Αυξάνεται το ποσοστό δαπάνης για εξοπλιστικά-«Στόχος να φθάσουμε το 2% του ΑΕΠ για την αμυντική θωράκιση»

Παραμένει ο στόχος μέχρι το 2028 να αγγίξουμε το 2% του ΑΕΠ σε εξοπλιστικές δαπάνες και η μέθοδος που θα ακολουθήσουμε για επίτευξη του στόχου αυτού είναι η μέθοδος με συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε την Παρασκευή τον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2025.

Για παράδειγμα προς επίτευξη του στόχου του 2% του ΑΕΠ, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι τον ερχόμενο Ιούνιο «στόχος μας είναι να φέρουμε ενώπιον σας πρόταση για συμπληρωματικό προϋπολογισμό ούτως ώστε να αυξηθεί το ποσοστό δαπάνης όσον αφορά τα εξοπλιστικά».

Τον Ιούνιο κατά πάσα πιθανότητα όταν θα κατατεθούν συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί από μέρους της Κυβέρνησης «τότε εκεί θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε κατά πόσον προσπαθούμε να φθάσουμε συνολικά το ποσοστό του 2% του ΑΕΠ για την αμυντική θωράκιση», υπογράμμισε.

Ο κ. Πάλμας παρουσίασε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τον προϋπολογισμό του ΥΠΑΜ για το 2025, ο οποίος προβλέπει συνολικές προϋπολογισθείσες δαπάνες στα €588,4 εκατομμύρια και είναι αυξημένες σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2024 κατά €3,9 εκατομμύρια περίπου, εκ των οποίων το ποσό για το Κεφάλαιο «Κυπριακός Στρατός» ανέρχεται στα €190.590.465, για το Κεφάλαιο «Εθνική Φρουρά» ανέρχεται στα  €205.987.000 και το Κεφάλαιο «Αμυντική Θωράκιση» ανέρχεται στα €179,550,000.

Παράλληλα ο κ. Πάλμας αναφέρθηκε στους τρεις κύριους Πυλώνες Δράσης στους οποίους στηρίζεται η πολιτική του Υπουργείου Άμυνας για επίτευξη των στόχων για αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων, με τον πλέον ορθολογικό τρόπο.

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στους τρεις κύριους Πυλώνες Δράσης, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι ο πρώτος πυλώνας δράσεων αφορά «στον σχεδιασμό μας για την Ενίσχυση της Αποτρεπτικής Ισχύος και των Στρατιωτικών Δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, με στόχο την αποτελεσματική άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διασφάλιση της ασφάλειας των Κυπρίων πολιτών στο σύνολό τους».

Ανέφερε ότι δεύτερος πυλώνας αφορά στον σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων για προσαρμογή και αύξηση της επιχειρησιακής ανθεκτικότητας της Εθνικής Φρουράς στην κλιματική αλλαγή, ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορά, όπως είπε, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη ψηφιακή μετάβαση του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς.

«Τόσο η κατάσταση στην περιοχή μας, όσο και οι γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις επιτάσσουν να ανταποκριθούμε με σοβαρότητα και σύνεση», είπε ο κ. Πάλμας, τονίζοντας παράλληλα ότι «στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων που αναδύονται, η ενότητα και η αποφασιστικότητα αποτελούν την πιο ισχυρή εγγύηση για την επίτευξη των κοινών μας στόχων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία ο 39χρονος Κωνσταντίνος Αθανασίου
Νέα σύλληψη για την απόπειρα εμπρησμού στη Λάρνακα
Παράνομο κρίθηκε το διάταγμα κατακράτησης τεκμηρίων από οικία δεσμοφύλακα-Απορρίφθηκαν οι θέσεις της Εισαγγελίας με... παρατηρήσεις
Ελεύθεροι δύο από τους συλληφθέντες για τη συμπλοκή στη Λάρνακα, παραμένει υπό κράτηση ο τρίτος
Ποινικό αδίκημα η άσκοπη χρήση λάστιχου, αύξηση του ύψους των εξωδίκων-Ψηφίστηκε νόμος από τη Βουλή
Τοποθέτηση Σαββίδη για κατάθεση νομοσχεδίων διαχωρισμού εξουσιών-«Ο ρόλος μου περιορίζεται στην νομική πτυχή»
Επιτήδειοι επιχειρούν να αποσπάσουν χρήματα από πολίτες για δήθεν χορηγία
Έπεσε ο πέλεκυς στην υπόθεση ανθρωποκτονίας του Δωρόθεου στα Λατσιά-«Επώδυνος θάνατος, υπέδειξαν αναλγησία»
Καταπέλτης το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής-Εισηγείται ποινικά αδικήματα για τρείς και πειθαρχικά σε πέντε
Περιπολία των Φοινικούδων από μέλη της αντιοχλαγωγικής ανακοίνωσε ο Πρόεδρος