Προειδοποιεί ο Μπορέλ-«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε από την Βηρυτό «άμεση κατάπαυση του πυρός» στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ λέγοντας ότι ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.

«Δεν βλέπουμε παρά έναν δρόμο: άμεση κατάπαυση του πυρός και καθολική εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», που έθεσε τέλος στον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι.

Η απόφαση 1701 ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι ειρηνευτικές δυνάμεις της FINUL μπορούν να αναπτυχθούν στην συνοριακή ζώνη τον νοτίου Λιβάνου με το Ισραήλ.

«Τον Σεπτέμβριο είχαν έρθει και ήλπιζα ακόμη ότι θα μπορούσαμε να εμποδίσουμε μία ανοικτή πολεμική αντιπαράθεση του Ισραήλ κατά του Λιβάνου. Δύο μήνες μετά, ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει με 200 εκατομμύρια ευρώ τον λιβανικό στρατό, η ανάπτυξη του οποίου κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ αποτελεί κρίσιμο ζήτημα στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Ουάσινγκτον έχει παρουσιάσει στις λιβανικές αρχές σχέδιο 13 σημείων που προβλέπουν 60ήμερη κατάπαυση του πυρός και ανάπτυξη του λιβανικού στρατού στον νότιο Λίβανο, ένα από τα προπύργια της Χεζμπολάχ.

Σήμερα, ο λιβανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και 18 τραυματίσθηκαν, ορισμένοι σοβαρά, «σε επίθεση του ισραηλινού εχθρού που έθεσε ως στόχο στρατιωτικό κέντρο στην περιοχή αλ-Αμιρίγε» του νοτίου Λιβάνου προκαλώντας σοβαρές καταστροφές.

Πολλοί λιβανέζοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον λιβανικό στρατό.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Αγώνας ταχύτητας για τον Πούτιν-Το σχέδιο πίσω από το έμμεσο «όχι» σε εκεχειρία
Καλεί το Μεξικό να εντείνει τις προσπάθειες για ανακοπή της διακίνησης ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ ο Ρούμπιο
Η Βρετανία αυξάνει τις πιστώσεις για εξαγωγές όπλων
BINTEO: Boeing τυλίχθηκε στις φλόγες κατά την προσγείωση, βγήκαν στο φτερό οι επιβαίνοντες-Συγκλονιστικές εικόνες
ΒΙΝΤΕΟ: Εισβολή διαδηλωτών στον Trump Tower-Φώναζαν «σταματήστε να εξοπλίζετε το Ισραήλ», 98 συλλήψεις
Ο Πούτιν βρίσκει τις αδυναμίες της συμφωνίας ΗΠΑ-Ουκρανίας για εκεχειρία και τις εκμεταλλεύεται
Ένοχη για «σύγχρονη δουλεία» κρίθηκε δικαστής από την Ουγκάντα
Η διπλωματική ντρίπλα Πούτιν για την εκεχειρία στην Ουκρανία, ο πρώτος πονοκέφαλος για τον Τραμπ
Η Ρωσία θέτει όρους για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
Έρευνα για νέο σκάνδαλο στο Ευρωκοινοβούλιο-Σφραγίστηκαν τα γραφεία δύο βοηθών ευρωβουλευτών