«Παίζουν κλέφτες και αστυνόμους με τους ίδιους τους αστυνομικούς για τις επιθέσεις σε διανομείς φαγητού»

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι επιθέσεις εναντίον διανομέων φαγητού στη Λεμεσό, έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο. Οι συλληφθέντες των επεισοδίων, αποτελούν κυρίως νεαρούς, κάτι που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα ως προς τα κίνητρα των επιθέσεων και αν αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως ρατσιστικά.

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τι κρύβεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις, μιλώντας στον REPORTER ο κοινωνιολόγος, Νίκος Περιστιάνης, χαρακτήρισε αυτές τις επιθέσεις από νεαρούς μεγάλο παιχνίδι, μέσω του οποίο «παίζουν κλέφτες και αστυνόμους με τους πραγματικούς αστυνομικούς, κάτι το οποίο βλέπουν ως πραγματική πρόκληση, αφού έχουν ως κύριους στόχους, όχι μόνο να ξεφύγουν αμέσως μετά την επίθεση, αλλά στη συνέχεια να προσπαθήσουν να αποκρύψουν την ταυτότητά τους και την ταυτότητα της ομάδας της τους και στο τέλος να γλιτώσουν».

Όπως τόνισε, συνήθως στις νεαρές ηλικίες, δεν είναι σαφής η γραμμή του νόμιμου από το παράνομο και οι νεαροί παίζουν ένα παιχνίδι, το οποίο τους εξιτάρει. «Εκείνο που σκέφτονται είναι η ψυχαγωγία και ότι θα φανούν ότι είναι η μάγκες της παρέας/ομάδας», σημείωσε.

Ο κ. Περιστιάνης, εξηγώντας τους παράγοντες οι οποίοι συμβάλουν στην απόφαση των δραστών να προχωρήσουν στις επιθέσεις εναντίον των διανομέων, σημείωσε πως ένας από αυτούς είναι η νεότητα. Όπως επισήμανε, στις συγκεκριμένες ηλικίες των φερόμενων δραστών, δηλαδή ανήλικοι και νεαροί, είναι καθοριστικός παράγοντας η ομάδα ή η παρέα στην οποία ανήκουν, γιατί έχουν ανάγκη να ενεργούν σαν μέλη μιας ομάδας, είτε τυπικής είτε άτυπης, δηλαδή είτε έχει όνομα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είτε είναι ανοικτή η ταυτότητά της.

«Σκέφτονται με κοινούς τρόπους, ο ένας επηρεάζει τον άλλο και καθοριστικό κίνητρο είναι η αποδοχή από τα άλλα μέλη της ομάδα. Συνήθως, ειδικά στα αγόρια, στις ηλικίες μεταξύ 11 με 12 χρονών, ξεκινάει η μετατόπιση από τους γονείς στους φίλους και είναι σημαντικό γι’αυτούς να διακριθούν εντός της ομάδας και η κρίση των υπόλοιπων μελών της είναι καθοριστική για το πως αξιολογούν τον εαυτό τους και τις επιδόσεις τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις 18 ανέρχονται οι επιθέσεις κατά διανομέων-Αποφασίστηκε η λήψη μέτρων

Για τον παράγοντα σχολείο, ο κ. Περιστιάνης τόνισε ότι οι συγκεκριμένοι νεαροί τις περισσότερες φορές δεν έχουν επιτυχία σε αυτό και έτσι, αναζητούν αυτό που οι κοινωνικοί επιστήμονες χαρακτήρισαν ως καριέρα στην παραβατική συμπεριφορά. Όπως εξήγησε, ξεκινούν ως μικρό και άσημο μέλος της ομάδας και σιγά σιγά γίνονται πιο σημαντικοί και στο τέλος μπορεί να καταλήξουν να είναι και ένα είδος άτυπου αρχηγού. «Αυτή η ιεραρχία δίνει ένα κίνητρο στους νεαρούς να αποδώσουν πιο καλά, να φανούν πιο ακραίοι από τους άλλους, πιο γενναίοι, πιο μάγκες για να μπορέσουν να λαμβάνουν την αναγνώριση ως ηγέτες ή ενός από τους ηγέτες».

Ο επηρεασμός από την κοινωνία

Την ίδια ώρα, ο κ. Περιστιάνης σημείωσε πως εκείνοι με τους οποίους τα βάζουν οι συγκεκριμένες ομάδες νεαρών, πρέπει να είναι άτομα τα οποία δεν έχουν γενική αποδοχή από το ευρύτερο μέρος της κοινωνία και μπορεί ήδη να είναι εντελώς περιθωριακοί και απορριπτέοι. «Άρα, οι νεαροί και να μην προέρχονται από τις ίδιες τάξεις και ιδεολογίες, το γεγονός ότι αντιλαμβάνονται πως υπάρχει αμφισβήτηση από την ευρύτερη κοινωνία έναντι των συγκεκριμένων ομάδων που γίνονται αντικείμενο των επιθέσεών τους, έχουν ένα είδος έμμεσης συναίνεσης και στην ουσία έρχονται να εφαρμόσουν εκείνο που θεωρούν ότι υπάρχει ως δεδομένο στην κοινωνία σε κάποιο βαθμό», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, αν διαισθάνονται ότι μία σημαντική μερίδα του κόσμου, μη ευκαταφρόνητη, δεν συμπαθεί τους ξένους για διάφορους λόγους, αλλά δεν οδηγούνται στη βία, υιοθετούν αρνητικές αντιμετωπίσεις και προχωρούν να γίνουν οι εκτελεστές των αρνητικών ιδεολογιών. «Στην Κύπρο μιλάμε για τα άτομα της δεξιάς δεοντολογίας και ιδίως της ακροδεξιάς, που αποστρέφονται άτομα από άλλες φυλές», τόνισε.

