Έργο για ψηφιοποίηση του συστήματος επιτήρησης λοιμωδών νοσημάτων θα υλοποιηθεί επόμενα χρόνια στην Κύπρο

Μεγάλο ερευνητικό έργο, με τη συνεργασία των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, του Πανεπιστημίου Κύπρου (Ιατρική Σχολή και Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ») και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα υλοποιηθεί στην Κύπρο τα επόμενα πέντε χρόνια, με σκοπό την αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του συστήματος επιτήρησης των λοιμωδών νοσημάτων, στο πλαίσιο της Ενιαίας Υγείας (One Health).

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως το έργο, με την ονομασία CΥprus Empowered Surveillance Mechanism (CY-ESM), συγχρηματοδοτείται από την European Health and Digital Executive Agency (HADEA), στο πλαίσιο των προγραμμάτων EU4Health (Call: EU4H-2023-DGA-MS3-IBA), με το συνολικό ποσό των 3,5 εκ ευρώ.

Το CY-ESM αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα της χώρας να καταγράφει με ακρίβεια την εξάπλωση των λοιμωδών παραγόντων, να αναλύει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, να επικοινωνεί γρήγορα και αποτελεσματικά με τις Ευρωπαϊκές Υγειονομικές Αρχές και να παρεμβαίνει άμεσα και συντονισμένα για την επιτυχή αντιμετώπιση επιδημικών εκρήξεων και μελλοντικών πιθανών πανδημικών προκλήσεων με δεδομένες και ταχέως διογκούμενες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο του CY-ESM θα αξιολογηθούν οι ανάγκες, θα βελτιωθούν οι μηχανισμοί συλλογής δεδομένων και θα αναβαθμιστεί ψηφιακά η καταχώριση, ανάλυση και μεταφορά επιδημιολογικών στοιχείων.

Επιπλέον, θα εκπαιδευτεί το προσωπικό της δημόσιας υγείας, οι επαγγελματίες υγείας που συμμετέχουν στην επιδημιολογική επιτήρηση και το ευρύ κοινό στη σημασία και στον τρόπο λειτουργίας των σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης των λοιμωδών νοσημάτων που βασίζονται στη στρατηγική της Ενιαίας Υγείας, δηλαδή της διεπιστημονικής συνεργασίας και επικοινωνίας σε όλους τους τομείς που αφορούν στην υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος.

Συντονιστές του προγράμματος είναι από πλευράς του Υπουργείου Υγείας η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου και εκ μέρους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Δρ. Γεώργιος Νικολόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας.

Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα θα απαρτίζεται από τους Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου (Επικεφαλής), Δρ. Χρίστο Χαραλάμπους (συν-Επικεφαλής), Βαλεντίνο Σιλβέστρο και Φανή Θεοφάνους από το Υπουργείο Υγείας.

Από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και από την Ιατρική Σχολή η ομάδα θα απαρτίζεται από τους Δρ. Γεώργιο Νικολόπουλο (Επικεφαλής), Δρ. Μαρία Κολιού (συν-Επικεφαλής) και από το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία ΚΟΙΟΣ από το ο Δρ. Παναγιώτη Κόλιο (Επικεφαλής).

Εξάλλου, από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επικεφαλής θα είναι ο Δρ. Χριστόδουλος Πίπης και συν-επικεφαλής η Δρ. Βασιλική Χριστοδούλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ταυτοποιήθηκαν άλλοι εννέα αγνοούμενοι-Κατ’ ιδίαν επαφές Αριστοτέλους με τις οικογένειες των θυμάτων
Παρακολουθεί «με ιδιαίτερη προσοχή» τις διαδικασίες για σφετερισμό ε/κ περιουσιών ο Παγκύπριος Δικηγορικός
Εν πλω οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-«Στόχος να μην υπάρξουν αποκοπές νερού»
Ασκήσεις επί χάρτου για τις επικίνδυνες πολυκατοικίες στο Στρόβολο-Σε εφαρμογή η Γ΄ φάση του «κτίΖΩ»
Τα προγράμματα ανίχνευσης καρκίνου στην Κύπρο παρουσίασε ο Δαμιανός σε σύνοδο ΠΟΥ
Ξεκίνησε η συζήτηση στην Επ. Εργασίας για τα tips-Έντονες διαφωνίες από επιχειρηματίες
Εξελίξεις 46 χρόνια μετά την αποστολή λάθος οστών αγνοουμένων στην Ελλάδα-Δίνουν δείγματα δύο από τις οκτώ οικογένειες
Ενδεχόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα στην Αμαθούντα από την 1η χιλιετία π.Χ. δείχνουν ανασκαφές
Ολιστική προσέγγιση για ψυχοκοινωνική στήριξη νέων θα προωθήσει η Κύπρος