Κάθετος ο Ιωάννου για τον αριθμό αντιδημάρχων, προωθεί μείωσή του-«Αδικαιολόγητα αυξημένος»
10:02 - 25 Νοεμβρίου 2024
Τον αυξημένο αριθμό αντιδημάρχων, ο οποίος εκτιμά ότι πρέπει να μειωθεί, έθιξε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το ιδεατό είναι για κάθε δήμο, να υπάρχει ένας αντιδήμαρχος.
Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε αρχικά πως για την Κυβέρνηση η επιτυχημένη εφαρμογή της αυτοδιοίκησης είναι προτεραιότητα. «Είναι καλύτερα τα πράγματα από το προηγούμενο καθεστώς. Η σημερινή μορφή των ΤΑ μπορούν να προσφέρουν περισσότερα οφέλη στους πολίτες. Το ΥΠΕΣ ασκώντας τον εποπτικό και επικουρικό του ρόλο, έχει εργαστεί στενά με την Ένωση Δήμων, Κοινοτήτων και έκανε προσπάθεια για να είναι ομαλή η μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων».
Σημείωσε ότι «ο αριθμός νέων δήμων που είναι μεγάλος και ο διαχωρισμός που έγινε δεν ήταν στη νομοθεσία που προωθήθηκε από την εκτελεστική εξουσία και κάποιοι δήμοι δεν θα λάβουν τα ωφελήματα της μεταρρύθμισης. Για παράδειγμα, οι δημότες Στροβόλου δεν θα έχουν οφέλη της νέας τάξης πραγμάτων. Στη Λευκωσία θα υπάρχουν εξοικονομήσεις, οικονομία κλίμακας και οι πολίτες θα έχουν οφέλη. Το παράδειγμα της Λευκωσίας έπρεπε να ακολουθήσουν όλοι. Ο αριθμός των δήμων πρέπει να επαναξιολογηθεί».
Επίσης, συνέχισε, «είναι ο αριθμός των αντιδημάρχων. Οι 93 είναι αδικαιολόγητα αυξημένος. Πρέπει να μειωθεί αισθητά. Ο κάθε δήμος να έχει από ένα αντιδήμαρχο».
Σε σχέση με τη νομοθετική πρόνοια για το 60% των εσόδων από τους ΕΟΑ στους δήμους, το αποτέλεσμα δείχνει να υπάρχει κενό. «Για το 2025 θα υπάρχει κρατική χορηγία προς τους ΕΟΑ, για να καλυφτεί το κενό».
Για αντιμετώπιση των προβλημάτων, είπε, «προβήκαμε σε σειρά αλλαγών και δρομολογούμε με την Επιτροπή Εσωτερικών σειρά μεταρρυθμίσεων. Η σύσταση και λειτουργία των ΕΟΑ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αναφορικά με την αδειοδότηση».
Για τη στήριξη και εποπτεία των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει περιληφθεί ποσό ύψους 452 εκ για το 2025-2027, εξήγησε ο υπουργός, αναφέροντας πως «για το 2025 το ύψος είναι στα 160,470 εκ. εκ των οποίων 117 εκ. στους ελεύθερους δήμους, 18 εκ. στις κοινότητες, 5,137 εκ. στις εκτοπισμένες κοινότητες».
Οι νέοι δήμοι, κατέληξε, «λαμβάνουν χορηγία 117 εκ. και άλλα ποσά, που ανεβαίνουν στα 123 εκ., εντούτοις λαμβάνουμε παράπονα για περαιτέρω στήριξη και για μας είναι στόχος η οικονομική βιωσιμότητα των δήμων».
Ακολούθως τέθηκαν ερωτήσεις προς τον υπουργό Εσωτερικών, από τους βουλευτές, με τον Νίκο Σύκα, εκ μέρους του ΔΗΣΥ, να παίρνει πρώτος το λόγο και να υποστηρίζει ότι πρέπει να σκεφτούμε τι έκανε η Επιτροπή, για μία προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2011. «Εκ των πραγμάτων, όταν ακούω καθημερινά τον αρμόδιο υπουργό να θέτει θέμα αντιδημάρχων ή να κάνει αναφορές για το Στρόβολο που θα μπορούσε να πει για άλλους δήμους, δεν αντιλαμβάνομαι τι εξυπηρετούν οι αναφορές. Δεν καταλαβαίνω το λόγο που τίθεται θέμα για τους αντιδημάρχους. Εμείς αναμένουμε τα Νομοσχέδια και θα τα δούμε».
