Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ

Ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό δημιουργούν οι πρόσφατες, εξόφθαλμες παρεμβάσεις της Άγκυρας στα εσωτερικά των κατεχομένων και οι προεκτάσεις τους στις παράνομες «προεδρικές εκλογές». Η κατοχική χώρα έδωσε εντολή στους εξαρτώμενούς της, βρίσκοντας εκείνη την λύση στην μεγάλη κρίση που επικρατεί από τις αρχές Οκτωβρίου, σε ό,τι αφορά την «προεδρία της βουλής» και τα αλλεπάλληλα ρεζιλίκια, που περιλάμβαναν από ύποπτες εισαγωγές στο νοσοκομείο, μέχρι και καταγγελίες για καλπονοθεία. Η λύση αυτή, ωστόσο, φαίνεται να έχει και «ουρά».

Υπενθυμίζεται ότι για αλλεπάλληλες συνεδρίες η ψευδοκυβέρνηση αδυνατούσε να αναδείξει «πρόεδρο», παρά το γεγονός πως διαθέτει την απαραίτητη «κοινοβουλευτική πλειοψηφία», λόγω των εσωκομματικών διαφορών στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) και τα συνεπακόλουθα αντάρτικα που εκδηλώθηκαν. Η αντιπολίτευση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί αυτό το μπάχαλο, με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) να πιέζει έντονα για τη διεξαγωγή «πρόωρων βουλευτικών εκλογών», μαζί με κάποια μικρότερα, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την κρίση για να ενισχύσει τη θέση του. Η στάση του CTP δεν αφορά μόνο τα πρόσκαιρα κέρδη που θα μπορούσε να είχε σε επίπεδο «βουλής» αλλά τη δυναμική που θα μπορούσε να προσφέρει στον Τουφάν Ερχιουμάν μια τέτοια εξέλιξη, ο οποίος ευελπιστεί να αντικαταστήσει τον Ερσίν Τατάρ.

Αν και το CTP διαφωνεί με την νέα «εθνική πολιτική» της τουρκικής πλευράς και παραμένει δεσμευμένο στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, φαίνεται να πιστεύει ότι, αν όντως η Τουρκία επιθυμεί επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, θα ευνοήσει την «εκλογή» Ερχιουμάν, όπως έχει κάνει σε αντίστοιχες περιστάσεις στο παρελθόν, όταν επέτρεψε να την ανάδειξη του Ταλάτ και του Ακιντζί στην ηγεσία των Τ/κ.

Η κρίση έληξε με την παρέμβαση της Άγκυρας και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης των κατεχομένων. Ωστόσο, όπως μεταδίδεται, ο τρόπος που επιλύθηκε δεν είναι άσχετος με τις «προεδρικές εκλογές», που θα πραγματοποιηθούν σε ένα χρόνο, και φαίνεται όλοι ήδη να βρίσκονται σε θέσεις μάχης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από αλλεπάλληλες «ψηφοφορίες» υποτίθεται πως ανακηρύχθηκε «πρόεδρος της βουλής» ο Ζιγιά Όζτουρκλερ. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αποδεχτό, επειδή κάποια ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν είχαν πρόβλημα και ουσιαστικά θεωρήθηκε πως έγινε καλπονοθεία. Αν και η «κυβερνητική» πλευρά αρνείτο σθεναρά τις κατηγορίες, επενέβη η Άγκυρα για να βάλει ένα τέλος στο αδιέξοδο.

Φαίνεται πως έδωσε εντολή για παραίτηση του Όζτουρκλερ ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ, και υπήρξε αντίστοιχη εντολή προς τον «κυβερνητικό συνασπισμό» αυτή την φορά να τον «ψηφίσει, η οποία μάλλον δεν εφαρμόστηκε πλήρως και για αυτό υπήρξαν κρούσεις και προς την αντιπολίτευση. Τα νήματα κινούσε ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Γιασίν Σερίμ.

Ο τ/κ Τύπος σχολίαζε πως, παρά την υποτιθέμενη «οικειοθελή» παραίτηση του Όζτουρκλερ, αυτή η θέληση του… ήρθε μετά από συνάντηση που είχαν ο ίδιος, ο Ερσίν Τατάρ, ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, ο οποίος βρισκόταν παράνομα στην Κύπρο για την επέτειο του ψευδοκράτους, που αδυνατεί να λειτουργήσει ως «κράτος» χωρίς ντάντεμα από την κατοχική χώρα. Αυτό, επισημαίνεται στα κατεχόμενα, «προκάλεσε φήμες περί παρέμβασης/ρύθμισης της Άγκυρας». Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος της Αβρούπα «Άγγιξε το μαγικό χέρι της Άγκυρας και τέλειωσε».

Η τ/κ εφημερίδα μάλιστα γράφει ότι υπήρξε διαπραγμάτευση για ένα deal και με την αντιπολίτευση. Βάσει αυτών των πληροφοριών, ο Ερχιουμάν φέρεται δήλωσε στον Γιλμάζ πως το κόμμα του θα αντιδράσει αλλά αυτός και μερικοί από τους φίλους του θα ψήφιζαν τον Όζτουρκλερ, με αντάλλαγμα η Άγκυρα να μην στηρίξει το Τατάρ στις «προεδρικές». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος δήλωσε ότι πρέπει να προκύψει ανεξάρτητος υποψήφιος αλλά δεν είναι σαφές τι εννοούσε. Πάντως, όπως σχολιάζουν, το γεγονός ο Ζιγιά Όζτουρκλερ πήρε 27 ψήφους για την «προεδρία της βουλής» και μάλιστα με κάποιους του UBP να τον καταψηφίζουν, όσες ακριβώς πήρε και η Φαζιλέτ Οζντενεφέ του CTP για την «αντιπροεδρία», ενισχύει την φημολογία.

