Μηδενικές οι ροές μεταναστών διά θαλάσσης-Στις 9,000 οι αναχωρήσεις μέσα σε δέκα μήνες

Μηδενίστηκαν οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών διά θαλάσσης, με την Κυβέρνηση να τονίζει πως αυτό συνέβαλε θετικά στη γενική εικόνα, δεδομένου ότι υπάρχει περισσότερος χρόνος για να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου. Σημειώνεται πως όσον αφορά στους μετανάστες που βρίσκονταν στη Νεκρή Ζώνη και μεταφέρθηκαν στην Κοφίνου αναμένεται να μετεγκατασταθούν σε χώρες του εξωτερικού, με τον υφυπουργό Μετανάστευσης, Νικόλα Ιωαννίδη, να αναφέρει πως η Κύπρος δεν μπορεί να επωμίζεται τις παραλήψεις της Τουρκίας.

Ο κ. Ιωαννίδης παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Μετανάστευσης ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών και τόνισε πως το μεταναστευτικό είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα και χρειάζεται συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες. Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου για το 2024, αυτός ανέρχεται στα 55,8 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40,2 εκ. ευρώ είναι για τις τακτικές δαπάνες και τα 15,6 εκ. ευρώ είναι για τις αναπτυξιακές δαπάνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ραγδαία μείωση αφίξεων στους 18 μήνες, κατά 300% λιγότεροι οι διαμένοντες στο Πουρνάρα-Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού

Αναφορικά με τις αιτήσεις ασύλου, ο υφυπουργός Μετανάστευσης επεσήμανε πως μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 ήταν 6,123 ενώ οι αναχωρήσεις των μεταναστών, είτε εθελούσιες, είτε απελάσεις, είτε μετεγκαταστάσεις έφταναν σχεδόν τις 9,000. Για το 2023 που είχε αναλάβει αυτή η Κυβέρνηση, αναφέρθηκε πως σημειώθηκαν 10,903 αναχωρήσεις και 11,617 αιτήσεις ασύλου, ενώ διαφορετική ήταν η εικόνα για το 2022, αφού οι αναχωρήσεις έφταναν τις 6,637 και οι αιτήσεις ασύλου τις 21,565. Όσον αφορά στο 2021, σημειώθηκαν 1,980 αναχωρήσεις και 13,235 αιτήσεις ασύλου.

Αναφορικά με τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, ο Νικόλας Ιωαννίδης επεσήμανε πως οι λειτουργικές δαπάνες για το 2025 ανέρχονται στα 13.399.801 εκ. ευρώ, ενώ τα κατασκευαστικά έργα στα 14.724.600 ευρώ. Αναφορικά με τους διαμένοντες:

-Στο κέντρο υποδοχής Πουρνάρα, μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 έχουν περάσει συνολικά 5,606 άτομα, το 2023 10,922 άτομα, το 2022 17,278 άτομα και το 2021 12,284 άτομα.

-Στο Κέντρο Φιλοξενίας Λίμνες, μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 έχουν περάσει συνολικά 867 άτομα, το 2023 1,463 άτομα, το 2022 2,975 άτομα και το 2021 725 άτομα.

-Στο Κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας Κοφίνου, μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 έχουν περάσει συνολικά 565 άτομα, το 2023 263 άτομα, το 2022 107 άτομα και το 2021 400 άτομα.

Οι απαντήσεις σε ερωτήσεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις που έθεσαν οι βουλευτές, ο υφυπουργός Μετανάστευσης ανέφερε πως οι καταγεγραμμένες αιτήσεις ασύλων που υπάρχουν είναι 21,500, ενώ τόνισε πως η μείωση των ροών δίνει την ευκαιρία να υπάρχουν γρήγοροι έλεγχοι στις αιτήσεις. «Οι παράνομοι είναι ένα ζήτημα, είναι αυτοί που ήρθαν με νόμιμη άδεια εργασίας και έληξε ή άτομα που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου και επαναπατρίζονται».

