Εντείνονται οι προσπάθειες για κινητές μονάδες αφαλάτωσης-Σχέδιο δράσης για να μην γίνουν αποκοπές νερού

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββατοκύριακου δεν άφησαν πίσω τους μόνο ζημιές και προβλήματα, αλλά έφεραν έστω και λίγη εισροή νερού μετά από καιρό στα φράγματα. Ωστόσο, οι ποσότητες που εισέρευσαν δεν επιλύουν τα προβλήματα της ανομβρίας, με τους αρμοδίους να κάνουν ασκήσεις επί χάρου προκειμένου να γίνει καλύτερη κατανομή και διαχείριση των αποθεμάτων νερού, ενώ εντείνονται και οι προσπάθειες για τις κινητές μονάδες αφαλάτωσης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η εισροή νερού ανήλθε στα 0.548 χιλιάδες κυβικά μέτρα, ενώ είναι η πρώτη φορά που εισέρρευσε νερό για το υδρολογικό έτος, οι μετρήσεις του οποίου άρχισαν από τον Οκτώβριο, μήνα κατά τον οποίο δεν μπήκε σταγόνα νερού στα φράγματα.

Η μεγαλύτερη εισροή τις τελευταίες ημέρες καταγραφικέ στα φράγματα Κούρη και Ασπρόγκρεμμου, ενώ η συνολική αποθηκευμένη ποσότητα στα φράγματα ανέρχεται στα 74.424 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που αντιστοιχεί στο 25,6% της πληρότητας, ενώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι αποθηκευμένες ποσότητες νερού ανέρχονταν στα 138.944 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, που αντιστοιχεί στο 47.8% της συνολικής πληρότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η λειψυδρία φέρνει αυξήσεις σε αγροτικά προϊόντα-Μειώνονται τα έσοδα, αυξάνονται τα έξοδα παραγωγής

Οι αριθμοί που καταγράφονται προκαλούν ανησυχία, καθώς η μέχρι τώρα εισροή νερού είναι πενιχρή και αρκετά πιο κάτω από την περσινή που καταγράφηκε την ίδια περίοδο, σε μια χρονιά που θεωρήθηκε από υδρολογικής πλευράς ως κακή. Η συνολική εισροή νερού στα φράγματα ανήλθε στα 24.714 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, αρκετά πιο κάτω από την χρονιά 2022-2023 που εισέρευσαν στα φράγματα, 48.778 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

eisroi

Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, μειώνονται αισθητά τα αποθέματα νερού και προς τούτο, οι αρμόδιες υπηρεσίες έθεσαν σε εφαρμογή από την περσινή χρονιά το πλάνο δράσης για κατανομή και εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, το οποίο εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε μια προσπάθεια να μην επηρεαστούν με αποκοπές νερού τα νοικοκυριά.

Μιλώντας στον REPORTER, η Ανώτερη Εκτελεστική Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Γιάννα Οικονομίδου, εξήγησε πως οι πυλώνες δράσης του εν λόγω πλάνου δράσης, αφορούν μεταξύ άλλων, την αύξηση των μη συμβατικών πηγών νερού, όπως είναι η αφαλάτωση. Επιπλέον στο σχέδιο καταγράφονται μέτρα που θα περιορίσουν τις απώλειες νερού, καθώς επίσης και τρόποι βελτίωσης αναφορικά με την διαχείριση των υφιστάμενων πηγών νερού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε τραγική κατάσταση τα φράγματα-Κάτω από το μισό η πληρότητα

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε η κα. Οικονομιδού, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης, προγραμματίζεται η εγκατάσταση κινητών μονάδων αφαλάτωσης, αλλά και η επέκταση των υφιστάμενων μονάδων, ωστόσο, όπως επεσήμανε, «είναι μια διαδικασία η οποία χρειάζεται συντονισμό με διάφορους εμπλεκόμενους φορείς, όμως εργαζόμαστε εντατικά για να μπορέσουμε να υπερπηδήσουμε τα προβλήματα και να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε κάποιες κινητές μονάδες εντός του 2025».

Η προσπάθεια αντιμετώπισης της ανομβρίας είναι διαρκής, όμως δεν αρκεί, αφού ενδέχεται να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα αν και ο φετινός χειμώνας κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων, καθώς τα αποθέματα μειώνονται ανησυχητικά.

Πάντως στο πλαίσιο των προσπαθειών για αντιμετώπιση του προβλήματος, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής διαχείρισης υδάτινων πόρων, με σκοπό τον έγκαιρο προγραμματισμό για την καλύτερη κατανομή νερού, τόσο για σκοπούς ύδρευσης, όσο και για την άρδευση.

Παράλληλα, έχει εκπονηθεί σενάριο κατανομής νερού για το 2025 και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι αποθηκευμένες ποσότητες νερού και οι αφαλατώσεις μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για σκοπούς ύδρευσης, ωστόσο, έχουν μειωθεί σημαντικά οι ποσότητες νερού που δίνονται στους γεωργούς. Για την ώρα οι αρμόδιες αρχές επικεντρώνονται στις αφαλατώσεις, οι οποίες μπορούν να καλύψουν το 75% των αναγκών και οι υπόλοιπες ποσότητες συμπληρώνονται από τα φράγματα και τις γεωτρήσεις.

Η ελπίδα όλων είναι ο φετινός χειμώνας να έχει βροχές, καθώς όπως επεσήμανε η Ανώτερη Εκτελεστική Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, αν δεν βρέξει καθόλου ούτε φέτος τότε, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.

Δειτε Επισης

Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Post2Santa για αποστολή γραμμάτων στον Άγιο Βασίλη
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Το Διεθνές Δικαστήριο διώκει τον... νεκρό ηγέτη της Χαμάς-Εγείρεται ξανά το ερώτημα αν ζει
Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου-Συγκρούστηκε με όχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή ο δεύτερος οδηγός
Διάγγελμα Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία-«Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών