Συνεδρία Υπουργού Γεωργίας με αγροτικές οργανώσεις-Επί τάπητος ανομβρία και επιδότηση γεωργών
Στέλιος Χαραλάμπους 06:00 - 28 Νοεμβρίου 2024
Ευεργετικές είναι οι βροχές των τελευταίων ημερών, οι οποίες ωστόσο, δεν επαρκούν για να επιλύσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας. Παρ' όλα αυτά, δίνουν μια μικρή χαραμάδα ελπίδας, χωρίς όμως να μεταβάλλουν τους σχεδιασμούς των αρμοδίων για τα μέτρα που θα ληφθούν, προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα της ανομβρίας, το οποίο επηρεάζει γεωργούς και κτηνοτρόφους, αλλά και όλους τους πολίτες γενικότερα. Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσεων, συγκλήθηκε για σήμερα συνεδρία υπό την Υπουργό Γεωργίας, με τη συμμετοχή των αγροτικών οργανώσεων.
Παρά τις πρόσφατες βροχές, η εισροή στα φράγματα δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, η εισροή νερού στα φράγματα τις τελευταίες ημέρες ήταν μόλις 322 χιλιάδες κυβικά μέτρα, με την πληρότητα των φραγμάτων να ανέρχεται στα 74,038 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 25,5%. Αυτό που προκαλεί περαιτέρω ανησυχία, είναι το γεγονός ότι η πληρότητα παραμένει πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η οποία επίσης θεωρείτο κακή. Πέρσι, την ίδια χρονική περίοδο, η πληρότητα έφτανε τα 135,292 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ποσοστό 46,5%.
Οι βροχές των τελευταίων ημερών αποτέλεσαν δώρο εξ ουρανού για τη διψασμένη γη. Παρ’ όλα αυτά, είναι μόλις μια σταγόνα στον ωκεανό του προβλήματος. Μιλώντας στον REPORTER, ο Γενικός Γραμματέας του «Παναγροτικού», Τάσος Γιαπάνης, δήλωσε πως οι βροχές είναι καλοδεχούμενες, καθώς ήπιε η γη, ωστόσο τα σοβαρά προβλήματα όχι μόνο παραμένουν, αλλά διογκώνονται. Ως εκ τούτου, στη σημερινή συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας, οι αγροτικές οργανώσεις θα θέσουν, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της επιδότησης, καθώς, λόγω της μείωσης κατά 50% της παροχής αρδευτικού νερού, υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαπάνη, οι αγρότες θα ζητήσουν την επιδότηση των ζημιών τους, καθώς η μειωμένη παροχή νερού έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής και κατά συνέπεια των εσόδων τους.
Επιπλέον, στην ατζέντα της συζήτησης θα περιληφθεί η πορεία υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη αποφασιστεί επτά άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση της ανομβρίας, οι οποίες αναμένεται να υλοποιηθούν έως το 2025:
- Αξιοποίηση τεσσάρων γεωτρήσεων για αρδευτικούς σκοπούς.
- Βελτίωση της υδροδότησης κοινοτήτων με την αξιοποίηση είκοσι γεωτρήσεων και την επιδιόρθωση ή κατασκευή νέων υποδομών, όπως υδατοδεξαμενών.
- Αύξηση της παραγωγής πόσιμου νερού από τη Μονάδα Αφαλάτωσης Δεκέλειας (έχει ήδη υλοποιηθεί).
- Εκστρατείες ευαισθητοποίησης για τη μείωση της σπατάλης νερού στα νοικοκυριά, καθώς η συμμετοχή των πολιτών είναι κρίσιμη για τη μείωση της κατανάλωσης.
- Βελτίωση των αρδευτικών τμημάτων με διπλασιασμό του διαθέσιμου προϋπολογισμού.
- Μείωση των απωλειών στο δίκτυο ύδρευσης.
- Εγκατάσταση κινητών μονάδων αφαλάτωσης.
Παράλληλα, έχουν ήδη χωροθετηθεί τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθούν και άλλες περιοχές για την εγκατάσταση κινητών μονάδων, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα 66,4 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο Νοέμβριος ήταν υδρολογικά καλύτερος από τον Οκτώβριο, καθώς η βροχόπτωση μέχρι τις 26/11 έφτασε το 150% της κανονικής. Επιπρόσθετα, η μέση βροχόπτωση στις ελεύθερες περιοχές μέχρι τις 8 π.μ. της Δευτέρας, 25 Νοεμβρίου, ανήλθε στα 80 χιλιοστά, ενώ η κανονική για τον μήνα είναι 53,3 χιλιοστά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: