της ΕΕ να σταματήσουν την Τουρκία
Απογοήτευση ΥΠΕΞ για τις ίσες αποστάσεις ΗΕ στις εκθέσεις-Καλωσορίζει τη δέσμευση ΓΓ για επανέναρξη των συνομιλιών
«Επίθεση άνευ όπλων» χαρακτήρισε τις συλλήψεις σφετεριστών ο Τατάρ-Πάει στη Νέα Υόρκη για να παραπονεθεί
Πάνω από 100 αιτήσεις ασύλου Σύρων απορρίφθηκαν, επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια
Για επικοινωνιακά τεχνάσματα κατηγορεί τον Πρόεδρο το ΑΚΕΛ Λάρνακας
«Ακλόνητη» υποστήριξη της Άγκυρας στα «δύο κράτη»-Κατηγορίες Γιλμάζ για τις διώξεις σφετεριστών
«Δεν υπάρχει αίτημα έκδοσης για τον Σενέρ Λεβέντ από την Τουρκία, ήταν κοινοποίηση», ισχυρίζεται το «υπεξ»