Ξεκίνησε την ετοιμασία πρωτοκόλλου το Υπ. Υγείας για τη δομή αυτιστικών ατόμων στη Λεμεσό

Στην ετοιμασία πρωτοκόλλου, το οποίο θα διέπει τους κανονισμούς λειτουργίας της δομής «Γέφυρα» στη Λεμεσό, προχωρά το Υπουργείο Υγείας, ειδικά μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί με τις αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας, το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, όταν αποκαλύφθηκε πως η δομή είναι έτοιμη και πλήρως εξοπλισμένη εδώ και χρόνια, ωστόσο δεν μπορούσε να λειτουργήσει.

Ο σάλος που προκλήθηκε μετά την αναφορά ενώπιον της Επιτροπής Υγείας για δομή του προγράμματος «Γέφυρα» στην Λεμεσό, η οποία είναι έτοιμη να λειτουργήσει και να στηρίξει τα άτομα με αυτισμό από το 2018, ωστόσο δεν έχουν ετοιμαστεί ακόμη οι κανονισμοί από το Υπουργείο Υγείας, έφερε στην επιφάνεια τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο τα άτομα που ανήκουν στο συγκεκριμένο φάσμα, όσο και οι οικογένειες τους, οι οποίες λόγω απουσίας εξειδικευμένων υποδομών, πρέπει να βρίσκονται στο πλευρό τους για μία ζωή.

Συγκεκριμένα, η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου υπέβαλε ερωτήσεις στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο του προγράμματος της «Γέφυρα» για χρηματοδότηση του έργου, σε ποια δομή θα λειτουργήσει και μέχρι τη την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος ποιες είναι σήμερα οι δομές που παρέχονται από το κράτος για φροντίδα και περίθαλψη των ατόμων με αυτισμό κυρίως σε περιόδους κρίσης.

Απαντώντας σε αυτά, ο κ. Δαμιανός επισήμανε πως οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, με σκοπό την ετοιμασία πρωτοκόλλου για τη λειτουργία της Δομής «Γέφυρα», νοουμένου ότι αυτή θα αδειοδοτηθεί με τον περί Στεγών για Ηλικιωμένους και Αναπήρους Νόμο του 1991 έως 2011 και θα δέχεται ενήλικα άτομα που εντάσσονται στο φάσμα του αυτισμού (ήπια περιστατικά, με ελεγχόμενη συμπεριφορά και συνεργασία προς τη λήψη της τυχόν φαρμακευτικής τους αγωγής).

Στην περίπτωση δε ατόμων σε κρίση, που χρήζουν νοσηλείας και δη υποχρεωτικής, στην παρούσα φάση ο ενδονοσοκομειακός χώρος ασφαλούς νοσηλείας που πληροί τα κριτήρια είναι το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Κύπρου.

Πάντως είναι κοινώς αποδεκτό ότι το νοσοκομείο Αθαλάσσας είναι η πλέον ακατάλληλη δομή για να φιλοξενεί άτομα με αυτισμό καθώς δεν έχει ούτε τα κατάλληλα εργαλεία ούτε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τα διάφορα περιστατικά. Παράλληλα, οι κλίνες που χρησιμοποιούνται για την προσωρινή φιλοξενία αυτών των ατόμων, δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένες, παρά το γεγονός πως σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να κριθεί απαραίτητη η διαμονή τους για ένα ολόκληρο χρόνο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κενά για τη διαχείριση των ατόμων με αυτισμό είναι τεράστια και είναι απαραίτητο να βρεθούν λύσεις για να μπορέσουν να έχουν μία ποιότητα ζωής, η οποία θα διασφαλίζει τόσο τους ίδιους, όσο και τις οικογένειές τους, οι ανησυχίες των οποίων γίνονται εντονότερες χρόνο με τον χρόνο.

Άρχισε η κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής για Αυτισμό

Σημειώνεται πως σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται η Εθνική Στρατηγική για τον αυτισμό. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο διάστημα, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας είχε δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς που ασχολούνται με θέματα αυτισμού, όπως είναι οι οικογένειες παιδιών και ατόμων που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα, καθώς και οργανώσεις που τους εκπροσωπούν, ώστε να καταγράψει τις απόψεις που επικρατούν γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, όσα είχαν ακουστεί καταγράφηκαν στο τελικό κείμενο που πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο.

Οι πρώτες δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής για τον Αυτισμό ήταν η πραγματοποίηση ενός εθνικού συνεδρίου, για να γίνει μία ενημέρωση του κοινού για το τι εστί αυτισμός, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί και μία ιστοσελίδα στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα που χρειάζεται να γνωρίζει ένα άτομο που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού ή η οικογένειά του, όπως είναι η Εθνική Στρατηγική για αυτισμό, οι υπηρεσίες που προσφέρονται στην κοινωνία και είναι φιλικές προς τα άτομα για τον αυτισμό, καθώς και τα επιδόματα που δικαιούνται.

Πέραν των δύο δράσεων, η Εθνική Στρατηγική για τον αυτισμό περιλαμβάνει συνολικά πενήντα δράσεις, οι οποίες αναμένεται να υλοποιηθούν στο διάστημα 2024-2028.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στους δέκα οι θάνατοι από επιπλοκές της Γρίπης στη Κύπρο
Η ανασκόπηση του έργου του Ευρωκοινοβουλίου για το 2024
Σκόνη αιωρείται στην ατμόσφαιρα-Βροχές στο καιρικό μενού από την Πέμπτη
Πλαστά διπλώματα σε πολιτικούς έναντι «υπηκοότητας» στα κατεχόμενα
Εντός των επόμενων εβδομάδων αύξηση επιδόματος εγκλωβισμένων
Εξορθολογισμό στη διαχείριση εμπορικών καταστημάτων στους συνοικισμούς ζητά η Επιτροπή Προσφύγων
Είδαν κατ'ιδίαν τον χειρισμό του μεταναστευτικού από την ΚΔ οι Ισπανοί-Επίσκεψη στο Πουρνάρα
Έκκληση από κατοίκους κατεχόμενης Λουρουτζίνας να ανοίξει σημείο διέλευσης
Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για το πλαφόν στο νερό-Κατέθεσε αναθεωρημένο κείμενο το Υπ. Ενέργειας
Ύφεση στα περιστατικά στα ΤΑΕΠ, αναμένεται κορύφωση τις επόμενες μέρες-«Διαχειρίσιμη η κατάσταση»