Η εύθραυστη εκεχειρία στο Λίβανο και τα τρωτά της σημεία-Πώς η εκλογή Τραμπ επηρέασε την απόφαση των πλευρών

Μετά από 14 μήνες πολέμου, αλλεπάλληλων πυρών και πολλών χαμένων ζωών, πάρθηκε η απόφαση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ανατέλλοντας ταυτόχρονα μια μικρή ηλιαχτίδα ελπίδας, δίνοντας έστω και προσωρινά μια χαραμάδα ειρήνης. Η κατάπαυση του πυρός δεν σημαίνει το τέλος του δρόμου, ωστόσο, είναι μια ανάπαυλα, κυρίως για τους κατοίκους του Λιβάνου και των συνόρων του Ισραήλ, που για περισσότερο από έναν χρόνο βρίσκονταν δέσμιοι μιας πολεμικής σύγκρουσης με ανυπολόγιστες συνέπειες. 

Η πολεμική σύρραξη στον Λίβανο έχει αφήσει μέχρι τώρα πίσω της πάνω από τρεις χιλιάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και σχεδόν δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους, τόσο στο Νότιο Λίβανο όσο και σε περιοχές κοντά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. 

Οι επιπτώσεις του πολέμου φαίνονται σε γράφημα του Assosiete Press. Oi ζημιές στο Λίβανο υπολογίζονται σε 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 100.000 κατεστραμμένων σπιτιών. Στο Ισραήλ έχουν καεί περίπου 5.683 στρέμματα γης. Επιπλέον, εκτιμάται ότι το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει περίπου 14.000 πλήγματα στο Λίβανο, ενώ η Χεζμπολάχ έχει εξαπολύσει περισσότερα από 2.000 πλήγματα στο Ισραήλ.

Capture11

Eπιπλέον, παρά τις προειδοποιήσεις του στρατού του Λιβάνου να μην επιστρέψουν ακόμη στα σπίτια τους, αρκετοί Λιβανέζοι άρχισαν δειλά-δειλά να επιστρέφουν. Αντίθετα, οι Ισραηλινοί που ζουν κοντά στα βόρεια σύνορα παραμένουν επιφυλακτικοί, εκφράζοντας ανησυχία και δυσπιστία για τη διατήρηση της εκεχειρίας.

Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, αρκετοί θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει ένα «φαινόμενο ντόμινο» και στη Γάζα. Ωστόσο, αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά δύσκολες τις θετικές επιπτώσεις εκεί. Από την πλευρά της, η Χαμάς διατείνεται ότι είναι έτοιμη για συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγή ομήρων, αν και παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο διεθνολόγος Δρ. Πάμπος Χρυσοστόμου, μιλώντας στον REPORTER, ανέφερε ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι η διατήρηση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τους όρους της, προβλέπεται παύση των εχθροπραξιών για 60 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, οι μαχητές της Χεζμπολάχ θα πρέπει να υποχωρήσουν 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από το λιβανέζικο έδαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Χεζμπολάχ δεν έχει κάνει μέχρι τώρα δημόσια κανένα σχόλιο για τη συμφωνία

Ο Λίβανος δεσμεύεται να εφαρμόσει αυστηρότερη εποπτεία στις κινήσεις της Χεζμπολάχ νότια του ποταμού Λιτάνι, για να αποτρέψει την ανασύνταξη των μαχητών. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου, αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς ο στρατός του Λιβάνου αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων.

Ένα ακόμη σημείο της συμφωνίας που θεωρείται προβληματικό, είναι η ρήτρα που έθεσε το Ισραήλ, η οποία του επιτρέπει να παρέμβει αν κρίνει ότι η εκεχειρία δεν τηρείται. Ο κ. Χρυσοστόμου χαρακτήρισε αυτή τη ρήτρα «επικίνδυνη», καθώς δίνει στο Ισραήλ το δικαίωμα να επέμβει οποτεδήποτε θεωρήσει ότι δεν εφαρμόζονται τα συμφωνημένα.

Σχολιάζοντας τους λόγους που ώθησαν τις δύο πλευρές να αποδεχτούν τη συμφωνία, ο κ. Χρυσοστόμου εξήγησε ότι «για το Ισραήλ, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις, ήταν απαραίτητη λόγω της κόπωσης του στρατεύματος, καθώς πολεμά και στη Γάζα. Επίσης, το οικονομικό κόστος των πολέμων ήταν σημαντικός παράγοντας». Τόνισε ακόμη ότι η προθεσμία των 60 ημερών λήγει επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που ευνοεί το Ισραήλ λόγω της φιλοϊσραηλινής στάσης του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα εννέα σημεία κλειδιά για την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στον Λίβανο-Η τελευταία προειδοποίηση από τους IDF

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ δέχθηκε τη συμφωνία λόγω των σοβαρών πληγμάτων που υπέστη, ενώ θέλησε να δείξει καλή θέληση ενόψει της ανάληψης καθηκόντων από τον Τραμπ.

Ο κ. Χρυσοστόμου τόνισε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, κυρίως για τους πολίτες του Λιβάνου και του Ισραήλ, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να σταματήσει η αιματοχυσία. Ωστόσο, υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης της συμφωνίας.

Αναφορικά με την κατάσταση στη Γάζα, σημείωσε ότι το Ισραήλ θα μπορέσει πλέον να επικεντρωθεί εκεί, αλλά επεσήμανε τις δυσκολίες, κυρίως στο ζήτημα των ομήρων, ενώ επεσήμανε πως το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει στην συγκεκριμένη περιοχή.

Η Κύπρος, που όλο αυτό το διάστημα λειτουργούσε ως χώρα διάσωσης για εκατοντάδες πολίτες, χαιρέτισε τη συμφωνία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για αποκλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή.

Δειτε Επισης

Αντί να σβήσει τις φωτιές, έριξε και άλλο λάδι ο Χαρτσιώτης-Οι χειρισμοί, η ύποπτη συγκυρία και οι παραδοξότητες
Δύο νεκροί από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια-Μάχη με τέσσερα «100% ανεξέλεγκτα» μέτωπα
Εκκρεμεί μεγάλος αριθμός προστίμων από τις κάμερες-Έτσι μπορείτε να τα πληρώσετε
Κατήγγειλε τον αστυνομικό για χρηματισμό και δεν τον πίστεψαν-Με προεκτάσεις η σύλληψη μέλους για διαφθορά
Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στη Ζαπορίζια
Υπόδειγμα συνεργασίας η Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου-Κοινές προσεγγίσεις στα μεγάλα θέματα
Βρετανικά πανεπιστήμια εγκαταλείπουν το Χ του Μασκ-«Η πλατφόρμα γίνεται ολοένα και πιο τοξική»
Χυδαίο σχόλιο Μασκ για Τριντό-«Κορίτσι μου, δεν είσαι πια κυβερνήτης του Καναδά, δεν μετράει τι λες»
Κοινό ταξίδι στις ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία Τραμπ σχεδιάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας
Η Τεχεράνη ζητά από το Ισραήλ να αποσυρθεί από τα εδάφη της Συρίας