Συνεχίζοντας, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με επιχειρήσεις που φαίνεται ότι έχουν ανοίξει αιτητές ασύλου, ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε πως οι αιτούντες ασύλου μπορούν να εργαστούν ως υπάλληλοι σε πολύ λίγα επαγγέλματα. «Είδαμε κάποιους αιτούντες να βοηθούν σε επιχειρήσεις, γίνεται μία αξιολόγηση της κατάστασης και προσπαθούμε να βρούμε μία λύση».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, ο υφυπουργός Μετανάστευσης σημείωσε πως «αναβαθμίζουμε τις υποδομές μας και όχι μόνο, προσπαθούμε να αναπτύξουμε τα εργαλεία πρόβλεψης, ώστε να είμαστε πιο πειστικοί σε όλα τα επίπεδα. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει όριο αιτούντων ασύλου που μπορεί να φιλοξενήσει. Υπάρχει πρώτη φορά αναφορά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλεγγύης, που αφορά και τις μετεγκαταστάσεις. Είμαστε σε καλό στάδιο και θα αυξηθούν. Σε περίπτωση νέας κρίσης, είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε βοήθεια σε όσους χρειάζονται, αλλά και να διασφαλίσουμε τις κρατικές υποδομές».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο γίνονται ενέργειες η Κύπρος να μην είναι ελκυστικός προορισμός, καθώς και για τη σύλληψη διακινητών, ο υφυπουργός Μετανάστευσης υπέδειξε πως ως Υφυπουργείο δεν έχουν επιχειρησιακό βραχίονα, τονίζοντας πως εξαρτάται από τα σώματα ασφαλείας. «Γίνονται επιχειρήσεις για εντοπισμό διακινητών, υπάρχουν υποθέσεις που θα οδηγηθούν στο Δικαστήριο, άλλες οδηγήθηκαν και εκδικάστηκαν. Πρόθεσή μας είναι ως κράτος να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Αναφορικά με τις ενέργειες για να μην είναι ελκυστικός προορισμός η Κύπρος, έχουν γίνει εκστρατείες προς την Υποσαχάρια Αφρική για να το αντιμετωπίσουμε, έγιναν διαβήματα προς την ΕΕ για να ληφθούν μέτρα για να μην μεταφέρονται άτομα από την Τουρκία στα κατεχόμενα και μετά στις ελεύθερες περιοχές».

Ερωτηθείς για τους μετανάστες που βρίσκονταν στη Νεκρή Ζώνη, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε πως «ο λόγος που έχουν μεταφερθεί στις ελεύθερες περιοχές είναι για να γίνουν οι διαδικασίες που πρέπει να γίνουν και να φύγουν από την Κύπρο. Παρείχαμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητό. Τα άτομα αυτά θα μεταβούν όλα σε άλλες χώρες. Από την αρχή λέγαμε ότι δεν θα γίνουμε υποχείριο της Τουρκίας. Εμείς είχαμε πει ότι δεν μπορούσε η Κυπριακή Δημοκρατία να επωμίζεται τις παραλήψεις της Τουρκίας. Τους περίμεναν οι διακινητές, τους έβαζαν σε βαν, τους έπαιρναν στη Νεκρή Ζώνη και τους άφηναν εκεί. Δεν κινδύνευσε η υγεία τους, εμείς τους φροντίζαμε. Δεν αμφισβητήσαμε ότι είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας η Νεκρή Ζώνη. Εμείς λέγαμε ότι η Τουρκία έπρεπε να τους διαχειριστεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Κοφίνου οι μετανάστες που ήταν στη Νεκρή Ζώνη-Δεν φοβάται τυχόν προσφυγές στο ΕΔΑΔ η Κυβέρνηση

Κληθείς να απαντήσεις για το θέμα της εμπορίας προσώπων, που είχε τεθεί και ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Νικόλας Ιωαννίδης επεσήμανε πως «έχουμε συζητήσει το θέμα και έχουμε σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό. Υπάρχει ένα σχέδιο με αρκετές δράσεις. Ο συντονιστής δεν θα εφαρμόσει αυτές τις ενέργειες, θα συντονίζει αυτές τις δράσεις». Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε και στο θέμα με τη φυγή οικιακών βοηθών, υποδεικνύοντας πως «υπάρχει το θέμα της εγκατάλειψης της ΚΔ προς άλλες χώρες, αν υπάρχει καταγγελία από τον εργοδότη, συλλαμβάνονται. Αν φεύγουν από τα κατεχόμενα είναι πρόβλημα και πρέπει να βρούμε λύσεις. Να σημειώσω πως υπάρχει μείωση και στους εικονικούς φοιτητές και εικονικούς γάμους, υπάρχουν έλεγχοι για να έρθουν στην δημοκρατία οι φοιτητές και υπάρχει έλεγχος στη διαμονή τους».

Σε ερώτηση για τις διαδικασίες ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία, ο υφυπουργός Μετανάστευσης υπέδειξε πως «δίνουμε βαρύτητα στην υποδοχή και ταχεία ένταξη. Έχουμε σοβαρό πλάνο με την εκπόνηση στρατηγικής, θα συζητήσουμε με την Ελβετία για χρηματοδότηση της στρατηγικής. Είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας της πολιτικής μας και μέσα στους στρατηγικούς μας στόχους το 2025. Θέλουμε τα άτομα που θα μείνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθούν».

