Υψηλότερο το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην Κύπρο

Υψηλότερο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είχαν το 2022 οι γυναίκες σε σχέση με τους άντρες σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, η οποία θεωρείται ενιαία περιφέρεια σε επίπεδο NUTS2, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Ειδικότερα, το 2022 το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες στην Κύπρο ήταν τα 83,4 έτη, κατά 3,7 ψηλότερο από ό,τι για τους άντρες (79,7 έτη), κοντά στους μέσους όρους της ΕΕ όπου το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες βρισκόταν στα 83,3 έτη, ήταν κατά 5,4 έτη υψηλότερο από ό,τι για τους άνδρες (77,9 έτη).

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες ήταν το υψηλότερο στην περιφέρεια της ισπανικής πρωτεύουσας Μαδρίτης (87,7 έτη), ενώ στη δεύτερη και τρίτη θέση βρίσκονταν δύο άλλες ισπανικές περιφέρειες, η αυτόνομη κοινότητα Ναβάρας (86,9 έτη) και στην Καστίλη και Λεόν (86,7 έτη).  

Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες καταγράφηκε στη γαλλική περιφέρεια του Μαγιότ στη γαλλική εξόχως απόκεντρη περιοχή της Μαγιότ (74,4 έτη) στον Ινδικό Ωκεανό. Ακολουθούσαν η βορειοδυτική (76,4 έτη), η βορειοκεντρική (77,0 έτη) και η νοτιανατολική (77,6 έτη) περιφέρεια της Βουλγαρίας.

Η Μαδρίτη είχε την πρώτη θέση στο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση και για τους άντρες (82,4 έτη), και ακολουθούσαν η αυτόνομη επαρχία του Τρέντο στην Ιταλία και η πρωτεύουσα της Σουηδίας, η Στοκχόλμη (82,3 έτη και στις δύο).

Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής για τους άντρες καταγράφηκε σε τρεις περιφέρειες όπου και ήταν χαμηλότερο των 70 ετών: στη βορειοδυτική περιφέρεια της Βουλγαρίας (68,7 έτη), τη Λετονία (69,4 έτη) και τη βορειοκεντρική περιφέρεια της Βουλγαρίας (69,6 έτη).

Οι μεγαλύτερες διαφορές σε επίπεδο περιφερειών μεταξύ των δύο φύλων καταγράφηκαν στις χώρες της Βαλτικής και σε αρκετές περιφέρειες της Πολωνίας και της Ρουμανίας. Το μεγαλύτερο χάσμα καταγράφηκε στη Λετονία, όπου το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες ήταν κατά 10,0 έτη υψηλότερο από ό,τι για τους άνδρες.

Οι διαφορές στο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση μεταξύ γυναικών και ανδρών ήταν γενικά πολύ μικρότερες στη Δανία, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία. Ωστόσο, το μικρότερο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων παρατηρήθηκε στο Μαγιότ της Γαλλίας, όπου το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες ήταν 0,4 έτη υψηλότερο από ό,τι για τους άνδρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επαναλειτουργεί το σύστημα Tax For All στις 21 Ιουλίου-Παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η υποβολή
Σημαντική η δικοινοτική συνεργασία για το περιβάλλον-«Ξεκινάει εκστρατεία αναγνώρισης των προβλημάτων»
Αd hoc Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο για την φόρμουλα υπολογισμού της κρατικής χορηγίας προς Δήμους
Το ΚΕΒΕ καταδικάζει τα απεργιακά μέτρα στα ξενοδοχεί-Ζητά πρωτοβουλίες από τον υπουργό Εργασίας
Υπ. Παιδείας: Η κατοχή είναι η τραγικότερη σελίδα στην ιστορία του κυπριακού ελληνισμού
Ευχαριστίες Μποτσουάνα για μεγάλη αποστολή φαρμάκων από την Κύπρο
Πώς απαντά η Υπ. Ασύλου για την «Ομάδα Σύροι στην Κύπρο»-«Αποτελείται από δημόσιο υπάλληλο»
Στο 80%-85% η πληρότητα των ξενοδοχείων τον Ιούλιο
Τελεσίγραφο από ξενοδοχοϋπαλλήλους προς εργοδότες-Εφαρμογή συμφωνίας για συλλογικές συμβάσεις ή λήψη μέτρων
Τελεσίγραφο ενός μηνός από τους μεταφορείς Α’-Ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις