Στοχευμένη και όχι καθολική τοποθέτηση καμερών ζητά η Λοϊζίδου-Επικαλείται αποτελέσματα άλλων χωρών
06:00 - 21 Νοεμβρίου 2024
Μπορεί η Αστυνομία να ζήτησε την εγκατάσταση καμερών σε δρόμους και χώρους που σημειώνονται μεγάλες συναθροίσεις πολιτών, ωστόσο το θέμα δεν είναι τόσο απλό και πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση, σύμφωνα με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σταθμίζονται διάφορες παράμετροι, όπως για παράδειγμα η ιδιωτικότητα των πολιτών, ως επίσης και σε κάθε περίπτωση να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια και μέτρα, πριν οι Αρχές προβαίνουν σε οποιοδήποτε αίτημα για τοποθέτηση καμερών ελέγχου στους δρόμους.
Όπως επεξηγήθηκε σε σημείωμα που κατατέθηκε στην Επιτροπή Νομικών, που εξέτασε το θέμα, η Επίτροπος επικαλείται το σουηδικό Νόμο, όπου δήμος ζήτησε την τοποθέτηση καμερών, ώστε να τοποθετηθούν σε δημόσιους χώρους, με το Δικαστήριο να αποφασίζει ότι αυτό μπορεί να ισχύει από τις 20:00 μέχρι τις 06:00, απόφαση η οποία εφεσιβλήθηκε, αλλά επικυρώθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση.
Στο ίδιο σημείωμα, υπάρχουν επίσης αναφορές σε ότι αφορά στα γήπεδα, όπου υπάρχουν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης για αποτροπή της βίας, ενώ το ίδιο μέτρο εφαρμόστηκε και στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης, ως έσχατο μέτρο, λόγω των συχνών βανδαλισμών που σημειώνονταν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επεκτείνεται η τοποθέτηση καμερών σε άλλα 20 σχολεία Μέσης-Έδωσε οδηγίες η Μιχαηλίδου
Στο σημείωμα της, η κ. Λοϊζίδου τονίζει ότι το μέτρο της εφαρμογής CCTV σε δημόσιους χώρους εφαρμόστηκε τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στη Νορβηγία, ωστόσο δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού ούτε μειώθηκε η εγκληματικότητα, ούτε αυξήθηκε η εξιχνίαση υποθέσεων, παρά μόνο σε υποθέσεις τροχαίων ατυχημάτων. Παράλληλα, από έρευνες που έγιναν διαφάνηκε επίσης ότι το πρόβλημα της εγκληματικότητας μετακυλίστηκε σε γειτνιάζουσες περιοχές, ενώ υπήρξε και αλλαγή στη μορφή και φύση των δραστών. Επίσης, φαίνεται να προκύπτει διαφοροποίηση του modus operanti των δραστών, κάτι για το οποίο η Αστυνομία είναι ενημερωμένη από το 2012.
Παράλληλα, για την Κύπρο μια παράμετρος που πρέπει να προσμετρηθεί, όπως σημειώνεται, είναι το μικρό γεωγραφικό και πληθυσμιακό μέγεθος της, καθώς και η διαφορετική κουλτούρα από άλλες χώρες. Στο καταληκτικό της σχόλιο, η Επίτροπος προτείνει όπως σε περίπτωση τοποθέτησης καμερών σε δημόσιους χώρους, πρέπει να μην παραβιάζουν το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, να είναι αναγκαίο, συγκεκριμένο και όχι αόριστο. Επίσης, πρέπει να καταλήξουν σε αποφάσεις, μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαμαρτυρίες για το όριο ταχύτητας στο δρόμο του K Cineplex-Γιατί οι κάμερες γράφουν πάνω από 50km
Εκκρεμεί το Νομοσχέδιο για κάμερες σε αστυνομικούς
Σημειώνεται ότι ενώπιον της Επιτροπής Νομικών εκκρεμεί Νομοσχέδιο για εγκατάσταση καμερών σε οχήματα, στολές και κράνη αστυνομικών, οι οποίες θα ενεργοποιούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και προϋποθέσεις.
Σε ότι αφορά τις κάμερες ANPR, που ανιχνεύουν οχήματα τα οποία έχουν ληγμένη άδεια κυκλοφορίας ή πιστοποιητικό καταλληλότητας, ή εάν εναντίον του ιδιοκτήτη εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης είναι τοποθετημένες σε περιπολικά, στα φώτα του Καλησπέρα, στην είσοδο της Λευκωσίας, ως επίσης και στα οδοφράγματα.
Επιπρόσθετα, κάμερες λειτουργούν κατόπιν έγκρισης της Επιτρόπου κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, ενώ στις περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα δόθηκε άδεια να τοποθετηθούν στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, καθώς και στο Πάρκο Χρωμάτων του Δήμου Πάφου.
Ένα άλλο είδος καμερών, οι οποίες φέρουν τον όρο «λευκές», εγκαταστάθηκαν για σκοπούς επιτήρησης της τροχαίας κίνησης και λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ωστόσο δεν έχουν μεγάλη ευκρίνεια, ώστε να μην καταγράφονται στοιχεία των οδηγών ή των οχημάτων. Μάλιστα, τα δεδομένα δεν αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλάζουν οι δρόμοι με τα ευφυή συστήματα-Κάμερες, μετρητές και ηλεκτρονικές πινακίδες στο οδικό δίκτυο (photos)