Όσον αφορά στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Νικόλας Ιωαννίδης σημείωσε ότι «η θέση μας είναι ότι είναι θετική εξέλιξη επειδή για χρόνια δεν υπήρχε μία γενική πολιτική από την ΕΕ και το κάθε κράτος μέλος λάμβανε μονομερή μέτρα. Χρήζει βελτίωσης, αυτή τη στιγμή στη διαδικασία κατάρτισης σχεδίου εφαρμογής και βρίσκουμε κενά που ενδεχομένως να υπάρχουν. Για μας η αλληλεγγύη μεταφράζεται με το θέμα των μετεγκαταστάσεων».

Ερωτηθείς για το Πουρνάρα, ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε πως προχωρούν τα έργα αναβάθμισης. «Δεν είναι κλειστή δομή, είναι κέντρο πρώτης υποδομής. Οι ροές από τα κατεχόμενα, από τον Απρίλιο δεν έχουμε ροές διά θαλάσσης, διατηρούνται σε χαμηλούς αριθμούς. Σε σχέση με τις Λίμνες, το ποσό είναι 101 εκ. που είναι στο 75% συχγρηματοδότηση από την ΕΕ, το χρονοδιάγραμμα είναι για ένα χρόνο. Είναι δύο έργα, επειδή θα κρατούνται εκεί και όσοι είναι προς αναχώρηση. Δεν θα έλεγα ότι όσοι έρχονταν διά θαλάσσης, τώρα έρχονται από τα κατεχόμενα. Είναι μειωμένοι οι αριθμοί αυτών που έρχονται από τα κατεχόμενα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων

Όσον αφορά στο συρματόπλεγμα που είχε αναπτυχθεί κατά μήκος της Νεκρής Ζώνης επεσήμανε πως «εκπονούμε ένα πλάνο για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τους κατοίκους και θα το χρησιμοποιήσουμε σε άλλες υπηρεσίες του κράτους, για να μην επιβαρυνθεί το κράτος. Για τη Γερμανία συνεχίζετε η διευκρίνιση».

Στη συνέχεια, ο κ. Ιωαννίδης θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η συζήτηση που γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με τη Συρία, «είναι για την προσωρινή ανάκαμψη της χώρας για να βοηθηθούν οι εθελοντικές επιστροφές. Δεν γίνεται συζήτηση για αναγκαστικές επιστροφές».

Ερωτηθείς για την πίεση που δέχονταν οι κοινότητες όπου υπάρχουν δομές, ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε πως «δεν θα έλεγα ότι δέχονται πίεση. Έχω δει όλες τις κοινότητες, συζητήσαμε τα προβλήματά τους, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας έχουμε δώσει κάποιες διαβεβαιώσεις. Θεωρούμε ότι το νέο κέντρο φιλοξενίας, θα είναι τέτοια η φύση του, που θα βελτιώνει τη ζωή των διαμενόντων εκεί. Θα είναι ανοιχτή δομή, αλλά δεν θα χρειάζεται να βγαίνουν έξω. Θα έχουν όσα χρειάζονται εκεί».

Αναφορικά με τις ενέργειες της Κυβέρνησης, σε περίπτωση που ένας αιτητής ασύλου διαπράξει ποινικό αδίκημα, ο Νικόλας Ιωαννίδης επεσήμανε ότι «αν είναι αιτητής ασύλου, λειτουργεί επιβαρυντικά για την εξέταση της αίτησής του και μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά. Για τους κατόχους προστασίας, μπορεί να τους αφαιρεθεί αν είναι σοβαρό. Δεν θα υπάρξει τροποποίηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο

Δειτε Επισης

Τρίβει τα χέρια του για τις προαναγγελίες των Τούρκων στην ΑΟΖ ο Τατάρ-Συνεχίζει το τροπάρι για τα δύο κράτη
Η δέσμη μέτρων του ΥΠΕΣ για τη στεγαστική πολιτική, η βοήθεια στους νέους και η στήριξη στους ιδιοκτήτες
Δεσμεύει με Navtex το οικόπεδο 5 της ΑΟΖ η Κύπρος-Διεξάγονται γεωτρήσεις
Αναφορές Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του-«Προσδοκώ στην επίτευξη λύσης»
Η Τουρκία επιχειρεί υφαρπαγή της ΑΟΖ, με ανταλλάγματα στη Συρία-Παραστάσεις Λευκωσίας σε Δαμασκό
Ευχές Προέδρου για τα Χριστούγεννα-«Μαζί αλλάζουμε την Κύπρο, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας»
Μηνύματα για το Κυπριακό στην εγκύκλιο Αρχιεπισκόπου-«Ψευδαίσθηση ότι η κινητικότητα προωθεί μια ορθή λυση»
Οι Τούρκοι κάνουν χάρτες για ΑΟΖ με τη Συρία λες και η Κύπρος δεν υπάρχει
Απαντά για τη συμφωνία Τουρκίας-Συρίας το Προεδρικό-«Θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο»
Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα, είμαστε σε επικοινωνία με την Κύπρο»