Πάνω από 25 εκ. ευρώ το κόστος της απόφασης για την προς τα κάτω επέκτασης της Προδημοτικής
06:00 - 03 Νοεμβρίου 2024
Πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να κοστίζει στο κράτος, η απόφαση για την προς τα κάτω επέκταση της Προδημοτικής, που ψηφίστηκε σε νόμο τον Απρίλιο του 2024 και τέθηκε σε ισχύ από την αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως για την εφαρμογή της νομοθεσίας προέκυψε ανάγκη για αγορά και εγκατάσταση 15 λυόμενων αιθουσών, ώστε οι σχολικές μονάδες να είναι σε θέση να υποδεχτούν τους επιπλέον μαθητές.
Το Υπουργείο Παιδείας, μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για την υποχρεωτική προς τα κάτω επέκταση της Προδημοτικής Εκπαίδευσης, από την πρώτη στιγμή άρχισε τις διαδικασίες, ώστε να είναι σε θέση να μπορέσει να υποδεχτεί τους μαθητές, χωρίς να προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Αυτό που είχε ανακοινωθεί είναι ότι, λόγω του γεγονότος πως θα αυξάνονταν οι αριθμοί σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, εκεί και όπου κρινόταν ανάγκη, θα τοποθετούνταν λυόμενες αίθουσες. Πράγμα που έγινε, σε διάφορες σχολικές μονάδες, μετά την καταγραφή της εικόνας.
Σημειώνεται πως, η εφαρμογή της νομοθεσίας είχε ως αποτέλεσμα να γίνει καταγραφή και των άλλων αναγκών στα νηπιαγωγεία, καθώς υπήρχαν μονάδες που έχριζαν υλικοδομικής βελτίωσης, ανακαίνισης ή ακόμη και ανέγερσης νέων κτιρίων. Πράγμα το οποίο είναι αρκετά οικονομικά κοστοβόρο, με την υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, να καλείται από την Βουλή να δώσει στοιχεία για την εφαρμογή της νομοθεσίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φουλάρει μηχανές το ΥΠΑΝ, στελεχώνει τα νηπιαγωγεία για την επέκταση της Προδημοτικής
Συγκεκριμένα, η κα. Μιχαηλίδου σε απάντηση σε ερώτηση του εκ των αντιπροέδρων του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιώργου Κάρουλα, ανέφερε πως το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), το οποίο αφορά την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών.
Η υπουργός Παιδείας επεσήμανε, παράλληλα πως η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου και τα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας, προέβηκε στην εκτίμηση και την καταγραφή των αναγκών σε προκατασκευασμένες αίθουσες, επεκτάσεις και ανεγέρσεις νηπιαγωγείων.
«Η καταγραφή έγινε με βάση την πιθανή αυξητική τάση στις εγγραφές που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες σχολικές χρονιές σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, τις ανάγκες ανά γεωγραφική περιοχή, καθώς και τη δυνατότητα του Υπουργείου να προβεί σε αναπτυξιακά έργα (κτιριολογικών επεκτάσεων ή ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων), σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Σημειώνεται ότι, με βάση τις επιπρόσθετες εγγραφές που πραγματοποιήθηκαν την παρούσα σχολική χρονιά 2024-2025, προέκυψε η ανάγκη αγοράς και εγκατάστασης 15 περίπου προκατασκευασμένων αιθουσών και μίας κτιριολογικής επέκτασης νηπιαγωγείου».
Αναφερόμενη στο κόστος της νομοθεσίας, η Αθηνά Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι η κοστολόγηση των κτιριολογικών έργων, έχει προκαταρκτικά εκτιμηθεί κατά τη διαμόρφωση και υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2023, τροποποιημένης πρότασης εφαρμογής της μεταρρύθμισης, περιλαμβανομένης της περιόδου εφαρμογής και της σχετικής κοστολόγησης που επεκτείνεται πέραν του ΣΑΑ.
Ποσό ύψους €1,8 εκατομμυρίων, περίπου, θα διατεθεί μέσω του μηχανισμού ΣΑΑ, για την αγορά προκατασκευασμένων αιθουσών και επεκτάσεων υφιστάμενων σχολικών μονάδων, για τις δύο σχολικές χρονιές 2024-2025 και 2025-2026. Ποσό ύψους €24,7 εκατομμυρίων περίπου, θα καλύψει τις κτιριολογικές ανάγκες μέχρι και την ολοκλήρωση της σταδιακής επέκτασης τη σχολική χρονιά 2031-2032.
Υπενθυμίζεται πως, βάσει των προνοιών της νομοθεσίας, μέχρι το 2030 αναμένεται να ενταχθούν στα νηπιαγωγεία, τα παιδιά που θα είναι 4 ετών, ώστε να μπορούν τα σχολεία να είναι έτοιμα να τους υποδεχτούν, χωρίς να προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στις δομές.