Νέες φωτιές για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη Βουλή-Ζητά διασαφήνιση το ΕΛΑΜ

Το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης περιλαμβάνει «απαράδεκτες προτροπές» και «ζητήματα που απαγορεύονται από την ίδια τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι η ταυτότητα φύλου» ανέφερε την Τετάρτη το ΕΛΑΜ, βουλευτές του οποίου κατέθεσαν σχετική πρόταση νόμου για διασαφήνιση της σχετικής νομοθεσίας. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, με άλλους βουλευτές να εκφράζουν διαφωνία με την πρόταση νόμου και να κάνουν λόγο για αχρείαστη ανακίνηση του θέματος.

Η πρόταση νόμου των Βουλευτών του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου, Λίνου Παπαγιάννη και Σωτήρη Ιωάννου αφορούσε σε διασαφήνιση ότι η νομοθεσία περί Διαπαιδαγώγησης για Αποτροπή της Σεξουαλικής Κακοποίησης και των Σεξουαλικών Κινδύνων αφορά αποκλειστικά την προστασία των παιδιών από απειλές και κινδύνους σεξουαλικής φύσεως, καθώς και την προστασία της προσωπικής υγιεινής τους.

Μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, δήλωσε ότι «άλλα λένε οι δημόσιες δηλώσεις και οι διακηρύξεις και άλλα λέει η νομοθεσία για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» προσθέτοντας ότι «ακούσαμε (σ.σ. εντός της Επιτροπής) ότι ο στόχος είναι η προστασία των παιδιών και αποτροπή της σεξουαλικής κακοποίησης και αναρωτιόμαστε γιατί δεν τα συγκεκριμενοποιεί αυτά ο νόμος».

Το ΕΛΑΜ, συνέχισε, αυτά ακριβώς προτείνει απέναντι στην «αοριστία» της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, όπως ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το 2022, λέγοντας ότι ακόμα και τότε, η Νομική Υπηρεσία σημείωνε ότι πρόκειται για αντισυνταγματικό νόμο.

Είπε ότι το μάθημα σήμερα γίνεται στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πολλοί από τους εμπλεκόμενους φορείς και τους αρμόδιους διαφωνούν με αυτό, αφού, όπως ανέφερε, μέσα καταγράφονται «απαράδεκτες προτροπές ή ζητήματα που απαγορεύονται από την ίδια τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι η ταυτότητα φύλου». Τέλος, είπε ότι η πρόταση του ΕΛΑΜ να γίνονται σεμινάρια και διαλέξεις προς τους τους γονείς, έτσι ώστε να βοηθηθούν για την αποτροπή της σεξουαλικής κακοποίησης, βρίσκει σύμφωνο το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε ότι «αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας να καταθέσει σχετική, ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαβούλευση με τους οργανωμένους γονείς στη βάση του ότι το Υπουργείο είναι αρμόδιο για το τι και το πως διδάσκεται στη δημόσια εκπαίδευση».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, είπε ότι «διαφωνούμε έντονα σε ό,τι αφορά στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΕΛΑΜ και με το πνεύμα και με το περιεχόμενο της πρότασης». Πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΕΛΑΜ ουσιαστικά καταργεί την ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ακυρώνει το δικαίωμα των παιδιών στην ενημέρωση, στην ενδυνάμωση, στην υγεία και την έγκαιρη διαμόρφωση υπεύθυνης ατομικής συνείδησης, που όπως είπε, είναι στοιχεία απαραίτητα για την προστασία τους από κάθε μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης και βίας.

«Το ΕΛΑΜ επιμένει να επαναφέρει ανύπαρκτα ζητήματα ανοίγοντας νέο κύκλο αχρείαστης και επιζήμιας αντιπαράθεσης και αναστάτωσης στα σχολεία και την κοινωνία», είπε ο κ. Καυκαλιάς. Πρόσθεσε ότι όπως αναφέρθηκε από τους αρμόδιους φορείς εντός της Επιτροπής, ο υφιστάμενος νόμος για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση εφαρμόζεται χωρίς προβλήματα στα σχολεία. Τέλος, ανέφερε ότι η πρόταση του ΕΛΑΜ, καταπατεί διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα του παιδιού, λέγοντας ότι «για εμάς το συμφέρον του παιδιού είναι πάνω από όλα».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι σε σχέση με το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης «χαιρετίζουμε την απόφαση της Κυβέρνησης για να φέρει τροπολογία ώστε να εμπλέξει τους γονείς στη διαδικασία αυτή της διαπαιδαγώγησης των νέων». Πρόσθεσε ότι επί της ουσίας ό,τι ίσχυε στη δημοτική εκπαίδευση και στο γυμνάσιο συνεχίζει να υφίσταται, απλά έχουν προστεθεί ορισμένα σεμινάρια σε κάποιους κλάδους του λυκειακού κύκλου. «Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι όπως γίνεται σήμερα η διαπαιδαγώγηση», σημείωσε ο κ. Σαββίδης.

Η ανεξάρτητη Βουλεύτρια, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, δήλωσε από πλευράς της ότι ο νόμος που ψηφίστηκε και έχει εφαρμοστεί τυγχάνει καθολικής αποδοχής σημειώνοντας ότι «αυτή η πρόταση νόμου η οποία έχει ενώπιον της η Επιτροπή Παιδείας δεν έχει άλλο σκοπό παρά να ανακινήσει και πάλι το θέμα». Επεσήμανε ότι «εμείς ως Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουμε ψηφίσει αυτή την πρόταση γιατί και τα παιδιά έχουν δικαιώματα και τα κατοχυρώνουν διεθνείς συμβάσεις τις οποίες η Κύπρος έχει υπογράψει».  

