Σε τέλμα η βιομηχανία χαρτιού στην Κύπρο-Ψάχνουν λύσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες

Σε τέλμα βρίσκεται η βιομηχανία χαρτιού στην Κύπρο, αφού απέμεινε μόλις μία εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα και κινδυνεύει με κλείσιμο, λόγω των εισαγωγών που γίνονται από τρίτες χώρες, με τη Βουλή να εξετάζει κατά πόσον τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τα προβλήματα της βιομηχανίας χαρτιού, εξετάστηκαν από την Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στόχος της οποίας ήταν η συζήτηση του θέματος και η εξεύρεση λύσεων, ώστε η Κύπρος να μην απομείνει χωρίς εταιρεία παραγωγής χαρτιού.

Σύμφωνα με τον προεδρεύων της Επιτροπής, Νίκο Σύκα, με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τέθηκαν θέματα παραμέτρων για το εμπόριο, ενώ στις βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, ενδέχεται να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, που προέρχεται από τις εισαγωγές από άλλες χώρες.

Το πρόβλημα σχετίζεται με τις εισαγωγές χαρτονιών από την Αίγυπτο και τον Λίβανο, όπου δεν επιβάλλονται δασμοί antidumping. Οι συγκεκριμένοι δασμοί, όπως επεξηγήθηκε στους βουλευτές είναι φόροι που επιβάλλονται στα εισαγόμενα εμπορεύματα, προκειμένου να αντισταθμιστεί η διαφορά μεταξύ της τιμής εξαγωγής τους και της κανονικής αξίας τους, εάν το dumping προκαλεί ζημία στους παραγωγούς ανταγωνιστικών προϊόντων στη χώρα εισαγωγής.

Οι συγκεκριμένοι δασμοί εφαρμόζονται μόνο για την Κίνα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εμπορίου, η οποία κάλεσε τη Βουλή σε περίπτωση που θέλει να προχωρήσουν σε οποιεσδήποτε ενέργειες να κάνουν διαβήματα στο Υπουργείο Εμπορίου, με τελικό αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κραυγή αγωνίας από ΟΕΒ και ιδιοκτήτη βιομηχανίας

Παίρνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το γεγονός πως στην Κύπρο απέμεινε μόλις μία βιομηχανία χαρτιού, αφού πρόσφατα έκλεισαν άλλες δύο βιομηχανίες, λόγω ανταγωνισμού με τα εισαγόμενα προϊόντα.

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αυξημένες παραλαβές από την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Η δική μας βιομηχανία επηρεάζεται διότι είναι κατά 50% πιο φθηνά τα εισαγόμενα από τα κυπριακά, λόγω χαμηλότερου κόστους. Αν κλείσει και η τελευταία βιομηχανία, θα επηρεαστούν όλες οι εταιρείες που λαμβάνουν χαρτί από αυτή».

Υπέδειξε εξάλλου πως η Αίγυπτος επιδοτεί τις εξαγωγές της σε ποσοστό 10-20% και είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί από το κράτος.

Από την πλευρά του, o ιδιοκτήτης της μοναδικής επιχείρησης χαρτιού, υπέδειξε ότι η εταιρεία του υφίσταται για τριάντα πέντε χρόνια και εξυπηρετούν την κυπριακή αγορά, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό διότι έχουν συλλογικές συμβάσεις, υψηλότερους μισθούς σε σχέση με την Αίγυπτο και τον Λίβανο, ενώ καταβάλλουν και ΑΤΑ.

«Παράγουμε πέραν του 50% των συνολικών αναγκών της κυπριακής αγοράς, αλλά πολλοί πάνε στο εξωτερικό για εισαγωγές. Έκλεισαν δύο εταιρείες, μείναμε μόνο εμείς. Ας μπει πλαφόν στις εισαγωγές, ώστε να είμαστε κι εμείς λειτουργικοί», τόνισε ο ιδιοκτήτης.

Έθεσε επίσης το επιχείρημα ότι υπάρχουν βιοτεχνίες στα ορεινά που χρειάζονται 500-1000 χαρτόνια και δεν μπορούν να τους φέρουν τόσο μικρές ποσότητες από το εξωτερικό.

Θέση της Παγκύπριας Οργάνωσης Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών, είναι πως πρέπει να στηριχθεί ο παραγωγός με παρέμβαση του κράτους, ενώ τόνισε ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι τυπογράφοι, ωστόσο επιφυλάχθηκε να ενημερώσει επακριβώς σε επόμενη συνεδρία.

Το Τμήμα Τελωνείου στην τοποθέτησή του, επισήμανε ότι «πρέπει να ληφθεί απόφαση κι εμείς να την εφαρμόσουμε. Προτείνουμε να αναζητηθούν άλλες βιομηχανίες με παρόμοια προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να γίνει συγκεντρωτικό το παράπονο».

Θέση των βουλευτών της Επιτροπής είναι πως το κράτος πρέπει να προβεί με τη διερεύνηση των τιμών και αφού τα συγκεντρώσει να προχωρήσει σε διαβήματα, ώστε να τεθεί πλαφόν στο ποσοστό του χαρτιού που θα εισάγεται ή να μπουν δασμοί στα προϊόντα από Λίβανο και Αίγυπτο.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στην τοποθέτησή του τόνισε ότι τον προβληματίζει έντονα ότι η Κίνα και οι τρίτες χώρες ελέγχουν το εμπόριο και αν αποφασίσουν να κλείσουν τη στρόφιγγα οι ευρωπαϊκές χώρες θα πεινάσουν και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατέληξε λέγοντας πως δεν εκτιμά ότι εάν γίνουν διαβήματα δεν θα βρει το τείχος το κράτος από τις χώρες μέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κολύμπησαν για όγδοη χρονιά στη Λεμεσό για τους «Μικρούς Ήρωες»
Καταδικάζει ο ΠτΔ την επίθεση στη Γερμανία-«Βαθιά σοκαρισμένος και συντετριμμένος»
Τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες
Συννεφιασμένος με βροχές και καταιγίδες ο καιρός-Στους 19 βαθμούς η θερμοκρασία
Πιο ακριβό το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων σε σχέση με πέρσι-Σύγκριση τιμών σε βασικά αγαθά
«Θέλω να βρεις έναν άντρα για τη νονά μου»-Παρέλαβε τα γράμματα των παιδιών ο Άγιος Βασίλης (pics)
«Δεν υπάρχει σπίτι που να μην σπάραξε»-Άρχισε συμπόσιο για την ιστορία των προσφυγικών συνοικισμών
Σε αυτεπάγγελτη διερεύνηση προχωρεί ο ΟΑΥ για θέμα νευρόλυσης
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου ο Βασιλιάς Καρναβαλιού Λεμεσού για το 2025
Ικανοποίηση Βαφεάδη για ρεκόρ επιβατικής κίνησης με 12 εκ. επιβάτες το 2024