Ορατό το σενάριο να φτάσει στο 100% η πληρότητα του Μακάρειου-Έξαρση και στις λοιμώξεις του δέρματος

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού και του δέρματος στα παιδιά, παρά το γεγονός πως ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της χειμερινής περιόδου. Ήδη το Μακάρειο Νοσοκομείο βρίσκεται στο 85% της πληρότητάς του, με το 100% να μην είναι ένα απίθανο σενάριο, αφού είχε γίνει και κατά την περσινή περίοδο.

Αυτή την περίοδο στο νοσοκομείο νοσηλεύονται τουλάχιστον 27 παιδιά, χωρίς ευτυχώς να παρουσιάζεται κάποιο σοβαρό περιστατικό. Όπως εξήγησε στον REPORTER ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλίας, σε περίπτωση που παρουσιαστεί το οποιονδήποτε σοβαρό περιστατικό, μεταφέρεται απευθείας στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Παίδων, επισημαίνοντας πως τα σοβαρά περιστατικά είναι συνήθως κάτω των τεσσάρων ετών για τα οποία είναι απαραίτητη η θεραπεία πολύ περισσότερες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τις λοιμώξεις που βρίσκονται σε έξαρση αυτή το χρονικό διάστημα, ο Δρ Ηλίας σημείωσε πως στην κοινότητα επικρατούν αυτές του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα, γρίπη, λαρυγγίτιδες, αμυγδαλίτιδες και ωτίτιδες. Απαραίτητη εισαγωγή στο Μακάρειο Νοσοκομείο, επισήμανε, γίνονται σε σοβαρότερα περιστατικά που έχουν να κάνουν με το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως οξεία βρογχιολίτιδα, που είναι και η κυριότερη αιτία εισαγωγής των παιδιών κατά τους χειμερινούς μήνες.

Παράλληλα ο Δρ Ηλίας σημείωσε πως «υπάρχουν τέτοια περιστατικά παιδιών, κάτω των δύο ετών, αλλά όχι σε μορφή επιδημίας, διότι είναι ακόμα η αρχή της χειμερινής περιόδου. Υπάρχουν παιδιά που παρουσίασαν πνευμονίες, κυρίως μικροβιακές για τις οποίες απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θεραπείας και συνήθως μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές και να χρειαστούν ακόμα και χειρουργική παρέμβαση. Επίσης υπάρχουν παιδιά με ασματικές βρογχίτιδες, τραχειοβρογχίτιδες και οξεία λαρυγγίτιδα».

Μία άλλη κατηγορία λοιμώξεων που παρουσιάζει μεγάλη έξαρση αυτή την περίοδο, είναι του δέρματος, αφού είναι αρκετά τα παιδιά που έχουν εισαχθεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο κυρίως με σταφυλόκοκκο. Λιγότερα, όπως ανέφερε ο Δρ Ηλίας, είναι τα περιστατικά παιδιών με παθήσεις του γαστρεντερολογικού συστήματος, όπως οξείες γαστρίτιδες και γαστρεντερίτιδες.

Στο 85% η πληρότητα, όχι απίθανο το 100%

Ερωτηθείς για την πληρότητα του Μακάρειου Νοσοκομείου, η οποία ήδη βρίσκεται στο 85%, ο Δρ Ηλία επισήμανε πως δεν είναι απίθανο σενάριο η πληρότητα να φτάσει στο 100%, αφού είχε γίνει κάτι τέτοιο πέρσι, σημειώνοντας πως όλα εξαρτώνται από τη νοσηρότητα κάθε χειμερινής περιόδου και κυρίως όσον αφορά συγκεκριμένες παθήσεις.

Ο Δρ. Ηλία έφερε ως παράδειγμα την οξεία βρογχιολίτιδα και τη γρίπη, ενώ σημείωσε πως σε γενικότερο πλαίσιο, παρατηρείται μία έξαρση κάθε τρία με τέσσερα χρόνια και αρκετά παιδιά μπορεί να οδηγηθούν στο νοσοκομείο.