Τα ΜΜΕ στα κατεχόμενα μεταδίδουν πως ο «ανεξάρτητος υποψήφιος» που είχε στο μυαλό του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ήταν ο Οζντίλ Ναμί, την περίπτωση του οποίου καλοβλέπει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. «Θα εμποδιστεί η υποψηφιότητα του Τουφάν εάν προωθηθεί ο Οζντίλ; Εάν ένας από αυτούς προβληθεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος από το κόμμα και ο άλλος είναι ανεξάρτητος υποψήφιος και ο Ερσίν Τατάρ είναι επίσης υποψήφιος, η αρχή που θα εγκρίνει την υποψηφιότητα του Τατάρ είναι στην Άγκυρα», ανέφερε αρθρογράφος της Αβρούπα, ο οποίος εκτιμά ότι αυτό θα ευνοήσει τον Τατάρ, επειδή θα μοιραστούν οι ψήφοι μεταξύ Ναμί και Ερχιουμάν, ο οποίος δεν έχει ακόμη κερδίσει την εμπιστοσύνη της Άγκυρας.

Ο ίδιος ο Ερχιουμάν, πάντως, δηλώνει ότι αν θα είναι υποψήφιος στις «προεδρικές» θα είναι με το κόμμα του και όχι ως ανεξάρτητος, παραπέμποντας στις κομματικές διαδικασίες. Διευκρίνισε ότι η συνάντησή του με τον Γιλμάζ δεν ήταν μυστική και αρνήθηκε πως κάτι τέτοιο αποτέλεσε θέμα συζήτησης μεταξύ τους.

Είτε υπήρξε deal είτε όχι και είτε αυτό ήταν το περιεχόμενό του είτε κάτι άλλο, είναι ξεκάθαρο πως στα κατεχόμενα όλα έχουν στραφεί στις παράνομες «προεδρικές» και πέραν των ίδιων των εμπλεκόμενων, στο παιγνίδι έχει μπει δυναμικά και η Άγκυρα, η οποία έχει τον τελευταίο λόγο, λόγω του ελέγχου που ασκεί. Και αυτό φέρνει τον Ερσίν Τατάρ σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, καθώς νοιώθει συνεχώς την καρέκλα που κάθεται να τρίζει.

Ο Τατάρ είναι έτσι κι αλλιώς απομονωμένος εδώ και λίγο καιρό, καθώς, παρόλο που ήταν εξαιρετικά καλό παιδί και εφάρμοζε τις οδηγίες της κατοχικής χώρας μέχρι και το τελευταίο γιώτα, φαίνεται να έχασε την εμπιστοσύνη της, λόγω των άτσαλων χειρισμών του. Την ίδια στιγμή, εάν όντως η Τουρκία αισθάνεται ότι της συμφέρει αυτή τη στιγμή να υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό, κυρίως λόγω των ευρωτουρκικών, αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο όταν πρωταγωνιστεί ο Τατάρ, που είναι εγκλωβισμένος σε θέσεις που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε επιστροφή στις διαπραγματεύσεις. Για αυτό και ονόματα όπως του Ερχιουμάν και του Ναμί παρουσιάζονται ως ελκυστικές επιλογές, από την στιγμή που δεν αντιτίθενται πολιτικά στο ομοσπονδιακό πλαίσιο.

Ενόσω ο Τατάρ αισθάνεται τον πολιτικό κλοιό γύρω του να σφίγγει αναμένεται ότι θα αντιδρά, προσπαθώντας να συσπειρώσει τους δικούς του ψηφοφόρους. Και είναι αναπόφευκτο πως αυτή του η αντίδραση θα εκδηλωθεί και στο Κυπριακό. Θα διαφανεί το επόμενο διάστημα ποια προσέγγιση θα επιλέξει και σε ποιο βαθμό αυτή θα επηρεάσει τις προσπάθειες που γίνονται ενόψει της πραγματοποίησης πενταμερούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Έρευνες και κινητοποίηση για εντοπισμό της 13χρονης που απουσιάζει από την οικία της στη Λευκωσία
«Υπήρξαν στιγμές έντασης κατά τη σύλληψη της Μουρτζούκου»-Οδηγείται στο αυτόφωρο
Αυξάνεται το ποσοστό δαπάνης για εξοπλιστικά-«Στόχος να φθάσουμε το 2% του ΑΕΠ για την αμυντική θωράκιση»
Χειροπέδες σε 25χρονο για διάρρηξη στη Λεμεσό-Κρυβόταν στο υποστατικό για να ξεφύγει αλλά τον εντόπισαν
Αναβολές θεραπειών λόγω της απεργίας των γιατρών-«Αδιανόητο να χρησιμοποιείται η υγεία ως εργαλείο πίεσης»
BINTEO: Χάος σε νοσοκομείο στην Καλιφόρνια από ασθενή που μπήκε στο ταβάνι και κόλλησε πάνω από την εντατική
Η Κύπρος ο μεγαλύτερος δωρητής Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Βοήθειας-Μπαίνει στη μάχη κατά της φτώχειας
Επιτήδειοι παριστάνουν ψευδώς την Αστυνομία Κύπρου-Κάνουν κλήσεις στο WhatsApp
Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας δυο ημέρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου για το Πόθεν Έσχες
Ενοχλημένος ο Παναγιώτου για την απεργία στον κλάδο σκυροδέματος-«Τριάντα επτά σεντς ημερησίως η διαφορά»