Μεγάλος παράγοντας, όπως επισήμανε, στις επιθέσεις εναντίον των διανομέων φαγητού, είναι η φυλή την οποία οι νεαροί θεωρούν υποδεέστερη από αυτή που ανήκουν. «Μπορούν έτσι να δείξουν πως αισθάνεται μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, έμπρακτα, χρησιμοποιώντας αυτά που υπονοούν πολλοί αλλά δεν κάνουν επειδή δεν έχουν άμεση ανάμιξη, δηλαδή δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι οι διανομείς φαγητού εξυπηρετούν ανάγκες της κοινωνίες, με αποτέλεσμα να μένουν στις αρνητικές εκτιμήσεις».

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Περιστιάνης, το γεγονός ότι οι διανομείς φαγητού κινούνται ως μονάδες, δίνουν την ευκαιρία στους νεαρούς να τους κτυπήσουν πιο εύκολα. Νιώθουν, σημείωσε, ότι είναι σίγουρη η νίκη τους, καθώς χτυπούν πάντα σαν ομάδα γιατί έχουν την ασφάλειά της και την ενθάρρυνση από τα υπόλοιπα μέλη της. «Υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ τους πιο θα δείξει την περισσότερη τόλμη και θάρρος» επισήμανε.

Επίσης, ο παράγοντας της διαφυγής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά των νεαρών, διότι όπως εξήγησε ο κ. Περιστιάνης, αν το θύμα είναι μόνο του, όχι μόνο θα καταφέρουν να δείξουν την γενναιότητά τους και τον ανδρισμό τους, αλλά οι διανομείς φαγητού δεν θα μπορούν να τους αντιμετωπίσουν, ούτε να τους εντοπίσουν και να τους καταγγείλουν. «Συνήθως δεν είναι πολλές οι εξιχνιάσεις τέτοιων υποθέσεων, σπάζει η αλυσίδα σε αυτή τη διαδικασία, είτε γιατί δεν προχώρησαν σε καταγγελία οι διανομείς φαγητού, είτε γιατί καταγγέλλουν αλλά δεν μπορούν να δώσουν περιγραφή των δραστών, είτε γιατί δεν εντοπίστηκαν από την Αστυνομία, είτε γιατί δεν αρκετά στοιχεία για την απόδειξη του εγκλήματος».

Τρόποι αντιμετώπισης

Για το αν υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης αυτών των ομάδων νεαρών, ο κ. Περιστιάνης ανέφερε πως θα πρέπει η ίδια η Πολιτεία να οργανώνει διάφορους τρόπους ψυχαγωγίας, οι οποίοι θα ενδιαφέρουν τους νεαρούς και στο τέλος θα υπάρχει ένα είδος τροπαίου.

«Μπορούν να δημιουργήσουν διάφορα σενάρια, μέσω των τοπικών αρχών και των Δήμων τα οποία να επιτρέπουν στους νεαρούς να βγάλουν την ενέργεια τους και να τους επιτραπεί να αναδειχθούν με μη βίαιους τρόπους. Αν δεν μπορέσουμε να καταλάβουμε με σοβαρούς τρόπους αυτά τα στοιχεία, πως θα βρούμε λύσεις. Πρέπει η κοινωνία να επενδύσει στους νεαρούς της», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τα ρίχνουν στους Ρώσους για τη πτώση του αεροσκάφους οι Αζέροι-Δεν τους επέτρεπαν να προσγειωθούν
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η τραγική ιστορία του Maurice Tillet-Η παραμόρφωση λόγω ασθένειας, η πάλη και οι φήμες για Shrek
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Απεργοί έριξαν την πύλη εισόδου της «βουλή» στα κατεχόμενα-Απειλούν με κλιμάκωση μέτρων
Στο μαύρο κουτί οι ελπίδες για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας-«Λάθος να γίνονται εικασίες» διαμηνύει το Κρεμλίνο
Ανησυχία για τα αποθέματα ψαριών στην Πάφο-Κινδυνεύουν με εξάλειψη οι ψαράδες
Βουλιάζουν τα ορεινά από τους εκδρομείς-Πυκνή τροχαία κίνηση προς Κακοπετριά
Βρετανός διηγείται πώς επιβίωσε επί 18 χρόνια στην πιο σκληρή φυλακή της Ταϊλάνδης