Γιατί το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο φρενάρει τον Τραμπ
18:50 - 21 Νοεμβρίου 2024
Το ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ισραήλ από το Διεθνές Ποινικό δικαστήριο δεν είναι μόνο επικοινωνιακό τέχνασμα και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως δημιουργεί σημαντικά ζητήματα που αγγίζουν και τις ΗΠΑ – όχι μόνο τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν αλλά και αυτές του επόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Από μόνη της ως κίνηση, το να εκδοθεί έστω και σε προκαταρκτικό βαθμό, ένταλμα κατά του Πρωθυπουργού μίας χώρας με Δημοκρατικούς θεσμούς είναι είδηση. Εάν η χώρα αυτή είναι το Ισραήλ είναι δύο φορές είδηση καθώς το συγκεκριμένο ένταλμα αφορά και τις ΗΠΑ…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Αντισημιτική απόφαση από ένα μεροληπτικό όργανο»-Η πρώτη αντίδραση Νετανιάχου στο ένταλμα σύλληψης
Γιατί έχει σημασία για το Ισραήλ;
Η συγκεκριμένη κίνηση δεδομένα φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση από άποψη απομόνωσης το Τελ Αβίβ το οποίο έχει απολέσει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και την εισβολή της Χαμάς στα εδάφη του.
Την ίδια στιγμή το ένταλμα σύλληψης στοχευμένα ανεβάζει την πίεση προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου για να μπει άμεσα ένα τέλος στο σφυροκόπημα της Γάζας. Τέτοιες ενέργειες – πίεσης – έχουν ασκηθεί δεκάδες (δημόσια) ίσως και εκατοντάδες (παρασκηνιακά) προς τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ ο οποίος σε καμία από τις προηγούμενες δεν έκανε πίσω. Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν έχει πιέσει τον στενότερο σύμμαχό του προς αυτή την κατεύθυνση φτάνοντας στο σημείο να «παγώσει» ακόμη και την αποστολή όπλων και κεφαλαίων προς το Τελ Αβίβ πριν από περίπου έξι μήνες. Οι συνεχείς επισκέψεις του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν – 9 τον αριθμό – στη Μέση Ανατολή δεν έφεραν επίσης κανένα απτό αποτέλεσμα στο κομμάτι της κατάπαυσης του πυρός και της αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.
Σήμερα πλέον το πρόβλημα με την απόφαση για έκδοση εντάλματος ενάντια στην πολιτική ηγεσία του στενότερου συμμάχου της Ουάσιγκτον γίνεται και αμερικανικό…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
Γιατί οι ΗΠΑ έχουν πρόβλημα;
Πέρα από το επικοινωνιακό ζήτημα, είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο παίρνει τέτοια απόφαση για σύμμαχο των ΗΠΑ οι επόμενοι δύο μήνες θα φέρουν σχετική διπλωματική απομόνωση και για το Οβάλ γραφείο. Πλέον ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει όλα τα διπλωματικά χαρτιά στα χέρια του καθώς στην «φαρέτρα» των όπλων όσων βρίσκονται απέναντι στο Ισραήλ και τις κινήσεις του υπάρχει ένα μεγάλο «ναι, αλλά κατηγορούνται για εγκλήματα».
Η κατάσταση αυτή επίσης δεν μπορεί να επιλυθεί από τις ίδιες τις ΗΠΑ – δεν αναγνωρίζουν την δικαιοδοσία του ICC όπως και το Ισραήλ – και μοιραία θα κληροδοτηθεί ως έχει και στον επόμενο Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Οι ΗΠΑ φαίνεται επίσης πως είχαν ενημέρωση για την σημερινή εξέλιξη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας και έχουν από την περασμένη Δευτέρα βγει δυναμικά στο προσκήνιο. Γερουσία και Βουλή και όχι μόνο η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία έχει δημόσια τοποθετηθεί και ζητά από τον Τζο Μπάιντεν να ασκήσει πιέσεις στο ICC καθώς η έκδοση εντάλματος κατά του Πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ «δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα πιστεύουν ότι λύνει». Το θέμα μοιάζει και είναι πιο περίπλοκο από όσο δείχνει και είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα βρει στον φάκελο με τις εκκρεμότητες ο Ντόναλντ Τραμπ μπαίνοντας στο οβάλ γραφείο στις 20 Ιοανουαρίου.
Διεθνείς αντιδράσεις για εντάλματα σύλληψης ΔΠΔ κατά Νετανιάχου, Γκάλαντ, Ντέιφ
Άμεσες και έντονες ήταν οι αντιδράσεις χωρών και οργανώσεων στα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον ηγέτη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ Αλ-Μάσρι, τον επονομαζόμενο Μοχάμεντ Ντέιφ, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον μέχρι πρότινος Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ.
«Το Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά δύο ιδιωτών, του κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κ. Γιόαβ Γκάλαντ, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου τα οποία διαπράχθηκαν τουλάχιστον από τις 8 Οκτωβρίου 2023 μέχρι τουλάχιστον τις 20 Μαΐου 2024, ημερομηνία κατά την οποία η κατηγορούσα αρχή κατέθεσε τα αιτήματα για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Η ηγεσία του εβραϊκού κράτους ήταν η πρώτη που αντέδρασε σφόδρα.
«Το Ισραήλ απορρίπτει με απέχθεια τις παράλογες και ψευδείς ενέργειες που στρέφονται εναντίον του από το ΔΠΔ», ανέφερε το γραφείο του Πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν «θα υποκύψει στην πίεση» για την υπεράσπιση των πολιτών του.
Ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ έκανε λόγο για «παράλογη απόφαση, ο πρώην Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ χαρακτήρισε «στίγμα ντροπής» τα εντάλματα του ΔΠΔ, ενώ ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατήγγειλε μία «επιβράβευση της τρομοκρατίας».
Το ΔΠΔ «απώλεσε κάθε νομιμότητα» μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ. «Μια σκοτεινή στιγμή για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», είπε ο Σάαρ με ανάρτηση στο X, προσθέτοντας ότι το Δικαστήριο εξέδωσε «παράλογες εντολές χωρίς εξουσιοδότηση».
Από την πλευρά της, η Χαμάς χαιρέτισε την έκδοση των συγκεκριμένων ενταλμάτων. «Καλούμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διευρύνει το εύρος της λογοδοσίας σε όλους τους ηγέτες της εγκληματικής κατοχής», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί, προσθέτοντας ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν δικαιοσύνη μετά από αυτά που ονόμασε «εγκλήματα πολέμου» του Ισραήλ στη Γάζα.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι η αντίδραση του Παρισιού στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και στα εντάλματα που εξέδωσε θα είναι σύμφωνη με το καταστατικό του Δικαστηρίου.
Η Ολλανδία δήλωσε έτοιμη να ενεργήσει σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου, αν χρειαστεί, μετέδωσε σήμερα το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Κάσπαρ Βέλντκαμπ ως πηγή του.
Σε μια πρώτη αμερικανική αντίδραση ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενός σύμμαχος του εκλεγμένου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αναφορικά με την απόφαση του ΔΠΔ: «Το Δικαστήριο είναι ένα επικίνδυνο αστείο. Είναι πλέον καιρός η Γερουσία των ΗΠΑ να δράσει και να επιβάλει κυρώσεις σε αυτό το ανεύθυνο σώμα».
Πηγή: Πρώτο Θέμα