Στο προσκήνιο οι εκμισθώσεις Τουρκοκυπριακών περιουσιών με μικρά ποσά-«Επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα του κράτους»

Στο προσκήνιο έρχεται εκ νέου το ζήτημα με τις εκμισθώσεις Τουρκοκυπριακών περιουσιών, αξίας εκατομμυρίων ευρώ που ενοικιάζονται σε ευτελή ετήσια μισθώματα, μετά την αναφορά του Υπουργού Εσωτερικών, παίρνει θέση και η Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων η οποία κάνει λόγο για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα το οποίο επηρεάζει αρνητικά τα έσοδα του κράτους και αντίκειται των Ευρωπαϊκών Οδηγιών των Κανονισμών των Κρατικών Ενισχύσεων.

Όπως αναφέρει η Στέλλα Μιχαηλίδου, βάσει των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης , οι συμβάσεις μίσθωσης κρατικής και τουρκοκυπριακής γης θα πρέπει να προβλέπουν το αγοραίο ετήσιο ενοίκιο, όπως αυτό εκάστοτε καθορίζεται από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Η δε πρόβλεψη ενοικίου χαμηλότερου του αγοραίου ή η παράλειψη είσπραξης των οφειλόμενων ενοικίων συνιστά απώλεια κρατικών πόρων και ως εκ τούτου παράνομη κρατική ενίσχυση, προσθέτει.

Παράλληλα, η Έφορος επεξηγεί ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση ενοικίασης κρατικής γης να τηρείται η «αρχή του ιδιώτη πιστωτή» και το κράτος θα πρέπει να επιδιώκει την αξιοποίηση της περιουσίας του κατά τον επωφελέστερο για τον ίδιο τρόπο, ως θα έπραττε ένας ιδιώτης πιστωτής.

«Ειδικότερα, στις πρόνοιες των περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας (Διάθεση) Κανονισμών του 1989, ΚΔΠ 173/89 προβλέπεται ρητά ότι κατά τη μίσθωση κρατικής γης θα πρέπει όχι μόνο να τηρούνται οι κανόνες των κρατικών ενισχύσεων και να καταβάλλεται το αγοραίο ετήσιο ενοίκιο, αλλά αυτό το αγοραίο ενοίκιο θα πρέπει να αναθεωρείται ανά πενταετία, καθότι η συνέχιση της μη καταβολής του αγοραίου ενοικίου για την περίοδο μέχρι να γίνει η εκτίμηση συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση που θα πρέπει να ανακτηθεί», σημειώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ανανεώθηκε η διαθεσιμότητα των αστυνομικών για τις ερωτικές περιπτύξεις-Σε εξέλιξη η ποινική, άρχισε έρευνα για τη διαρροή
Στο στόχαστρο της Κομισιόν η Κύπρος-Δεν συμμορφώθηκε σε σειρά υποχρεώσεων για ενωσιακό δίκαιο
LIVE: Ώρα αποφάσεων για το Κυπριακό-Με χαμηλές προσδοκίες η διευρυμένη συνάντηση
Ανοίγουν όλες οι πλευρές στο Κυπριακό τα χαρτιά τους-Τα ΜΟΕ στο επίκεντρο της Ολομέλειας
Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο... Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία σκηνοθέτρια Ιρένα Ιωαννίδου
Παρίσταναν τους γιατρούς και ζητούσαν λεφτά από ηλικιωμένες για επεμβάσεις στα παιδιά τους-Στο κελί δύο πρόσωπα
Συζήτησαν για μετακίνηση οπαδών Αρναούτης και Λοϊζίδης-Συστήνεται κοινή Επιτροπή
ΒΙΝΤΕΟ: Καταγγελίες Φαίδωνα για άθλιες συνθήκες διαμονής μεταναστών-Πώς απαντά το Υφ. Πρόνοιας
Μήνυμα Ούρσουλας πριν την Ολομέλεια της πολυμερούς-«Η ΕΕ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει»
Ξεπέρασαν τις 2.000 οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από το 2017-Πάνω από 900 την τελευταία τριετία