Ζητά την αλληλογραφία Αγγελίδη με Οδυσσέα η υπεράσπιση του Γιαννάκη-Παραμένει στο επίκεντρο η αίτηση Εισαγγελέα
11:58 - 28 Νοεμβρίου 2024
Νέο αίτημα ενώπιον του Δικαστηρίου υπέβαλε η υπεράσπιση του τέως Επιτρόπου Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη, ο οποίος βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε σχέση με τον πτυχίο του, ωστόσο δύο χρόνια αφότου καταχωρήθηκε η υπόθεση, ακόμη δεν έχει αρχίσει επί της ουσίας.
Υπενθυμίζεται πως η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Νικόλ Γρηγορίου, απέρριψε όλες τις προδικαστικές ενστάσεις της υπεράσπισης του κατηγορουμένου, για αναστολή της υπόθεσης λόγω παραβίασης των τεκμηρίου της αθωότητας και για διεξαγωγή δίκης εντός δίκης, εξού κατά την προηγούμενη ακροαματική διαδικασία άρχισε η κατάθεση τεκμηρίων.
Ωστόσο, ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Γιάννης Πολυχρόνης, σημείωσε ότι οι ενστάσεις του επί των τεκμηρίων που κατατίθενται παραμένουν. Και αυτό διότι, η διαδικασία της κατάθεσης τεκμηρίων άρχισε μετά την απόφαση του Δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα για δίκη εντός δίκης, ώστε να εξεταστούν οι ισχυρισμοί περί παράνομης ληφθείσας μαρτυρίας, στηριζόμενος στα όσα ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας στην αίτηση του για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Ο κ. Πολυχρόνης, ανέφερε πως, «όλα τα τεκμήρια κατατίθενται παράνομα, όπως θέσαμε ξανά, και η λήψη των τεκμηρίων έγινε κατά παράβαση, για αυτό δεν μπορώ να κάνω παραδεκτή τη διακίνηση τεκμηρίων, ούτε τίποτα».
Επί του θέματος, επανήλθε και κατά τη σημερινή διαδικασία η υπεράσπιση, με τον κ. Πολυχρόνη να υποβάλει αίτημα όπως του δοθεί η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα που κατατέθηκε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, σε σχέση με την παύση του Γενικού Ελεγκτή, η οποία περιλαμβάνει αναφορές για τον κ. Γιαννάκη, ενώ παράλληλα, ζήτησε όπως του δοθεί και η αλληλογραφία μεταξύ Οδυσσέα Μιχαηλίδη και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, που αφορούσε την συγκεκριμένη υπόθεση.
Η Δικαστής από την πλευρά της, του υπέδειξε πως αυτό το θέμα έχει ήδη αποφασιστεί, με τον κ. Πολυχρόνη να αναφέρει πως ο λόγος που τα ζητά είναι για να υποβάλει τις θέσεις του, επί των οποίων θα πρέπει να απαντήσει η Κατηγορούσα Αρχή. Περαιτέρω, υπέδειξε πως ο θέση του είναι σε πλήρη ταύτιση με τα όσα υποστήριζε ο Γενικός Εισαγγελέας στην αίτηση του, εξού και ζητά την αλληλογραφία με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.
«Απέστειλε email ζητώντας την αίτηση και τα τεκμήρια γιατί η θέση μου είναι πως η μαρτυρία είναι παράνομη. Μου απάντησαν πως δεν θα μου δώσουν αντίγραφο, γιατί βρίσκεται στο διαδίκτυο. Επίσης που απαντήθηκε πως αφορά άλλη ποινική υπόθεση και δεν αφορά την δική μου διαδικασία. Μου είπαν πως τα πρακτικά και η αίτηση βρίσκονται στο διαδίκτυο. Τους είπα πως αν δεν μου δοθούν, θα ζητήσω διάταγμα από το Δικαστήριο».
Από την πλευρά της η Κατηγορούσα Αρχή ανέφερε πως αυτό που ζητά η υπεράσπιση αφορά άλλη υπόθεση και δεν πρόκειται για μαρτυρικό υλικό, με τον κ. Πολυχρόνη να επιμένει να ζητά τα τεκμήρια που κατατέθηκαν ενώπιον του Ανωτάτου και αφορούσαν την αλληλογραφία Σάββα Αγγελίδη και Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
«Θα του στερήσουμε να προβάλει σε πόσο βαθμό παραβιαστήκαν τα δικαιώματα του;», διερωτήθηκε ο κ. Πολυχρόνης, ενώ περαιτέρω ανέφερε πως η αλληλογραφία αφορά ενέργειες του τέως Γενικού Ελεγκτή, οι οποίες, κατά τη θέση του, ήταν παράνομες. Υποστήριξε, επίσης, πως η άρνηση της Κατηγορούσας Αρχής, ενδεχομένως να παραπέμπει και σε κακοπιστία.
Η εκπρόσωπος του Εισαγγελέα, Θεοδώρα Παπακυριακού, ανέφερε πως «αυτά που ζητά δεν αφορούν την παρούσα διαδικασία. Δεν θα χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε από αυτά τα έγγραφα που ζητά, σε αυτή την διαδικασία. Αν μας επιτρέψει ο συνάδελφος να προχωρήσουμε στη διαδικασία, θα δει πως δεν θα χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε υλικό που αφορά αλληλογραφία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με τον Γενικό Ελεγκτή, ούτε ή την αίτηση παύσης του Γενικού Ελεγκτή».
Επίσης, η κ. Παπακυριακού, ανέφερε πως τα συγκεκριμένα έγραφα είναι άσχετα και η αλληλογραφία «είναι θέμα εμπιστευτικότητας και δεν παραδίδονται με ελαφρά την καρδία στην υπεράσπιση», με τον κ. Πολυχρόνη να τονίζει πως το βάρος της υπεράσπισης του στηρίζεται σε αυτή την αλληλογραφία. Σε ό,τι αφορά το θέμα της εμπιστευτικότητας, διερωτήθηκε «πώς γίνεται η Κατηγορούσα Αρχή να κάνει λόγο για εμπιστευτικότητα αλλά την ίδια ώρα να απαντά πως είναι δημοσιευμένα στο διαδίκτυο. Και πώς εφαρμόζεται η ρήτρα της εμπιστευτικότητας; Επειδή το είπε η Κατηγορούσα Αρχή; Ασφαλώς όχι. Πρέπει το Δικαστήριο να αξιολογήσει την αλληλογραφία και να κρίνει αν είναι εμπιστευτικό».
Η Δικαστής, διερωτήθηκε γιατί υποβάλλεται σε αυτό το στάδιο το αίτημα της υπεράσπισης, αφού δεν αφορά τον μάρτυρα που θα καταθέσει, με την κ. Γρηγορίου να κάνει λόγο για «παρελκυστική τακτική», ενώ κάλεσε τον κ. Πολυχρόνη να αποσύρει και να καταθέσει την ένσταση του στην επόμενη διαδικασία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: