Συνταγματική αναθεώρηση για να επανεκλεγεί πρόεδρος ο Ερντογάν ζητά ο Μπαχτσελί

Την υποψηφιότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στις επόμενες προεδρικές εκλογές, προτείνει ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θέτοντας θέμα αλλαγής τους Συντάγματος.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜΗΡ, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποστήριξε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «η φυσική και η σωστή επιλογή» αν η Τουρκία απαλλαγεί από την τρομοκρατία, αντιμετωπίσει το «τέρας του πληθωρισμού» και αποκτήσει πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

Ο Ντεβλετ Μπαχτσελί είπε επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό «είναι μεταξύ των καθηκόντων μας» να γίνουν οι απαραίτητες συνταγματικές ρυθμίσεις. «Για τη συνέχεια στο κράτος, τη σταθερότητα στην πολιτική και την οικοδόμηση του "αιώνα της Τουρκίας", ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η μόνη επιλογή με την εμπειρία και τις γνώσεις του», συμπλήρωσε ο αρχηγός του ΜΗΡ, που είναι ο πολιτικός φορέας των υπερεθνικιστών Γκρίζων Λύκων.

Το τουρκικό Σύνταγμα επιτρέπει δύο διαδοχικές προεδρικές θητείες, ως εκ τούτου για να είναι υποψήφιος και πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Η τρέχουσα θητεία του λήγει κανονικά το 2028.

Η αναφορά επίσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί στην τρομοκρατία αφορά στο Κουρδικό ζήτημα. Ο ίδιος προ ημερών είχε προτείνει στον αρχηγό της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν να αποκηρύξει ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης την ένοπλη βία και να ζητήσει τη διάλυση της οργάνωσης που ο ίδιος δημιούργησε το 1978. Η έκκληση αυτή ερμηνεύτηκε από μερίδα Τούρκων πολιτικών αναλυτών ως μία κίνηση προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες για τη συνταγματική αναθεώρηση ψήφοι των βουλευτών του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM).

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα ζητά η αντιπολίτευση στο Ισραήλ-Στους 58 οι νεκροί από νέες επιθέσεις
Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε με κάτι σαν… κοστούμι και αναστάτωσε τις αγορές στοιχημάτων
ΒΙΝΤΕΟ: Επίθεση από τους «Στρατιώτες του Θεού» στον ελληνορθόδοξο ναό του Ευαγγελισμού στη Ναζαρέτ
Απομακρύνθηκαν τουλάχιστον 50.000 πολίτες στην Τουρκία-Μάχη με τις φλόγες, καταστράφηκαν σπίτια
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες αποκάλυψης από την καταστροφική πυρκαγιά στην Τουρκία-Στάχτη έγιναν ολόκληρες περιοχές
Πάνω από 900 νεκροί στο Ιράν στον πόλεμο των 12 ημερών με το Ισραήλ
CIA: Η αμερικανική επίθεση στο Ισφαχάν «καθυστέρησε για χρόνια» το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Το Ισραήλ εντείνει βομβαρδισμούς στη Γάζα εν μέσω νέας προσπάθειας για εκεχειρία
Βρετανός ΥΠΕΞ: Και οι τέσσερις εταίροι υποστηρίζουμε πώληση Eurofighter στην Τουρκία
Ο Τραμπ ξεκαθαρίζει ότι δεν συνομιλεί με την Τεχεράνη