Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου

Η ExxonMobil θα ανοίξει ένα πηγάδι στα ανοιχτά της Κύπρου τον Ιανουάριο για την επιδίωξή της για φυσικό αέριο, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερο στέλεχος, μια από τις πολλές μεγάλες ενεργειακές εταιρείες που επικεντρώνονται στην περιοχή. Η Ευρώπη διαφοροποιείται από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, η ανατολική Μεσόγειος έχει αποδώσει σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, ενώ η διακοπή στις ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον της Ευρώπης για την εξασφάλιση προμηθειών από άλλες περιοχές.

Η Exxon, η οποία απέκτησε άδειες στην Κύπρο το 2017, ανέφερε ανακάλυψη φυσικού αερίου το 2019 σε ένα κοίτασμα που ονομάστηκε «Γλαύκος». Οι γεωτρήσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος περιλαμβάνουν δύο νέα κοιτάσματα: το «Πήγασος» και το εξαιρετικά ελπιδοφόρο «Ηλέκτρα», όπως αναφέρει το Reuters.

«Περάσαμε τα τελευταία δύο χρόνια να συλλέγουμε πολύ λεπτομερή, τριών διαστάσεων σεισμικά δεδομένα. Έχουμε εντοπίσει πολλές μεγάλες προοπτικές και το επόμενο στάδιο είναι να φέρουμε ένα γεωτρύπανο και να τις δοκιμάσουμε», δήλωσε ο John Ardill, Αντιπρόεδρος για την παγκόσμια εξερεύνηση της ExxonMobil.

«Θα ξεκινήσουμε την πρώτη γεώτρηση στα μέσα Ιανουαρίου και είμαστε αρκετά ενθουσιασμένοι γι’ αυτό», ανέφερε σε συνέδριο στη Λευκωσία.

Η ExxonMobil έχει άδεια για εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε δύο υπεράκτια τεμάχια σε συνεργασία με την Qatar Energy. Άλλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή περιλαμβάνουν την αμερικανική Chevron, την ιταλική Eni και τη γαλλική TotalEnergies. Στο δημοσίευμα αναφέρεται, παράλληλα, πως η Κύπρος θα μπορούσε να θα μπορούσε να εξετάσει έναν νέο γύρο παραχωρήσεων για υπεράκτια εξερεύνηση, καθώς το ενδιαφέρον για την περιοχή παραμένει έντονο, όπως δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι τα ορυκτά καύσιμα θα είναι περιορισμένα, πρέπει να είμαστε σε θέση να τροφοδοτήσουμε την κινητικότητα μέσω άλλων μορφών και μέσω του μηχανοκίνητου αθλητισμού πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, δε, ότι το κοίτασμα «Ηλέκτρα», που βρίσκεται τεμάχιο 5 από τα συνολικά 13 υπεράκτια τεμάχια εξερεύνησης της Κύπρου, αποτελεί μια πολύ μεγάλη προοπτική και έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί αυτόνομα, αν και θα χρειαστεί ερευνητική γεώτρηση για οριστικά συμπεράσματα, ανέφερε ο Άρντιλ.

Το κοίτασμα «Πήγασος» βρίσκεται κοντά στο ήδη ανακαλυφθέν κοίτασμα «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10 και στο κοίτασμα «Κρόνος», που όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι μια ανακάλυψη των Eni-Total που βρίσκεται λίγο βορειότερα, στο τεμάχιο 6.

Δειτε Επισης

Κλάφτηκε και ο Φιντάν στην Ολγκίν για τις διώξεις σφετεριστών-Κατηγορίες για «δημιουργία έντασης» από Τατάρ
Αννίτα για την έκθεση Ελεγκτικής-«Έχω κανιβαλιστεί για κάτι που συνέβαινε, να εξεταστούν όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι»
Aνάπτυξη Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο
Ξεκαθαρίζει η Ελεγκτική για Βουλή-«Αμφισβητούμε τον τρόπο που δαπανήθηκε δημόσιο χρήμα και την καλλιτεχνική δημιουργία»
Στα σχολεία μέχρι τα 22 τα παιδιά της Ειδικής Εκπαίδευσης-Διαβουλεύσεις για εξεύρεση αξιοπρεπών δομών
Σε μείωση τιμών ενοικίου και αγοράς προσδοκεί τα επόμενα χρόνια ο Πρόεδρος
Στο απόγειο η ονοματολογία στον ΔΗΣΥ για τις βουλευτικές-Αντιδράσεις εκ των έσω για πιθανή υποψηφιότητα Γιωργάλλα
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα φωνάζει επειδή η ΕΕ δεν κάνει μέλος την Τουρκία-«Μπορείτε πλέον να είστε ο πιο ισχυρός»
«Επιβεβλημένη» θεωρεί η Βουλή την… luxury αναβάθμιση της καντίνας-Υπηρεσιακές οι αποφάσεις για ξενοδοχεία
Επεσήμαναν στον Πρόεδρο τη διαφαινόμενη επικέντρωση στα ΜΟΕ οι Οικολόγοι-Έθεσαν και θέμα Μακαρίου