Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»

Στα τέλη Ιανουαρίου προσδιόρισε χρονικά την πραγματοποίηση της πενταμερούς συνάντησης ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος φρόντισε να επαναλάβει την προσήλωσή του στη λύση των «δύο κρατών εντός της ΕΕ» και την αξίωση για «αναγνώριση της κυριαρχίας» του ψευδοκράτους, κατά τις δηλώσεις στις οποίες προέβη στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο Ε. Τατάρ επιβεβαίωσε επίσης την παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου «αλλά σε χαμηλότερο πολιτικά επίπεδο, ώστε όλοι να είμαστε ευχαριστημένοι», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επομένως, στη συνάντηση, πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, θα συμμετέχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και ο υφυπουργός -πιθανότατα- του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ερσίν Τατάρ ρωτήθηκε από το Euronews και για τη νέα συνάντηση των δύο ηγετών για άνοιγμα οδοφραγμάτων. Όπως είπε, έχει ζητήσει από τις τεχνικές υπηρεσίες να εξετάσουν ποιο είναι το οδόφραγμα που αν ανοίξει θα διευκολύνει τους Τουρκοκυπρίους. «Εμείς θέλουμε να ανοίξουμε το οδόφραγμα Χασπολάτ (σ.σ. Μια Μηλιά) στην Ανατολική Λευκωσία από όπου περνάνε κυρίως φορτηγά και εμπορικά οχήματα. Η ελληνική πλευρά αναμένουμε να δούμε τι θα ζητήσει, νομίζω ότι μπορούμε να ανοίξουμε δύο οδοφράγματα», τόνισε, χωρίς πάντως να προσδιορίζει το πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πήγε στις Βρυξέλλες για κοινωνικές μόνο επαφές με την τουρκυπριακή ομογένεια. Η τουρκική πρεσβεία οργάνωσε μια συνάντηση με μικρό αριθμό ανταποκριτών των Βρυξελλών, όπως είπε ο κ. Τατάρ «για να μεταφέρει το μήνυμα των Τουρκοκυπρίων». Στην αναλυτική παρουσίαση που έκανε, επανέλαβε την προσήλωσή του στη λύση των δύο κρατών «εντός της ΕΕ», όπως είπε, ενώ τόνισε πολλές φορές την ανάγκη για «αναγνώριση της κυριαρχίας» του ψευδοκράτους, καταδικάζοντας την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Πηγή: Euronews

Δειτε Επισης

Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ-«Η βιωσιμότητα της λύσης περνά μέσα από τον σεβασμό της ιστορικής ταυτότητας»
Συνομιλία Χριστοδουλίδη-Νετανιάχου για περιφερειακές εξελίξεις, διμερή συνεργασία
Υπ. Γεωργίας: Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη συνεχίζει άοκνα τον αγώνα για λευτεριά της Κύπρου
Α. Δημητρίου: Διαπραγματευτικό μας όπλο το δίκαιο και η νομιμότητα
Στο τραπέζι η άρση των κυρώσεων κατά Συρίας από Κύπρο, Γαλλία και Ελλάδα-Τι αποφασίστηκε στο Παρίσι
Με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα για ΜΟΕ μεταβαίνει στη συνάντηση με Τατάρ ο Πρόεδρος
Κ. Ιωάννου: Δεν θα δεχθούμε τίποτε λιγότερο από μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη και επανενωμένη
Μ. Δαμιανός: Ενισχύεται η επιλογή ΠτΔ τα ευρωτουρκικά να αποτελούν παράμετρο για Κυπριακό
Ν. Χριστοδουλίδης: Δεν υπάρχει ούτε χώρος, ούτε χρόνος για εφησυχασμό
Οι δρόμοι απομάκρυνσης από τον ΔΗΣΥ, η συντηρητική Δεξιά και το στοίχημα του 2026