Βλέπουν ανεξέλεγκτη παρανομία με τις οικιακές βοηθούς τα ιδιωτικά γραφεία εξευρέσεως εργασίας-Ηχούν καμπανάκι

Την ώρα που όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε σχέση με τις οικιακές βοηθούς, οι οποίες φθάνουν στην Κύπρο και με την πάροδο συγκεκριμένου διαστήματος εξαφανίζονται για μετάβαση σε άλλες χώρες, τα ιδιωτικά γραφεία εξευρέσεως εργασίας δίνουν μια διαφορετική διάσταση στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Η εκτίμηση των ιδιωτικών γραφείων εξευρέσεως εργασίας είναι ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί σε τρεις διαφορετικές διαστάσεις, ώστε να τεθεί στη σωστή του βάση. Η πρώτη κατηγορία αφορά κοπέλες που έρχονται στην Κύπρο και στη συνέχεια φεύγουν για να μεταβούν σε άλλες χώρες, ενώ η δεύτερη κατηγορία αφορά κοπέλες που φεύγουν από τις οικίες που δουλεύουν και μένουν παράνομα στην Κύπρο, εργαζόμενες σε σπίτια, με απώτερο στόχο να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Μια τρίτη κατηγορία αφορά οικιακές βοηθούς που ζητούν να αλλάξουν εργοδότη, για να δουλέψουν για κάποιον άλλο.

Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος των ιδιωτικών γραφείων εξευρέσεως εργασίας, Αντώνης Ορθοδόξου, εξήγησε πως σε ό,τι αφορά στην πρώτη κατηγορία, «το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο, όσο θέλουμε να το κάνουμε», αφού εξήγησε πως βάσει των στοιχείων που κατέχει η Αστυνομία για το 2024, φαίνεται ότι «οι εγκαταλείψεις για να μεταβούν σε άλλες χώρες είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος».

Σε σχέση με όσες φεύγουν από το χώρο εργασίας τους και διαμένουν παράνομα στην Κύπρο, τόνισε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και κανένας δεν μπορεί να ξέρει τα στοιχεία για τους παράνομους, ωστόσο εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγάλος ο συγκεκριμένος αριθμός. «Ερχόμαστε μετά στην τελευταία διάσταση. Στέλνουμε μια βοηθό να πάει σε μια οικογένεια με παιδιά και επειδή είναι δύσκολο να είναι με τα παιδιά, μόλις βρει ευκαιρία να πάει σε ηλικιωμένους, ζητά να αποχωρήσει για να πάει εκεί που είναι πιο εύκολη η δουλειά».

Ακόμα κι αν το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο για την πρώτη κατηγορία, το γεγονός ότι υπάρχει άγνοια γύρω από τον αριθμό των προσώπων που από νόμιμοι μετατρέπονται σε παράνομοι, πρέπει να απασχολήσει τις αρμόδιες Αρχές, αφού ενδεχομένως πολλοί να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να έρθουν στην Κύπρο και στην συνέχεια να καταφεύγουν στην παρανομία για να εξασφαλίσουν περισσότερα χρήματα, από τα ποσά που προνοεί ο Νόμος σήμερα.

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του REPORTER, οι μισθοί των οικιακών βοηθών κυμαίνονται μεταξύ 315 και 420 ευρώ, αφού οι εργοδότες οφείλουν να παραχωρήσουν στέγη και φαγητό στους εργαζόμενούς τους, για τις οποίες οι αποκοπές υπολογίζονται στο 25%. Σημειώνεται ότι για τις οικιακές βοηθούς δεν έχουν ενταχθεί στο νομοθετικό πλαίσιο του κατώτατου μισθού, που ρυθμίστηκε από πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Εξαφανίσεις οικιακών βοηθών, διαφημίσεις για μεταφορές σε άλλες χώρες και ταρίφες από κυκλώματα

Σκέφτεται διαχωρισμό οικιακών βοηθών σε κατηγορίες η Βουλή

Οι βουλευτές που ενέγραψαν το θέμα στην Επιτροπή Εργασίας και συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη, εκτιμούν ότι πρέπει ενδεχόμενα να προκύψει ρύθμιση για τα άτομα που φθάνουν στην Κύπρο για να ασκήσουν το επάγγελμα της οικιακής βοηθού.

