Αναλύει το Κυπριακό, αποφασίζει για το συνέδριο η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ

Με καθυστέρηση μηνών θα συζητήσει η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, μετά την γνωστοποίηση από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, της βολιδοσκόπησης που είχε γίνει από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για τριμερή συνάντηση, τρία μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχαν ζητήσει να γίνει συζήτηση σε αυτό το επίπεδο, με μία επιστολή που έμεινε αναπάντητη, ενώ την περασμένη εβδομάδα αποστάλθηκε πρόσκληση για συνεδρία σήμερα το απόγευμα, με το Κυπριακό και το συνέδριο να είναι τα δύο θέματα στην ατζέντα. Σημειώνεται, βέβαια, ότι έκτοτε το θέμα έχει συζητηθεί σε επίπεδο Εκτελεστικού Γραφείου και δεν ανοίγει για πρώτη φορά, αλλά όντως είναι η πρώτη συζήτηση στην Κεντρική εδώ και πολύ καιρό.

Στην επιστολή τους προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο, οι Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, εξέφραζαν ανησυχία για την προοπτική του ελληνισμού στην Κύπρο, ενώ έκαναν λόγο για υποχωρήσεις που δεν βρίσκουν αντίσταση, «διασφαλίζοντας τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας, ενταφιάζοντας το μέλλον των πολιτών σήμερα και των μελλοντικών γενεών της Κύπρου». Ζητούσαν από τον πρόεδρο του κόμματος ενδελεχή ενημέρωση και συζήτηση ως προς τις θέσεις του κόμματος, ενόψει και της συμμετοχής του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο άτυπο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Έκτοτε έχουν μεσολαβήσει πολλά στο Κυπριακό και έχει μπει σε μία τροχιά κινητικότητας, η οποία δεν είναι απαραιτήτως ευπρόσδεκτη από όλους στο ΔΗΚΟ, καθώς υπάρχει η ανησυχία να επιχειρηθεί να παγιδευτεί ο Πρόεδρος σε μια λογική μέσης γραμμής, ανάμεσα στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και τον «συνεταιρισμό δύο κρατών» που προωθεί η τουρκική πλευρά. Και αυτό δεν αφορά μόνο τα στελέχη αλλά και την βάση του κόμματος, η οποία διατηρεί συνήθως μια ιδιαίτερα απαιτητική γραμμή στο Κυπριακό. Αυτές οι ανησυχίες αναμένεται να διατυπωθούν εκ νέου από κάποια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία θα ήθελαν να δουν πιο δυναμικές παρεμβάσεις από την ηγεσία του κόμματος, σε μία περίοδο που το Κυπριακό έχει ξαναπεράσει στο προσκήνιο.

Το ζήτημα αυτό εμπίπτει, εμμέσως, και στην ευρύτερη συζήτηση που αναπτύσσεται συχνά πυκνά εντός ΔΗΚΟ σε ό,τι αφορά τον ρόλο του κόμματος στη συμπολίτευση, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι το κόμμα αποφεύγει να εκφραστεί με την γνωστή του ευθύτητα στο Κυπριακό, επειδή έχει περιορισμούς ως κόμμα συμπολίτευσης και δεν επιθυμεί οποιαδήποτε δημόσια εικόνα διαφωνίας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Θεωρητικά οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν ενισχυθεί μετά την τελευταία επίσκεψη της ηγεσίας στο Προεδρικό, πριν από ένα μήνα, καθώς ανακοινώθηκε πως «υιοθετήθηκε ενισχυμένο πλαίσιο συνεργασίας του ΔΗΚΟ με την Κυβέρνηση, το οποίο θα βελτιώσει περαιτέρω τον συντονισμό», ωστόσο παραμένει η δυσκολία σε ό,τι αφορά την δυνητική ανάγκη για άσκηση δημόσιας κριτικής στο Κυπριακό, όταν αυτή προκύψει.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι του συνεδρίου, αυτή την περίοδο η έμφαση στο προσυνεδριακό επίπεδο είναι στο πολιτικό σκέλος, ενώ θα ακολουθήσει και το καταστατικό. Όπως ενημερώνεται ο REPORTER, συνεδριάζουν οι πολιτικές ομάδες, ώστε να καταθέσουν θέσεις με την ιδεολογική προσέγγιση και σε συνάρτηση με τις προτάσεις που προεκλογικά είχε δώσει το κόμμα στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Η διαδικασία αυτή αφορά και επικαιροποίηση ορισμένων θέσεων αλλά κυρίως την εισαγωγή καινούριων σε κάποιους τομείς. Αυτή τη στιγμή γίνεται ιεράρχηση και κατηγοριοποίηση. Ταυτόχρονα, έχει ζητηθεί και από τις επαρχιακές επιτροπές, οι οποίες συνεδριάζουν αυτές τις ημέρες, να δώσουν τις δικές τους εισηγήσεις και σε επίπεδο πολιτικό, πέραν των προτάσεων για αλλαγές στο καταστατικό.

Σε ό,τι αφορά το καταστατικό κομμάτι, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχουν πολλές εισηγήσεις, επειδή το ΔΗΚΟ ήδη προέβη σε λειτουργικές αλλαγές πέρσι και πλέον οι περισσότερες αναφορές είναι διορθωτικού χαρακτήρα. Αυτό που δεσπόζει στη συζήτηση και έχει τεθεί και δημοσίως από πολλά στελέχη, είναι η εισαγωγή κάποιου είδους ορίου θητειών, τόσο για πολιτειακά όσο και για κομματικά αξιώματα.

Σημειώνεται ότι την ευθύνη για το πολιτικό σκέλος ανέλαβε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Γιώργος Σολωμού και για το καταστατικό σκέλος ο κεντρικός οργανωτικός, Φύτος Κωνσταντίνου. Ενδεχομένως το συνέδριο να είναι διήμερο και να αναλογεί μία μέρα στο κάθε σκέλος, με εκτεταμένη συζήτηση. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να υπάρξει κατάληξη και σε ό,τι αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής, η οποία φαίνεται να τοποθετείται τον Μάρτιο.

Δειτε Επισης

Συναντάται με Σκυλακάκη στην Αθήνα ο Παπαναστασίου για το GSI
Το 2024 η χρονιά που επισφράγισε την πλήρη μεταβολή της εικόνας στο μεταναστευτικό-Πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα
Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Τρίβει τα χέρια του για τις προαναγγελίες των Τούρκων στην ΑΟΖ ο Τατάρ-Συνεχίζει το τροπάρι για τα δύο κράτη
Η δέσμη μέτρων του ΥΠΕΣ για τη στεγαστική πολιτική, η βοήθεια στους νέους και η στήριξη στους ιδιοκτήτες
Δεσμεύει με Navtex το οικόπεδο 5 της ΑΟΖ η Κύπρος-Διεξάγονται γεωτρήσεις
Αναφορές Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του-«Προσδοκώ στην επίτευξη λύσης»