Κράτος δικαίου, έρευνα, στέγαση και Μεσόγειος στη δεύτερη ημέρα ακροάσεων των Επιτρόπων
21:38 - 05 Νοεμβρίου 2024
Στη διασύνδεση του κράτους δικαίου με τη χρηματοδότηση από την ΕΕ, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προώθηση μιας ολιστικής πολιτικής για τη Μεσόγειο, εστίασαν οι ακροάσεις των τεσσάρων υποψήφιων Επιτρόπων που παρουσιάστηκαν ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρωί και το απόγευμα της Τρίτης, με ευρωβουλευτές να θέτουν θέματα μετανάστευσης, ενέργειας αλλά και των ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κατά τη δεύτερη ημέρα των ακροάσεων για το νέο Κολέγιο των Επιτρόπων, τις ερωτήσεις ευρωβουλευτών απάντησαν ο Ιρλανδός Μάικλ Μαγκράθ (υποψήφιος Επίτροπος Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και Κράτους Δικαίου), η Βουλγάρα Εκατερίνα Ζαχαρίεβα (υποψήφια Επίτροπος για Νεοφυείς Επιχειρήσεις, Έρευνα και Καινοτομία), ο Δανός Νταν Γιόργκενσεν (υποψήφιος Επίτροπος για Ενέργεια και Στέγαση) και η Κροάτισσα Ντουμπράβκα Σούιτσα (υποψήφια Επίτροπος για τη Μεσόγειο).
Αργότερα το βράδυ η διαδικασία είχε προγραμματιστεί να συνεχιστεί με τη Σουηδή Τζέσικα Ρόσβαλ (υποψήφια Επίτροπο για το Περιβάλλον, Υδατική Βιωσιμότητα και Ανταγωνιστική Κυκλική Οικονομία και ο Αυστριακός Μάγκνους Μπρούνερ (υποψήφιος Επίτροπος για Εσωτερικές Υποθέσεις και Μετανάστευση).
Στην ακρόαση του ο κ. Μαγκράθ ανέφερε πως θα προωθήσει πολιτικές κατά της χειραγώγησης των πληροφοριών και των εξωτερικών παρεμβάσεων, ενώ παρουσίασε τα σχέδια του να ενισχύσει τη σύνδεση μεταξύ της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου και την πρόσβαση σε κονδύλια από την ΕΕ. Ανέφερε ακόμα πως θέλει να αναπτύξει νομοθεσίες για προστασία των καταναλωτών από καταχρηστικές πρακτικές στο διαδίκτυο, ενώ απάντησε ερωτήσεις για το πώς θα προωθήσει την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο.
Ο Ιρλανδός υποψήφιος ανέφερε ακόμα πως θα παρουσιάσει την πρώτη στρατηγική της ΕΕ κατά της διαφθοράς, καθώς και πως θα εργαστεί για την προστασία των γυναικών από την έμφυλη βία μέσω της εφαρμογής κανόνων που συμφωνήθηκαν πρόσφατα. Σε σχέση με την ελευθερία των ΜΜΕ, αναφέρθηκε στην σωστή εφαρμογή των νομοθεσιών που έχουν υιοθετηθεί.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για μείωση της γραφειοκρατίας και στήριξη των εταιριών της ΕΕ, ο κ. Μακγράθ δέχθηκε πως η Κομισιόν πρέπει να βοηθήσει τις εταιρίες να τηρήσουν τις νέες απαιτήσεις ελέγχου που εφαρμόζονται.
Η κ. Ζαχαρίεβα στην ακρόασή της τόνισε πως θέλει να φέρει την έρευνα και την καινοτομία στην καρδιά της ατζέντας της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, και δεσμεύτηκε να προωθήσει νομοθετική πράξη για την καινοτομία στην ΕΕ, ώστε να σπρώξει τα κράτη μέλη να φτάσουν στον στόχο των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.
Τάχθηκε επίσης υπέρ μιας συνολικής στρατηγικής για στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε επενδύσεις και της μείωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, καθώς και για ένα φιλόδοξο προϋπολογισμό για την έρευνα και την καινοτομία στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, η κ. Ζαχαρίεβα αναφέρθηκε στις αρχές του δίκαιου ανταγωνισμού και της στρατηγικής αυτονομίας.
Ο κ. Γιόργκενσεν στην ακρόαση που ακολούθησε υπογράμμισε πως η ενεργειακή πολιτική είναι στο επίκεντρο των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι, και ανέφερε πως προτεραιότητα του θα είναι η μείωση των τιμών ενέργειας, ενώ τάχθηκε υπέρ της πλήρους απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία. Παραδέχθηκε πως πολλοί Ευρωπαίοι ανησυχούν για τη πράσινη μετάβαση και τόνισε πως θα πρέπει η ΕΕ να εστιάσει στην ενεργειακή φτώχεια.
Δεσμεύτηκε ακόμα να επισπεύσει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων μέσω γρηγορότερης αδειοδότησης και διασυνδέσεων των δικτύων, αλλά και άλλων τεχνολογιών, ενώ απάντησε σε παρατηρήσεις ευρωβουλευτών για τις πιέσεις που δέχεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία. Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πυρηνική ενέργεια, ο κ. Γιόργκενσεν σημείωσε πως είναι αναγκαία για την πράσινη μετάβαση, προσθέτοντας όμως πως δεν θα πρέπει η ΕΕ να εξαρτηθεί από αυτήν.
Σε σχέση με τη στέγαση, ο Δανός υποψήφιος είπε πως η Κομισιόν θα ξεκινήσει ένα πλάνο προώθησης της προσβάσιμης στέγασης παρέχοντας στήριξη σε πόλεις και κράτη μέλη. Το πλάνο, εξήγησε, θα περιέχει στρατηγική για την κατασκευή νέων οικιστικών μονάδων και πλατφόρμα για επενδύσεις από την ΕΤΕπ.
Τέλος, η κ. Σούιτσα αναφέρθηκε στη σημασία της Μεσογείου για την Ευρώπη, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην ανάγκη συνεργασίας με χώρες της περιοχής για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση της μετανάστευσης, και πρόσθεσε πως προτεραιότητα της θα είναι ένα Σύμφωνο για τη Μεσόγειο που θα είναι «σχέση ίσων».
Η Κροάτισσα υποψήφια είπε ακόμα πως χρειάζεται μια νέα στρατηγική για τη Μέση Ανατολή, υπέρ της λύσης δύο κρατών, στήριξης της Παλαιστινιακής Αρχής και ειρήνευσης στον Λίβανο, ενώ δεσμεύτηκε να εργαστεί πιο στενά με τις χώρες του Κόλπου. Ερωτηθείσα πώς θα προωθήσει στρατηγικές συμφωνίες με χώρες της Μέσης Ανατολής, η κ. Σούιτσα επεσήμανε πως η προετοιμασία για το σύμφωνο θα περιλαμβάνει συμφωνίες όπως αυτές με την Αίγυπτο και την Τυνησία. Πρόσθεσε πως η Ευρώπη τώρα πληρώνει αρκετά αλλά δεν είναι ισχυρός παίχτης, και πως θέλει να το αλλάξει.
Ερωτηθείσα για τη στάση της σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζει το Ισραήλ την UNRWA, η κ. Σούιτσα ανέφερε πως θα συνεχίσει να προωθεί την χρηματοδότηση του οργανισμού, και την ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής. Ευρωβουλευτές ήγειραν ακόμα μια σειρά από θέματα, περιλαμβανομένης της μετανάστευσης και της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο.
Πηγή: ΚΥΠΕ