«Το πλάνο από εκεί και πέρα είναι η νοσηλεία των παιδιών σε άλλες κλινικές στο Μακάρειο Νοσοκομείο και αν δεν αρκούν ούτε αυτές, τότε θα μεταφερθούν και στα επαρχιακά παιδιατρικά τμήματα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αν και εφόσον προκύψει».

Ωστόσο, ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής τόνισε πως ο αριθμός των νοσηλειών δεν έχει ξεφύγει ακόμα, καθώς είναι ο αναμενόμενος όπως κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, αποδίδοντας τον στην διακύμανση της θερμοκρασίας, η οποία επηρεάζει τον ήδη ευάλωτο παιδικός πληθυσμός.

Τα προληπτικά μέτρα

Σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν οι γονείς των παιδιών που εμφανίζουν τα οποία παρουσιάζουν την οποιανδήποτε συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, όπως πυρετό, ρινική καταρροή, βήχα ή ακόμα και του γαστρεντερολογικού συστήματος με εμέτους και διαρροϊκές κενώσεις, ο Δρ Ηλία επισήμανε πως «θα πρέπει να μείνουν περιορισμένα στο σπίτι, να μην πάνε στους βρεφοκομικούς σταθμούς ή στο νηπιαγωγείο γιατί μπορούν να μεταδώσουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς πολύ εύκολα και στα άλλα παιδιά τα οποία θα μεταφέρουν στις οικογένειές τους».

Επίσης, είπε, θα πρέπει μέχρι τα συμπτώματα να παρουσιάσουν ύφεση σε ένα με δύο 24ωρα, στη συνέχεια πρέπει να τηρούν τα μέτρα ατομική υγιεινής, με καλό πλύσιμο των χεριών και καλό αερισμό των εσωτερικών χώρων, καθώς, όπως υπέδειξε, «δυστυχώς λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας οι χώροι είναι κλειστοί και δεν αερίζονται επαρκώς». Ταυτόχρονα ο Δρ Ηλίας, ανέφερε πως πρέπει να τηρείται και ο καθιερωμένος εμβολιασμός των παιδιών γιατί μπορούν να συνοσήσουν και με άλλα σοβαρότερα νοσήματα, ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο.

Καταλήγοντας, αναφερόμενος σε περαιτέρω συστάσεις, τόνισε πως τα παιδιά θα πρέπει να τρέφονται επαρκώς, να καταναλώνουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά τα οποία περιέχουν προστατευτικές βιταμίνες για την υγεία των παιδιών, να κοιμούνται επαρκώς και να αθλούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Το ξεχωριστό τραγούδι του ειδικού σχολείου Ευαγγελισμός για τα Χριστούγεννα-Συγκινητικό μήνυμα ελπίδας
Απόπειρα φόνου 14χρονου σε βάρος 64χρονου στην Ελλάδα-Τον τραυμάτισε με αιχμηρό αντικείμενο
Αυτοί είναι οι πέντε δημοσιογράφοι που σκότωσε το Ισραήλ στη Γάζα
Τραγωδία ανήμερα Χριστουγέννων στη Λεμεσό-Νεκρός 52χρονος, μαρτυρία ότι κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ
Πυροδοτούν σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας οι τρύπες στο μοιραίο αεροσκάφος-Έρευνες για τα αίτια
Νέα κατάσχεση μεγάλης ποσότητας φαιντανύλης στο Μεξικό μετά τις απειλές Τραμπ για δασμούς
Κατολισθήσεις σε δρόμους από την κακοκαιρία-Δεν φεύγει από την Κύπρο το φαινόμενο «Elena»
Δέχθηκε κυβερνοεπίθεση η Japan Airlines-Πιθανά προβλήματα στις πτήσεις της
Ένας ακόμη συνεχιστής της παράδοσης… Ο κ. Γιάννης παράγει πιδκιαύλια και θυμίζει μία Κύπρο άλλης εποχής
Στα ύψη η νεανική παραβατικότητα-Η αντίδραση των νέων, ο ρόλος της κοινωνίας και οι ευθύνες των γονιών