Διαφωνεί η Επίτροπος

Αντίθετη με την πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δηλώνει η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου, καθώς, όπως λέει, παραβιάζει βασικές αρχές, τόσο της κυπριακής νομοθεσίας, όσο και των νομικών υποχρεώσεων της Δημοκρατίας.

Σε υπόμνημα της Επιτρόπου, που δημοσιοποίησε το Γραφείο της ενόψει της συζήτησης, αναφέρεται πως η συγκεκριμένη πρόταση νόμου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου «βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα του περί της Ολιστικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης Νόμου του 2022 (205 (Ι)/2022) και του σκοπού και του αντικειμένου που επιδιώκεται η προστασία».

Η κ. Μιχαηλίδου σημειώνει ότι η εν λόγω πρόταση «υποσκάπτει τις όποιες προσπάθειες της Πολιτείας και ιδιαίτερα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας το οποίο προσπαθεί να θεσμοθετήσει διαδικασίες προς προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας και προς πραγμάτωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών».

Είναι απαράδεκτο, συνεχίζει «να καλούμαστε στη Βουλή για τη συζήτηση μιας πρότασης ή κατ' επίφασίν τροποποίηση που, επί της ουσίας, παραβιάζει βασικές αρχές, τόσο της κυπριακής νομοθεσίας, όσο και των νομικών υποχρεώσεων της Δημοκρατίας, περιφρονώντας Διεθνείς Συμβάσεις, Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Συστάσεις Διεθνών Οργανισμών που στόχο έχουν την προστασία και την ευημερία του συνόλου των παιδιών της».

Ακόμη λέει ότι η εν λόγω πρόταση νόμου περιορίζεται στην προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση, χωρίς να αντιμετωπίζεται ολιστικά η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών για ουσιαστική διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, ανάλογα με την ηλικία τους και τον βαθμό ωριμότητας τους.

Μεταξύ άλλων, η Επίτροπος αναφέρει ότι η συμπερίληψη στα αναλυτικά προγράμματα της Κύπρου μιας επιστημονικά τεκμηριωμένης, παιδαγωγικά προσανατολισμένης και προσαρμοσμένης στις ανάγκες και τις πραγματικότητες των παιδιών, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, «είναι πλέον μια αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα για ένα κράτος δικαίου, που νοιάζεται και φροντίζει για την ευημερία των παιδιών του».

Λέει ακόμη ότι η οποία νομική ρύθμιση της Ολιστικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης θα πρέπει να βασίζεται στη δικαιωματική προσέγγιση, διασφαλίζοντας το δικαίωμα στη ζωή, επιβίωση και ανάπτυξη, το δικαίωμα στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, στην ασφάλεια, και κυρίως στο δικαίωμά των παιδιών στην προστασία από σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Στην προκείμενη πρόταση νόμου, συνεχίζει, οι πρόνοιες που τροποποιούνται λειτουργούν «ενάντια στο συμφέρον του παιδιού» καθώς, όπως λέει, η γνώση προστατεύει τα παιδιά από την εκδήλωση συμπεριφοράς ξένης προς τη βιολογική και συναισθηματική τους ωριμότητα.

«Όσο τα παιδιά δεν γνωρίζουν, παραμένουν εκτεθειμένα σε πολλαπλούς κινδύνους. Παράλληλα, αφού η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση περιλαμβάνει την καλλιέργεια δεξιοτήτων και της ενσυναίσθησης, βοηθά τα παιδιά να λαμβάνουν ενημερωμένες και συνειδητές αποφάσεις», αναφέρει στο υπόμνημα της η Δέσπω Μιχαηλίδου.

Λέει τέλος ότι η μόνη πρόνοια με την οποία μπορεί να συμφωνήσει είναι η εισήγηση για πρόσθεση εδαφίου στο Άρθρο 4 του υφιστάμενου Νόμου, για την συμπερίληψη της υποχρέωσης της αρμόδιας Αρχής να διοργανώνει εκπαιδευτικά εργαστήρια, βιωματικά και μη, διαλέξεις και σεμινάρια για γονείς για θέματα σχετικά, όχι μόνο με την προστασία των παιδιών από σεξουαλική κακοποίηση, αλλά γενικότερα με το πώς να συζητούν οι γονείς με τα παιδιά τους για θέματα κοινωνικής ανάπτυξης, σεξουαλικής υγείας, δημιουργίας υγειών σχέσεων άλλα και για κάθε θέμα που απασχολεί τα παιδιά αναλόγως της ηλικίας και της ωριμότητας τους ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σύνολο €14,2 εκατ. προσέφερε το «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» σε 27 χρόνια δράσης
Συστάσεις για Black Friday από το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή
Πυρά Παμπορίδη για τα τεκταινόμενα στην Υγεία-«Το γινάτι βγάζει μάτι»
Συζητά με τους γιατρούς ξανά το πρωί της Πέμπτης ο Υπουργός-«Είναι μικρή η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών»
Κοντά σε συμφωνία για κοινή προμήθεια φαρμάκων εντός της ΕΕ και κοινές αγορές με την Ελλάδα
Ένταξη «Οδικής Αγωγής» στη δημόσια εκπαίδευση ζητούν οι βουλευτές ως απάντηση στη λαίλαπα της ασφάλτου
Νέες φωτιές για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη Βουλή-Ζητά διασαφήνιση το ΕΛΑΜ
Στα σκαριά νέα συνάντηση Δαμιανού και γιατρών-Στο μικροσκόπιο της Βουλής η διαπραγμάτευση
Προτάσεις για υποχρέωση πιστωτών εξάλειψης υποθηκών και νομική αρωγή συζήτησε η Επιτροπή Νομικών
Μέτρα αντιμετώπισης νεανικής παραβατικότητας στη Λάρνακα παρουσίασαν Χαρτσιώτης, Ευαγγέλου και Ιωαννίδης