Δημιουργούνται ερωτήματα για τον τρόπο που επιλέγονται κάποια πρόσωπα που φθάνουν στην Κύπρο για να ασκήσουν το επάγγελμα, αφού δεν γνωρίζουν ούτε τη γλώσσα, ούτε έχουν κάποια ειδική εκπαίδευση για τη συγκεκριμένη εργασία, ενώ όπως υποστηρίζουν, πιθανόν να μην γνωρίζουν ούτε βασικά στοιχεία υγιεινής.

Ως εκ τούτου, εκτιμούν ότι πρέπει να διαχωριστεί ο όρος οικιακές βοηθοί σε τρεις υπό κατηγορίες. Σε φροντίστριες, νοσοκόμες και οικιακές βοηθούς, ώστε να μην ορίζονται όλοι ως οικιακές βοηθοί από το Νόμο. Παρόλα αυτά, σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει η Βουλή να ρυθμίσει και το θέμα του μισθού, αφού αυτή τη στιγμή με τα ποσά που δίδονται σε άτομα από τρίτες χώρες, ενδεχομένως να είναι αδύνατο να εξευρεθούν ενδιαφερόμενοι για εργασία στην Κύπρο.

Από την άλλη όμως, δεδομένου του υψηλού κόστους για διαμονή ατόμων τρίτης ηλικίας σε οίκους ευγηρίας, εάν γίνει νομοθετική ρύθμιση με διαχωρισμό των οικιακών βοηθών σε υποκατηγορίες, μπορεί να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό, για το οποίο οι πολίτες να επωμιστούν ένα τεράστιο κόστος, στο οποίο είναι άγνωστο αν μπορούν να ανταποκριθούν. Είναι εξάλλου παραδεκτό γεγονός από όλους ότι οι πολίτες επιλέγουν την αγορά υπηρεσιών από οικιακές βοηθούς, παρά να μεταφέρουν τους δικούς τους ανθρώπους σε οίκους ευγηρίας, λόγω των μεγάλων ποσών που πρέπει να πληρώνουν.

Σημειώνεται ότι σε ότι αφορά στην κατηγορία όσων μετακινούνται από ένα εργοδότη σε άλλο, εάν το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, όπως περιγράφεται από τον πρόεδρο των ιδιωτικών γραφείων εξευρέσεως εργασίας, θα πρέπει να συζητηθεί με την Επιτροπή Εργασίας, ώστε να διαβουλευθούν και να διαφανεί κατά πόσον μπορεί να ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα με οποιοδήποτε τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 41χρονο που καταζητούσαν οι ελληνικές Αρχές-Καταδικάστηκε ερήμην του σε φυλάκιση για ληστεία
Βουλιάζουν τα ορεινά από τους εκδρομείς-Πυκνή τροχαία κίνηση προς Κακοπετριά
Καταγγέλθηκαν οδηγοί που κατανάλωσαν αλκοόλ και ναρκωτικά-Συντονισμένη επιχείρηση στην Πάφο
Θερμάστρα προκάλεσε φωτιά σε διαμέρισμα στον Άγιο Δομέτιο-Στο νοσοκομείο μία ένοικος, εκκενώθηκε το κτίριο
Τραγωδία ανήμερα Χριστουγέννων στη Λεμεσό-Νεκρός 52χρονος, μαρτυρία ότι κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ
Κατολισθήσεις σε δρόμους από την κακοκαιρία-Δεν φεύγει από την Κύπρο το φαινόμενο «Elena»
Στα ύψη η νεανική παραβατικότητα-Η αντίδραση των νέων, ο ρόλος της κοινωνίας και οι ευθύνες των γονιών
Καθυστερήσεις και αδιαφάνεια αυξάνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δικαιοσύνη
Μετά το φαινόμενο «Elena» ήρθαν και τα πρώτα προβλήματα-Περιοχές χωρίς ρεύμα, κλειστοί δρόμοι προς το Τρόοδος
Το φαινόμενο «Elena» έβαψε στα λευκά το Τρόοδος για τα Χριστούγεννα-Σφοδρές καταιγίδες σε Πάφο και Λευκωσία