Σημείωσε ότι «αν νομίζετε ότι οποιοσδήποτε θεσμός αφορά στη μεταρρύθμιση να έρθει σταράτα εδώ και να τα πει. Να ακούμε συνεχώς για τους αντιδημάρχους γίνεστε αυτόχειρας. Ως ΔΗΣΥ δεν θα αλλάξουμε, θερμή μας παράκληση είναι να σταματήσετε να το κάνετε αυτό. Εμείς δεν είπαμε ότι δεν θα είμαστε υπέρ να υπάρχουν αλλαγές. Να έρθουν τα Νομοσχέδια και να τα συζητήσουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την προσπάθεια».
Απαντώντας στα πυρά του κ. Σύκα, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου τόνισε πως «είπαμε ότι μετά τις εκλογές θα αξιολογήσουμε τις στρεβλώσεις. Εμείς ως εκτελεστική εξουσία, εντοπίζουμε τα κενά και τις στρεβλώσεις. Λαμβάνουμε παράπονα από διάφορους νέους δήμους. Με το να υπάρχει έμμισθο επαγγελματικός λογιστής θα βοηθηθούν οι δήμοι. Για τον ΕΟΑ είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση. Είχαμε 46 αδειοδοτικές αρχές και έγινε συστέγασή τους. Υπάρχει μία ομοιομορφία. Θα είναι σε πέντε σημεία. Η στελέχωση είναι στο ιδεατό. Υπάρχει περισσότερο προσωπικό με πριν. Περιμένουμε από τους ΕΟΑ για να μας υποβάλουν αίτηση για μόνιμες θέσεις».
Όπως υπέδειξε, «εκεί που κρίνουμε ότι πρέπει να υπάρχουν αλλαγές είναι στο θέμα των δήμων. Έχουμε σε κάποιους δήμους αντιδημάρχους με 50 κατοίκους. Οφείλουμε να το αναφέρουμε. Στο αρχικό νομοσχέδιο η αντιμισθία είναι στο 50%. Θέση μας είναι ότι ο αριθμός των αντιδημάρχων είναι υπερβολικά μεγάλος. Βλέπουμε την κατάσταση. Το ιδεατό είναι να μείνει ένας σε κάθε δήμο. Τον Στρόβολο είναι ένα παράδειγμα για δήμους που δεν θα επωφεληθούν από τη μεταρρύθμιση. Καταλαβαίνουμε γιατί έγινε, καταλαβαίνουμε τη συναίνεση, είπαμε πριν τις εκλογές δεν θα προβούμε σε αλλαγές και είπαμε μετά θα δούμε τα πραγματικά προβλήματα που προκύπτουν και θα τα επιλύουμε».
Για τα 117 εκατομμύρια, εξήγησε ότι «είναι στο Νόμο αυτό το ποσό. Λέω κακώς μπήκε αυτό το ποσό στη νομοθεσία, χωρίς πρόνοια για να αναπροσαρμόζεται αυτό το ποσό ανάλογα με τον πληθωρισμό».
Στη συνέχεια, ερωτηθείς εκ νέου, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στα νομοσχέδια που βρίσκονται για νομοτεχνικό έλεγχο και ξεκαθάρισε πως θα άπτονται του τρόπου εφαρμογής της μεταρρύθμισης, ενώ όσον αφορά στο θέμα των αντιδημάρχων ξεκαθάρισε εκ νέου ότι «θεωρούμε ότι είναι υπερβόλικος αριθμός πρέπει να μειωθεί, ο ιδεατός είναι ένας και πρέπει να μπούμε σε διάλογο για να μειωθούν. Πρέπει αυτή τη στιγμή να δούμε το θέμα με τα πρακτικά προβλήματα της μεταρρύιθμισης».
Ο υπουργός Εσωτερικών, στη συνέχεια, αναφερόμενος στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, σημείωσε πως χρειάζονται βελτίωση και έδωσε τη δική του απάντηση στα σχολία περί υποστελέχωσης. «Ως νέες οντότητες, τώρα ξεκινούν τις προσλήψεις. Διαπίστωσαν πως οι ανάγκες τους είναι για 100 άτομα και έχουν 80. Υπάρχει μείωση, όμως δεν μπορούν να λένε ότι είναι υποστελεχωμένοι. Δεν μπορούσαμε εμείς να κάνουμε τις προσλήψεις. Για να κάνω και παράπονο. Μιλούν για υποστελέχωση, θέλουν να προσλάβουν προσωπικό, μόνο δύο εκ των πέντε υπέβαλαν αίτηση και εγκρίθηκε. Πρέπει να κινηθούν και οι ίδιοι πιο γρήγορα. Έχουν κριτική σε κάποια πράγματα και δείχνει τη διάθεσή τους να βελτιωθούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΣ για οικονομική αυτονομία των δήμων-«Η κρατική χορηγία προβλέπει παραχώρηση 117 εκ.»
- Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
- Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
- «Για πρώτη φορά ολοκληρωμένη η στεγαστική πολιτική, δίνει λύσεις σε βασικά κεφάλαια»