Σε κακή κατάσταση η υγεία του 21% των Κυπρίων άνω των 65

Σε κακή ή πολύ κακή υγεία δήλωσε πως βρισκόταν το 2023 το 28% των πολιτών τρίτων χωρών ηλικίας 65 και άνω που ζουν στην ΕΕ, σε σύγκριση με 16,6% όσων ζουν σε χώρα της ΕΕ, αλλά προέρχονται από άλλα κράτη μέλη, και κατά μέσο όρο 18,3% στην ΕΕ όσον αφορά τους ημεδαπούς κάτοικους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Στην Κύπρο το ποσοστό όσων πολιτών άνω των 65 από τρίτες χώρες δήλωναν το 2023 πως η υγεία τους βρισκόταν σε κακή ή πολύ κακή κατάσταση ήταν στο 10,2%, αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το ποσοστό των πολιτών άλλων κρατών μελών που ζούσαν στην Κύπρο και έδωσαν αυτή την απάντηση βρισκόταν στο 17,7%, λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, στο 21,0% βρισκόταν και το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ημεδαπών.

Η Κύπρος κατέγραψε χαμηλότερα ποσοστά από τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά όσους στην ηλικιακή ομάδα 45 - 64 ετών δήλωσαν πως βρίσκονταν σε κακή ή πολύ κακή υγεία: ειδικότερα, το 3,6% των πολιτών αυτών των ηλικιών από τρίτες χώρες (σε σχέση με 11,0% στην ΕΕ), το 5,0% των πολιτών άλλων χωρών της ΕΕ (9,7% στην ΕΕ), και το 5,5% των Κύπριων της συγκεκριμένης ομάδας (8,3% στην ΕΕ).

Στην κατηγορία των ατόμων 16 - 44 ετών, όλες οι διαφορετικές ομάδες κατέγραψαν πολύ χαμηλά ποσοστά προσώπων που ανέφεραν πως είχαν κακή ή πολύ κακή κατάσταση υγείας (κάτω του 5%), με τα ποσοστά για Κύπρο να βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα, κάτω από 1,5%.

Σε σχέση με το φύλο, στον μέσο όρο της ΕΕ, μεταξύ των πολιτών από τρίτες χώρες, το ποσοστό των γυναικών που ανέφεραν πως είχαν κακή ή πολύ κακή κατάσταση υγείας ήταν 8,5% σε σύγκριση με 7,3% για τους άνδρες. Μεταξύ των ημεδαπών κατοίκων, το ποσοστό των γυναικών ήταν 9,8% έναντι 8% για τους άνδρες, ενώ μεταξύ των πολιτών από άλλα κράτη μέλη το ποσοστό για τους άντρες ήταν υψηλότερο (7,8%) από αυτό για τις γυναίκες (7,4%).

Στην Κύπρο το ποσοστό των ανδρών από τρίτες χώρες που δήλωναν κακή ή πολύ κακή κατάσταση υγείας βρισκόταν στο 3,0% σε σχέση με 1,3% μεταξύ των γυναικών. Μεταξύ των ημεδαπών, το ποσοστό για τις γυναίκες ήταν μεγαλύτερο (7,1% έναντι 6,4% για τους άντρες). Μεταξύ των πολιτών από άλλα κράτη μέλη το ποσοστό ήταν ψηλότερο για τους άντρες (3,9%) σε σχέση με τις γυναίκες (1,3%).

Οι χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά του συνόλου των πολιτών τρίτων χωρών με κακή ή πολύ κακή αυτοαντίληψη για την υγεία τους (ηλικίας 16 ετών και άνω) ήταν η Λετονία (28%), η Εσθονία (17,5%) και η Γαλλία (14,3%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιταλία (1,5%), ακολουθούμενες από τη Μάλτα και τη Βουλγαρία (και οι δύο 1,8%).

Η Κύπρος βρισκόταν αρκετά χαμηλά όσον αφορά την κατηγορία των πολιτών από τρίτες χώρες (2,0% σε σύγκριση με 7,9% στην ΕΕ) καθώς και την κατηγορία των πολιτών άλλων κρατών μελών (2,6% σε σύγκριση με 7,6% στην ΕΕ) και την κατηγορία των ημεδαπών πολιτών (6,8% σε σύγκριση με 8,9% στην ΕΕ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επικεφαλής Ανθρ. Θεμάτων: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
Απεβίωσε ο νομικός Ευστάθιος Ευσταθίου-«Τίμησε την πατρίδα από πολλά σημαντικά βήματα»
Συννεφιασμένος με ανέμους ο καιρός-Η πρόγνωση για την ημέρα των Χριστουγέννων
Στόχος του ΟΑΥ η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των καταχρήσεων και η ενδυνάμωση του ΓεΣΥ
Χωρίς σύστημα καταγραφής κεραυνών η Κύπρος-Προσπάθειες απόκτησης από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία
«Εν να κάμουμεν τζι’ εμείς γιορτές»-Ξεκίνησε η διαλογή προϊόντων σε οικογένειες για τα Χριστούγεννα (pics)
Κολύμπησαν για όγδοη χρονιά στη Λεμεσό για τους «Μικρούς Ήρωες»
Καταδικάζει ο ΠτΔ την επίθεση στη Γερμανία-«Βαθιά σοκαρισμένος και συντετριμμένος»
Τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες