Επεισόδια σε διαδήλωση στην Γεωργία υπέρ της ένταξης στην ΕΕ-Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες από την αστυνομία

Η αστυνομία της Γεωργίας έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού για να επιχειρήσει να διαλύσει διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης να καθυστερήσει μέχρι το 2028 τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο και κατήγγειλε η αντιπολίτευση για παρατυπίες, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τμπιλίσι και άλλες πόλεις της Γεωργίας.

Στην πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γεωργίας και απέκλεισαν την κυκλοφορία μπροστά από το κοινοβούλιο και την έδρα του Γεωργιανού Ονείρου, το οποίο κατηγορούν για φιλορωσική αυταρχική παρέκκλιση.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή ταραχών εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν επιτόπου. Στη συνέχεια μασκοφόροι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ με σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ προς την κατεύθυνσή τους και ξυλοκόπησαν διαδηλωτές και δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί.

Απέναντί τους, οι διαδηλωτές ύψωσαν οδοφράγματα, στα οποία έβαλαν φωτιά. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για συλλήψεις.

29565145

Η φιλοδυτική πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία βρίσκεται σε ρήξη με την κυβέρνηση, κατήγγειλε στο X μια «καταστολή» που, σύμφωνα με την ίδια, συνεχιζόταν στις 06:30 (τοπική ώρα, 04:30 ώρα Ελλάδας): «Στοχοθετούνται δημοσιογράφοι και πολιτικοί ηγέτες. Περιμένω μια αυστηρή αντίδραση των ευρωπαϊκών πρωτευουσών».

Η Γεωργία διέρχεται περίοδο πολιτικής αναταραχής μετά την αμφισβητούμενη νίκη του Γεωργιανού Ονείρου στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Οκτωβρίου. Η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει το νέο κοινοβούλιο και πραγματοποιούνται διαδοχικές διαδηλώσεις, οι οποίες δεν έχουν μπορέσει να κάνουν την εξουσία να υποχωρήσει.

29564868

«Το Γεωργιανό Όνειρο δεν κέρδισε τις εκλογές, οργάνωσε ένα πραξικόπημα. Δεν υπάρχει νόμιμο κοινοβούλιο ούτε νόμιμη κυβέρνηση στη Γεωργία», λέει ο Σότα Σαμπασβίλι, ένας 20χρονος διαδηλωτής. «Δεν θα αφήσουμε αυτόν τον αυτοανακηρυχθέντα πρωθυπουργό να καταστρέψει το ευρωπαϊκό μέλλον μας».

Χθες, Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε απόφαση με την οποία απορρίπτει τα αποτελέσματα των εκλογών και καταγγέλλει «σημαντικές παρατυπίες». Απαιτεί να οργανωθεί νέα ψηφοφορία μέσα σε διάστημα ενός έτους υπό διεθνή επίβλεψη και να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος υψηλόβαθμων γεωργιανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχιτζέ.

Σε απάντηση, αυτός ο τελευταίος, ο οποίος έχει αναλάβει καθήκοντα από το Φεβρουάριο και επικυρώθηκε χθες, Πέμπτη, από τους βουλευτές, κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και «ορισμένους ευρωπαίους πολιτικούς» για «εκβιασμό».

«Αποφασίσαμε να μην βάλουμε στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το τέλος το 2028», ανακοίνωσε.

Δεσμεύθηκε πάντως να συνεχίσει την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, διαβεβαιώνοντας πως «μέχρι το 2028, η Γεωργία θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη από κάθε άλλη υποψήφια χώρα για να ανοίξει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και να γίνει κράτος μέλος το 2030».

Πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Γεωργία έλαβε επισήμως το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας το Δεκέμβριο 2023, όμως η Βρυξέλλες έχουν έκτοτε παγώσει τη διαδικασία κατηγορώντας την κυβέρνηση του Γεωργιανού Ονείρου για δημοκρατική οπισθοδρόμηση.

Μετά τις δηλώσεις του Κομπαχιτζέ, η πρόεδρος, η οποία διαθέτει μόνο περιορισμένη εξουσία στη Γεωργία, οργάνωσε «έκτακτη συνάντηση» με ξένους διπλωμάτες.

«Σήμερα η παράνομη κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στον ίδιο το λαό της», δήλωσε η πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δίπλα σε μέλη της αντιπολίτευσης. «Είμαι ο μόνος νόμιμος θεσμός, η μόνη νόμιμη εκπρόσωπος αυτής της χώρας».

Η πρόεδρος κατέθεσε στο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για την ακύρωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, το οποίο λίγες μόνο ελπίδες έχει να γίνει δεκτό.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγορούσε ήδη την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θέλουν να σύρουν τη Γεωργία στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ζήτησε χθες, ενώπιον των βουλευτών, από τις Βρυξέλλες «να σεβαστούν τα εθνικά συμφέροντά μας και τις παραδοσιακές αξίες μας».

Ο Κομπαχιτζέ θεωρείται πιστός του ισχυρού δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ιδρυτή του Γεωργιανού Ονείρου ο οποίος κατηγορείται από τους επικριτές του ότι κινεί τα νήματα της εθνικής πολιτικής.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 14 ετών σε Ουκρανή για εσχάτη προδοσία-Είχε γράψει επιστολή στον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ
Επιστρέφει στη Συρία η ακτιβίστρια Γιούσρα Μαρντινί-«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να πάω στην χώρα μου»
Ανθρωπιστική αερογέφυρα για τη Συρία οργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν χρήματα σε Σύρους για να επιστρέψουν στη χώρα τους
Οι τελευταίες ώρες του Άσαντ στη Συρία-Πως διέφυγε στη Ρωσία και το κατασκοπευτικό θρίλερ
Προειδοποιήσεις μυστικών υπηρεσιών για πιθανό κτύπημα της Ρωσίας στην Ε.Ε-«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι»
BINTEO: Φορτηγό γλιστρά σε παγωμένο δρόμο στο Μίσιγκαν και συγκρούεται με Πυροσβεστικό
Αστυνομικός στο Λονδίνο μπέρδεψε το νεροπίστολο με κανονικό όπλο και συνέλαβε 13χρονο
Σύροι αντιφρονούντες στοιβάζονταν σε κελιά-Tους κρατούσαν στη ζωή μόνο για τις ανακρίσεις
Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ο Φρανσουά Μπαϊρού