Υψηλότερο το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην Κύπρο

Υψηλότερο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είχαν το 2022 οι γυναίκες σε σχέση με τους άντρες σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, η οποία θεωρείται ενιαία περιφέρεια σε επίπεδο NUTS2, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Ειδικότερα, το 2022 το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες στην Κύπρο ήταν τα 83,4 έτη, κατά 3,7 ψηλότερο από ό,τι για τους άντρες (79,7 έτη), κοντά στους μέσους όρους της ΕΕ όπου το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες βρισκόταν στα 83,3 έτη, ήταν κατά 5,4 έτη υψηλότερο από ό,τι για τους άνδρες (77,9 έτη).

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες ήταν το υψηλότερο στην περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας Μαδρίτης (87,7 έτη), ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονταν δύο άλλες ισπανικές περιφέρειες, η αυτόνομη κοινότητα Ναβάρας (86,9 έτη) και στην Καστίλη και Λεόν (86,7 έτη).  

Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες καταγράφηκε στη γαλλική περιφέρεια του Μαγιότ στη γαλλική εξόχως απόκεντρη περιοχή της Μαγιότ (74,4 έτη) στον Ινδικό Ωκεανό. Ακολουθούσαν η βορειοδυτική (76,4 έτη), η βορειοκεντρική (77,0 έτη) και η νοτιανατολική (77,6 έτη) περιφέρεια της Βουλγαρίας.

Η Μαδρίτη είχε την πρώτη θέση στο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση και για τους άντρες (82,4 έτη), και ακολουθούσαν η αυτόνομη επαρχία του Τρέντο στην Ιταλία και η πρωτεύουσα της Σουηδίας, η Στοκχόλμη (82,3 έτη και στις δύο).

Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής για τους άντρες καταγράφηκε σε τρεις περιφέρειες όπου και ήταν χαμηλότερο των 70 ετών: στη βορειοδυτική περιφέρεια της Βουλγαρίας (68,7 έτη), τη Λετονία (69,4 έτη) και τη βορειοκεντρική περιφέρεια της Βουλγαρίας (69,6 έτη).

Οι μεγαλύτερες διαφορές σε επίπεδο περιφερειών μεταξύ των δύο φύλων καταγράφηκαν στις χώρες της Βαλτικής και σε αρκετές περιφέρειες της Πολωνίας και της Ρουμανίας. Το μεγαλύτερο χάσμα καταγράφηκε στη Λετονία, όπου το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες ήταν κατά 10,0 έτη υψηλότερο από ό,τι για τους άνδρες.

Οι διαφορές στο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση μεταξύ γυναικών και ανδρών ήταν γενικά πολύ μικρότερες στη Δανία, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία. Ωστόσο, το μικρότερο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων παρατηρήθηκε στο Μαγιότ της Γαλλίας, όπου το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες ήταν 0,4 έτη υψηλότερο από ό,τι για τους άνδρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τις προκλήσεις της Κύπρου στη συνδεσιμότητα επισήμανε ο Βαφεάδης ενώπιον του Συμβουλίου της ΕΕ
«Μία ζωντανή μαρτυρία αγώνα, ένα ύμνο αντοχής»-Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Έπρεπε να ζήσω ό,τι δεν έζησα»
Ενισχυμένα μέτρα του Τμήματος Δασών για πυρκαγιές από 1η Απριλίου-Στη μάχη και τρία πτητικά μέσα
Προτεραιότητα η εξασφάλιση προσιτής στέγης για όλους-«Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας ο τομέας των ακινήτων»
Τον στρατηγικό σχεδιασμό του για το 2025-2027 κατέθεσε στην Επ. Παιδείας ο ΚΟΑ
Ένταση στην Επ. Θεσμών-Αποχώρησε από τη συνεδρία η Χαραλαμπίδου μετά από ανάρμοστο σχόλιο Θεμιστοκλέους
Οι προϋπολογισμοί του Πανεπιστημίου Κύπρου και Ανοικτού Πανεπιστημίου ενώπιον της Επ. Παιδείας
Νομικό κενό για την υποχρέωση σχολείων να ενημερώνουν αν δεν πήγε το παιδί-Ψάχνει λύσεις η Βουλή
Διαμαρτυρία τ/κ συντεχνίας στα κατεχόμενα κατά παρέμβασης Τουρκίας στην παιδεία
Πρόταση Νόμου για υποχρεωτική εγκατάσταση αποθηκευτικών συστημάτων στα έργα ΑΠΕ κατέθεσε ο Γιακουμής