Ανεβάζουν την ένταση οι Βρετανοί-«Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τους Ρώσους ακόμη και απόψε»

Ακόμη και «απόψε» είναι έτοιμες οι βρετανικές δυνάμεις να πολεμήσουν τις ρωσικές αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν εισβάλει σε χώρα της ανατολικής Ευρώπης, τόνισε σε επιτροπή της βρετανικής Βουλής ο Ρομπ Μαγκόουαν, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας σε αυτή την αίθουσα μπορεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι, αν οι Ρώσοι εισέβαλαν απόψε στην ανατολική Ευρώπη, δεν θα τους αντιμετωπίζαμε σε μάχη», είπε.

Το ερώτημα που είχαν θέσει οι Βρετανοί βουλευτές ήταν πόσες βρετανικές ταξιαρχίες θα μπορούσαν να είναι στο ανατολικό πλευρό του ΝΑΤΟ σε περίπτωση μιας μείζονος σημασίας κλιμάκωσης από τη Ρωσία.

Η Λιθουανία, η Εσθονία, αλλά και βορειότερα η Φινλανδία, είναι τρία μέλη του ΝΑΤΟ που παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σειρά περιστατικών, με τελευταίο αυτό στα υποβρύχια καλώδια μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας που αποδίδεται σε κινεζικό πλοίο, απλώς εντείνουν αυτές τις ανησυχίες.

Πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, για μια εντυπωσιακή δήλωση από τον Βρετανό επιτελάρχη, σχολιάζει το Politico.

Ωστόσο το ερώτημα είναι ποιες είναι οι δυνατότητες του βρετανικού στρατού σε περίπτωση που η κατάσταση στην Ευρώπη κλιμακωθούν επικίνδυνα.

Ο στρατός ξηράς της Βρετανίας έχει μικρότερο μέγεθος από αυτό που είχε τον 18ο αιώνα. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Χίλεϊ δήλωνε στο Politico ότι η κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων ήταν «πολύ χειρότερη από ό,τι νομίζαμε». Αυτό σημαίνει ότι οι Εργατικοί παρέλαβαν έναν στρατό σε κακή κατάσταση.

Μόλις χθες Τετάρτη ο Χίλεϊ ανακοίνωνε ότι η Βρετανία θα αποσύρει από τις ένοπλες δυνάμεις της πέντε πλοία και 12 ελικόπτερα αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο προγράμματος περικοπής δαπανών. Παράλληλα, η Βρετανία αναθεωρεί τη στρατηγική της.

Επιπλέον ο Μαγκόουαν δήλωσε στους βουλευτές ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν «ένα εύρος επιχειρησιακών κινδύνων και επιχειρησιακών δυνατών σημείων». Πρόσθεσε ότι στο παρελθόν ο ίδιος είχε μιλήσει για την ανάγκη «μεγαλύτερης φονικότητας».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Γεωπολιτική, δημογραφικό και… Τραμπ πίσω από την εκλογή του νέου Πάπα
Βουλευτές του Κογκρέσου σε Τραμπ: «Ο Ερντογάν παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, κατέχει παράνομα τμήματα της Κύπρου»
Παραβίαση κατάπαυσης πυρός από τη Ρωσία καταγγέλλει η Ουκρανία
Τα συγχαρητήρια του Ντόναλντ Τραμπ στον νέο Πάπα-«Μεγάλη τιμή που είναι Αμερικανός»
Ποιος είναι ο Λέων ΙΔ΄, o πρώτος Πάπας από τις ΗΠΑ-Θεωρείται συνεχιστής του Φραγκίσκου
Νέος Πάπας ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ-Πήρε το όνομα Λέων 14ος
Νέοι βομβαρδισμοί από την Ινδία στο Κασμίρ-Εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Τζαμού
Λευκός καπνός στην Καπέλα Σιξτίνα-Εξελέγη νέος Πάπας στην τέταρτη ψηφοφορία
Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ με Βρετανία-Ποια προϊόντα εξαιρούνται από τους δασμούς
Σε εξέλιξη η νέα ψηφοφορία για την εκλογή του Πάπα-Live εικόνα από το Βατικανό