Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας δυο ημέρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου για το Πόθεν Έσχες

Παρά το γεγονός πως η Νομική Υπηρεσία είχε τοποθετηθεί λίγο μετά την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, σε σχέση με τον νόμο για το «Πόθεν Έσχες», ο οποίος κρίθηκε συνταγματικός και ως εκ τούτου Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας υποχρεούνται να υποβάλουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, επανήλθε με νέα ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει με καθυστέρηση για την απόφαση του Ανωτάτου.

Σαρανταοκτώ ώρες μετά την απόφαση και ενώ προηγήθηκε η ανακοίνωση με την οποία οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, αναλάμβαναν την ευθύνη, σβήνοντας τις σκιές πάνω από τον Πρόεδρο, η Νομική Υπηρεσία, ενημερώνει το κοινό σε σχέση με την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι πριν τη νέα ανακοίνωση υπήρξαν κάποιες επικρίσεις σε σχέση με το γεγονός ότι η Εισαγγελία δεν εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, όπως πράττει σε άλλες περιπτώσεις από τις οποίες η πλευρά της βγαίνει κερδισμένη.

Σε ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία, αναφέρει πως, «ότι δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα και δεν καταστρατηγεί την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών,  αποφάσισε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 20 Νοεμβρίου 2024, εξετάζοντας την Αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πρόταση νόμου με τίτλο «Ο περί Ορισμένων Αξιωματούχων και Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Υποβολή και Έλεγχος Δήλωσης Περιουσιακών Στοιχείων και Καταστάσεων Προσωπικής και Επαγγελματικής Περιουσίας) Νόμος του 2024». Προσθέτοντας πως, «με την απόρριψη της Αναφοράς, η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από βουλευτές και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθίσταται σε νόμο της Δημοκρατίας.

Επιπλέον, σημειώνει ότι, «τo Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τόνισε το ύψιστο του πολιτειακού αξιώματος που ενδύεται ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του κεντρικού ρόλου που συνταγματικά αποδίδεται στους θεσμούς αυτούς και την πλήρη θεσμική αυτοτέλειά τους χωρίς όμως να ανήκουν ή να υπάγονται στη δικαστική εξουσία ούτε και να ταυτίζονται με αυτήν.  Ερμήνευσε το Άρθρο 112.4 του Συντάγματος σε συνδυασμό με τα Άρθρα 153.11 και 192.7 του Συντάγματος και τα άρθρα 2 και 8 του περί Δικαστηρίων Νόμου, Ν.14/60, καταλήγοντας ότι ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα υπηρετεί με τους ίδιους όρους υπηρεσίας ως οι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθόσον αφορά ζητήματα όπως η μισθοδοσία, ο χρόνος αφυπηρέτησης, η σύνταξη, χορηγήματα ή άλλα ωφελήματα που καταβάλλονται σε Δικαστή κατά τον χρόνο της αφυπηρέτησης καθώς και σύνταξη που καταβάλλεται στη χήρα και στα τέκνα Δικαστή, αλλά δεν επεκτείνεται σε άλλους όρους όπως η υποχρέωση και ο τρόπος υποβολής της δήλωσης περιουσιακών στοιχείων, ζήτημα το οποίο δεν θεωρήθηκε ότι μεταβάλλει ή αλλοιώνει όρο υπηρεσίας».   

Επιπλέον στην ανακοίνωση αναφέρεται πως, «την Αναφορά, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, χειρίστηκαν τα δικηγορικά γραφεία Χρυσαφίνης και Πολυβίου ΔΕΠΕ και Α. & Α.Κ. Αιμιλιανίδης ΔΕΠΕ, και η κα Έλενα Παπαγεωργίου, Εισαγγελέας της Δημοκρατίας».

Δειτε Επισης

Πυκνή ομίχλη στον αυτοκινητόδρομο κοντά στο ΓΣΠ και σε περιοχές στη Λευκωσία-Προσοχή συνιστά η Αστυνομία
Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: «Ψυχοπαθής» ο δράστης, «μισούσε τους πάντες»
Δέκα χρόνια έστηνε η Μοσάντ το κόλπο με τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ-«Θέλαμε τραυματίες, όχι νεκρούς»
Πήραν πίσω τις θέσεις τους οι Βοηθοί Αρχηγοί, ανέβηκε σκαλοπάτι και ο Μαυρόχαννας
Υπερασπίζεται τον συμβασιούχο αστυνομικό ο ΣΑΚ-«δεν ήταν στα καθήκοντα του η φύλαξη κρατουμένου»
Ύψωσαν ελληνικές σημαίες και τους συνέλαβαν οι Τούρκοι στην Αγιά Σοφιά-Χειροπέδες σε Κύπριους και Ελλαδίτες
Νέα απάτη με τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις-Παριστάνουν λειτουργούς της Revolut
Το μεταναστευτικό σημαντικότερο θέμα για Κύπριους σε σχέση με μέσο όρο ΕΕ
Γυρίζουν την πλάτη στους θεσμούς οι Κύπριοι-Πάνω από τους μισούς δεν τους εμπιστεύονται
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»