Εμβαθύνεται η συνεργασία με την Ελλάδα, διευρύνεται η τριμερής με Ιορδανία

Ημέρα με πολύ μεγάλη ατζέντα είναι η Τετάρτη, καθώς αναμένονται δύο σημαντικές Σύνοδοι, οι οποίες σχετίζονται με την διακυβερνητική συνεργασία τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ιορδανία.

Το πρωί θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας και πέραν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο θα βρεθούν και αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της Ελλάδας, καθώς η συζήτηση αφορά ένα ευρύ φάσμα τομέων συνεργασίας. Οι Κύπριοι Υπουργοί θα πραγματοποιήσουν διμερείς συναντήσεις με τους Ελλαδίτες ομολόγους τους, για εξειδικευμένες συζητήσεις, και θα ακολουθήσει η ολομέλεια της Συνόδου, ανάμεσα στις πλήρεις αντιπροσωπείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Την Τετάρτη η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας

Στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται, βεβαίως, να βρεθεί το Κυπριακό, λόγω και της προετοιμασίας που βρίσκεται παρασκηνιακά σε εξέλιξη, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή με τη νέα χρονιά. Αν και δεν έχει ενημερωθεί ακόμη η Λευκωσία για την ημερομηνία καθόδου της Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, η οποία ανέλαβε να συντονίσει την προσπάθεια, το ενδιαφέρον παραμένει ψηλά και η κατάλληλη προετοιμασία περιλαμβάνει και την Αθήνα, η οποία θα λάβει μέρος στην συνάντηση.

Το Κυπριακό, άλλωστε, εμπίπτει ευρύτερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, για τα οποία υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας και δη στα ελληνοτουρκικά και στα ερυωτουρκικά. Ναι μεν δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών, αλλά ουδέποτε θα μπορέσει να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με άλυτο το Κυπριακό. Ο μεταξύ τους διάλογος μπορεί, ωστόσο, να λειτουργήσει ως μια δίοδος ανταλλαγής μηνυμάτων και να βελτιώσει το κλίμα, για αυτό και ενθαρρύνεται και από κυπριακής πλευράς.

Σε ό,τι αφορά τα ευρωτουρκικά, το ζήτημα είναι σαφώς ευρύτερο, ωστόσο είναι δεδομένο πως πλέον έχει επιτευχθεί, τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο, η διασύνδεση. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, είναι που εκτιμάται πως άλλαξε προσέγγιση η Άγκυρα και επιτρέπει πλέον την ύπαρξη κινητικότητας στο Κυπριακό, αν και δεν έχει μετακινηθεί καθόλου σε ό,τι αφορά την ουσία. Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν προφανώς τον σημαντικότερο άξονα εκπροσώπησης αυτής της γραμμής εντός ΕΕ, αν και πλέον αναγνωρίζεται η διασύνδεση από όλο το μπλοκ, όχι μόνο σε επίπεδο Συμπερασμάτων αλλά και πολιτικών συζητήσεων, κάτι που έζησε από πρώτο χέρι ο Χακάν Φιντάν, όταν προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο άτυπο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πριν από μερικούς μήνες.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, τα κύρια ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι το Κυπριακό, η ψηφιακή μετάβαση και η συνεργασία σε θέματα εργασίας, κοινωνικής πολιτικής, παιδείας, υγείας, ναυτιλίας, πολιτισμού και άμυνας. Πέραν τούτων, οι πληροφορίες αναφέρουν πως συζητήσεις θα γίνουν για θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και κράτους δικαίου. Για κάποια από αυτά τα ζητήματα, μάλιστα, αναμένεται να υπογραφούν και νέες συμφωνίες συνεργασίας.

Αυτός ο διακυβερνητικός διάλογος μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας θεωρείται πολύ σημαντικός, ακριβώς επειδή, παρά τις πολύ στενές σχέσεις των δύο χωρών και τις ευκολίες συνεργασίας που προσφέρει η κοινή γλώσσα και κουλτούρα, για δεκαετίες η εξωτερική πολιτική επισκίαζε τα πάντα και δεν προωθούνταν επαρκώς συνεργασίες σε άλλες θεματικές, στις οποίες οι δύο χώρες έχουν μεγάλες δυνατότητες ανταλλαγής τεχνογνωσίας και κοινών δράσεων. Πλέον αυτό σταδιακά αλλάζει, κάτι που φαίνεται και από τις κατά καιρούς συναντήσεις και συμφωνίες που γίνονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και στόχος είναι η περαιτέρω εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας, μέσα από την θεσμοθέτηση των Διακυβερνητικών Συνόδων.

