Στους στόχους της Ρωσίας η αμερικανική βάση στην Πολωνία-«Μεγαλώνει ο πυρηνικός κίνδυνος» λέει η Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η νέα αμερικανική βάση πυραυλικής άμυνας στη βόρεια Πολωνία θα οδηγήσει σε αύξηση του συνολικού επιπέδου πυρηνικού κίνδυνου και βρίσκεται στον ρωσικό κατάλογο με στόχους για πιθανή καταστροφή, εάν κριθεί απαραίτητο.

Η βάση αντιαεροπορικής άμυνας, που βρίσκεται στην πόλη Ρετζίκοβο κοντά στις ακτές της Βαλτικής και αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης πυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, άνοιξε στις 13 Νοεμβρίου.

«Πρόκειται για ένα ακόμα ειλικρινά προκλητικό βήμα σε μια σειρά από βαθιά αποσταθεροποιητικές ενέργειες από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στη στρατηγική σφαίρα», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Αυτό οδηγεί σε υπονόμευση της στρατηγικής σταθερότητας, αύξηση των στρατηγικών κινδύνων και, ως εκ τούτου, σε αύξηση του συνολικού επιπέδου πυρηνικού κινδύνου».

Η αμερικανική βάση στο Ρετζίκοβο εντάσσεται στην ευρύτερη πυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ που ονομάζεται «Aegis Ashore», που σύμφωνα με τη συμμαχία μπορεί να αναχαιτίσει από μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους.

«Η βάση στην Πολωνία έχει εδώ και καιρό προστεθεί στη λίστα με τους στόχους μας»

«Δεδομένης της φύσης και του επιπέδου των απειλών που τίθενται από τέτοιες δυτικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, η βάση πυραυλικής άμυνας στην Πολωνία εδώ και καιρό έχει προστεθεί στη λίστα με τους στόχους κατά προτεραιότητα για πιθανή καταστροφή, η οποία, εάν χρειαστεί, μπορεί να εκτελεστεί με ευρεία γκάμα προηγμένων όπλων», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η πυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει εγκαστάσεις στην Πολωνία, τη Ρουμανία καθώς αμερικανικά αντιτορπιλικά σε ναυτική βάση στην Ισπανία και ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στην Τουρκία, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Η Πολωνία απάντησε ότι δεν υπάρχουν πυρηνικοί πύραυλοι στην αμερικανική στρατιωτική βάση της χώρας και αυτή προορίζεται για άμυνα και όχι για επίθεση.

Εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, Πάβελ Βρόνσκι, δήλωσε ακόμα ότι «τέτοιες απειλές σίγουρα θα λειτουργήσουν ως επιχείρημα για να ενισχυθεί η αντιαεροπορική άμυνα της Πολωνίας και του ΝΑΤΟ και θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψιν από τις ΗΠΑ».

Κλιμάκωση στην Ουκρανία

Η κλιμάκωση στο μέτωπο της Ουκρανίας απειλεί με αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Κίεβο και Μόσχα ανταλλάσσουν σημαντικά πλήγματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου.

Οι ΗΠΑ έδωσαν πρόσφατα έγκριση για χρήση αμερικανικών πυραύλων στο έδαφος της Ρωσίας και εφοδιάζουν την Ουκρανία με νέα όπλα. Παράλληλα ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε διαγραφή χρέους 4,6 δισ δολάρια από δάνεια που είχε πάρει η Ουκρανία για να τη βοηθήσουν στον πόλεμο, εν μέσω ανησυχίας ότι ο Τραμπ θα περιορίσει την αμερικανική βοήθεια.

Η Ρωσία από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι αλλάζει το πυρηνικό της δόγμα και προειδοποιεί ότι η στάση των ΗΠΑ συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση.

Πηγή: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Παραβίασαν ηλεκτρονικό πορτοφόλι 48χρονου και του απέσπασαν κρυπτονομίσματα αξίας 381 χιλιάδων ευρώ
Συγκλονιστικές εικόνες με σπίτια να καίγονται στην Ελλάδα-Κάνουν τα πάντα για να σωθούν πυροσβέστες και πολίτες
Συρία και Ισραήλ συμφωνούν για περαιτέρω συνομιλίες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης
Πολλαπλά πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα-Καίγονται σπίτια σε Κρυονέρι και Δροσοπηγή, ακούγονται εκρήξεις (pics)
Παριστάνουν λειτουργούς της Τράπεζας και επιχειρούν να εξαπατήσουν πολίτες-Πώς δρουν οι επιτήδειοι
Ζητά δημόσια συγνώμη από Κυβέρνηση και παραιτήσεις Χαρτσιώτη και Παναγιώτου το Volt-«Πλήρης αποτυχία πρόληψης»
Θλίψη στην ΕΔΕΚ για τον θάνατο του Άρη Μαυροσκούφη
Εντόπισαν χειροβομβίδα σε καλοκαιρινό υποστατικό στην Αγία Νάπα-Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες (pics)
Ταυτόχρονες τρεις εστίες πυρκαγιάς στην Πάφο-Σε απόσταση 200 μέτρα η μία από την άλλη (pics)
Υφυπουργός Καινοτομίας: Το 2026 έρχεται το 112, η Κυβέρνηση εντόπισε τα προβλήματα και τις αδυναμίες