Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
20:27 - 22 Νοεμβρίου 2024
«Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πολίτες να πάρουν νομικά μέτρα κατά της Τουρκίας για προσβολή της αξιοπρέπειάς μας, καταστολή των θρησκευτικών μας ελευθεριών, παράνομες ενέργειες και εξισλαμισμό της χώρας μας. Θέλω να είμαι ελεύθερη να προσευχηθώ σε οποιαδήποτε χριστιανική εκκλησία της Κύπρου θέλω, χωρίς ‘’άδεια’’ από την Τουρκία ως κατοχική δύναμη ή από την παράνομη υποτελή διοίκηση των κατεχομένων», ανέφερε κατά την ομιλία της σε διεθνές συνέδριο στη Ρώμη για τους θρησκευτικούς χώρους και ειδικά εκείνους του Αρτσάχ στην Αρμενία στις 18-19/11, η Τασούλα Χατζητοφή, ακτιβίστριας και συγγραφέας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το συνέδριο διοργανώθηκε στο Παπικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά Ακινάτη, από την Αντιπροσωπεία της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας στην Αγία Έδρα και το Ινστιτούτο «Angelicus» Οικουμενικών Σπουδών.
Η Τασούλα Χατζητοφή σημείωσε στην ομιλία της ότι «λαφυραγωγοί, έμποροι τέχνης και αμφιλεγόμενοι μεταπράτες» την προσέγγισαν ως Επίτιμη Πρόξενο της Κύπρου, για να πουλήσουν στην κυπριακή Κυβέρνηση συλημένες εικόνες και ψηφιδωτά «Το ταξίδι που μοιράζομαι με τους Αρμένιους», πρόσθεσε, «είναι ιστορικό, αφού οι πατρίδες μας είναι κατεχόμενες και λεηλατημένες».
Η Τασούλα Χατζητοφή επεσήμανε πως «η πολιτιστική καταστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία αντανακλά την πολιτιστική καταστροφή και στο Αρτσάχ και δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια δικοινοτική ή διαθρησκευτική διαφορά, αλλά πρέπει να προσεγγιστεί μέσα από ένα πλατύτερο πρίσμα ανθρωπιστικών και διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων – ώστε η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς να αποτελεί κοινό εγχείρημα το οποίο θα πρέπει να προωθηθεί από το Αρτσάχ και την Κύπρο στα διεθνή δικαστήρια και τους θεσμούς στη Χάγη, το Στρασβούργο και τη Γενεύη».
Συνέχισε λέγοντας ότι «η βεβήλωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου από την Τουρκία είναι συστηματική, εκτεταμένη και βαθιά», αναφέροντας ότι στα κατεχόμενα η Τουρκία «επιβάλλει συνθήκες οθωμανικής κυριαρχίας, αναγκάζοντας εμάς τους χριστιανούς να ζητάμε άδεια για να επισκεφτούμε τις εκκλησίες μας, να πληρώνουμε είσοδο για να μπούμε στους ναούς και να υποβάλλουμε αίτημα μέσων των παράνομων αρχών του ψευδοκράτους για να τελέσουμε τη θεία λειτουργία».
«Η δοκιμασία του λαού του Αρτσάχ και της Κύπρου δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά επίσης ανθρωπιστικό ζήτημα, και αυτό υποστηρίζεται όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του 1950, αλλά και από τις Συμβάσεις της Χάγης του 1899 και 1907, την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης του 1949 και τη Σύμβαση της Χάγης για την Προστασία των Πολιτιστικών Αγαθών σε περίπτωση Ένοπλης Σύρραξης», πρόσθεσε.
«Όλοι μας μπορούμε να αναλάβουμε δράση ώστε να διασφαλίσουμε ότι στη χώρα μας και διεθνώς θα ευαισθητοποιηθούμε σε σχέση με την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς», συνέχισε, μιλώντας για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Walk of Truth που ίδρυσε η ίδια. Σημείωσε, βέβαια, ότι οι επαναπατρισμοί συλημένων μνημείων «οφείλουν να είναι, εκτός από νόμιμοι, και δεοντολογικοί».
Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλος της Εκκλησίας στην Κύπρο, ως ιδιοκτήτρια των θρησκευτικών μνημείων, λέγοντας ότι ηγήθηκε όλων των αστικών υποθέσεων, αφήνοντας την άσκηση πιέσεων σε εμάς, ακτιβιστές και διπλωμάτες.
Καταλήγοντας, η Τασούλα Χατζητοφή μετέφερε στους συνέδρους ένα μήνυμα ελπίδας, λέγοντας ότι «ο Αρχιεπίσκοπος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου, Γεώργιος Α’, επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία για τον εξισλαμισμό των κατεχομένων και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς».
«Δουλεύουμε μαζί», πρόσθεσε, «και σε συνεργασία με την ελληνική διασπορά ανά το παγκόσμιο, για να βρούμε τρόπους να προστατέψουμε τα μνημεία μας». Τέλος, κάλεσε την Εκκλησία της Αρμενίας σε κοινές συναντήσεις για να μοιραστούν εμπειρογνωμοσύνη.
Πηγή: ΚΥΠΕ