Της Συνόδου αυτής θα ακολουθήσει άλλη μία, η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας. Πρόκειται για την τέταρτη Σύνοδο σε αυτό το επίπεδο και, παρά τις πολύ στενές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Ιορδανίας, ιδιαίτερα τον τελευταίο ένα χρόνο, δεν έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση σε επίπεδο ηγετών από τον Ιούλιο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας με τριμερείς μηχανισμούς και περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο

Όπως ανακοινώθηκε, μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη, Κυριάκου Μητσοτάκη και Βασιλιά Αμπντάλλα Β’, θα γίνει ανασκόπηση της μέχρι σήμερα εφαρμογής της τριμερούς συνεργασίας σε διάφορα θέματα που απασχόλησαν τον τριμερή μηχανισμό, όπως είναι η δημιουργία Μόνιμης Γραμματείας για συντονισμό των τριμερών μηχανισμών, με έδρα την Κύπρο, η συνεργασία σε θέματα κατάσβεσης πυρκαγιών με τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου στην Κύπρο και η συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης και επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα της δημιουργίας του Περιφερειακού Κέντρου, καθώς, πέραν της πρακτικής του σημασίας, έχει και πολιτική διάσταση, καθώς με τη λειτουργία του η Κύπρος θα αποκτήσει άλλον ένα περιφερειακό ρόλο, σε μία περίοδο που συνεχώς αναβαθμίζεται η σημασία της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να επηρεάσει θετικά, πέραν της άμεσης περιοχής μας (η οποία περιλαμβάνει και την κατοχική Τουρκία που συχνά χρειάζεται συνδρομή σε ζητήματα πυρόσβεσης), τα δυτικά Βαλκάνια και τη νότια Ευρώπη ευρύτερα και έχει ήδη προωθηθεί από την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την οποία ζητήθηκε οικονομική συνδρομή για την υλοποίηση του έργου. Ουσιαστικά η λογική είναι πως θα σταθμεύουν μόνιμα εναέρια μέσα πυρόσβεσης στο νησί μας, τα οποία θα βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα ανταποκρίνονται όπου χρειάζεται επιπλέον βοήθεια στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι Λευκωσία και Αμμάν βρίσκονται σε πολύ στενή συνεργασία, η οποία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο τον τελευταίο ένα χρόνο, από τότε που ξέσπασε η νέα περιφερειακή σύγκρουση. Η Ιορδανία διαδραματίζει ρόλο σε πολλά επίπεδα και είναι ένα από τα κράτη που ουσιαστικά εμπλέκουν την Κυπριακή Δημοκρατία στην διπλωματική διαδικασία, ενώ οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί με διάφορους τρόπους όλο αυτό τον καιρό, καθώς μοιράζονται αρκετές κοινές ανησυχίες για την εξέλιξη των πραγμάτων στην περιοχή.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι περιφερειακές εξελίξεις βρίσκονται στην ατζέντα, όπως και το Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας. Κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής θα υπογραφούν επίσης, Μνημόνια Συναντίληψης ανάμεσα στις τρεις χώρες σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η διαχείριση υδάτων και οι επενδύσεις.

Δειτε Επισης

Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2025
Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
Συναντάται με Σκυλακάκη στην Αθήνα ο Παπαναστασίου για το GSI
Το 2024 η χρονιά που επισφράγισε την πλήρη μεταβολή της εικόνας στο μεταναστευτικό-Πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα
Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Τρίβει τα χέρια του για τις προαναγγελίες των Τούρκων στην ΑΟΖ ο Τατάρ-Συνεχίζει το τροπάρι για τα δύο κράτη
Η δέσμη μέτρων του ΥΠΕΣ για τη στεγαστική πολιτική, η βοήθεια στους νέους και η στήριξη στους ιδιοκτήτες