Δημοσκόπηση REPORTER: Θετικά αποτιμώνται τα κυβερνητικά σχέδια-Πώς τα βαθμολογούν οι πολίτες

Με θετικό πρόσημο αποτιμώνται από τους πολίτες τα σχέδια που προκήρυξε η Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, τα οποία αποσκοπούν στην στήριξη διαφόρων ομάδων πληθυσμού. Με την Οικονομία και την Ακρίβεια να θεωρούνται τα κατ’ εξοχήν σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, τα σχέδια αυτά, που αποσκοπούν στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων, παρά σε πρόσκαιρες ανακουφιστικές ενέργειες, φαίνεται να αγκαλιάζονται από τους πολίτες, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της IMR και του REPORTER. Παράλληλα, ελαφρώς βελτιωμένη είναι και η αξιολόγηση του έργου της Κυβέρνησης σε σχέση με τον Αύγουστο, με τον ίδιο τον Πρόεδρο να συγκεντρώνει 40% θετικές γνώμες, έναντι 33%.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 72% των πολιτών θεωρούν ότι τα πράγματα στη χώρα μας οδεύουν σε λανθασμένη κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα διαχρονικό εύρημα των τελευταίων ετών, το οποίο παρατηρείται και σε άλλες χώρες, αν και καταγράφεται βελτίωση σε σχέση με τον Αύγουστο, που το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν στο 83%.

3

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, η Οικονομία και η Ακρίβεια εξακολουθούν να ιεραρχούνται πολύ υψηλότερα από όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, σε ποσοστά πολλαπλάσια από το Κυπριακό, για παράδειγμα, το οποίο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην κορυφή της επικαιρότητας. Το 68% θεωρούν ως σημαντικότερο πρόβλημα την Οικονομία, ποσοστό που είναι κατά τέσσερις μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο του Αυγούστου. Ως δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα οι ερωτηθέντες προσδιόρισαν την Ακρίβεια, σε ποσοστό 56%, τέσσερις μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό του Αυγούστου.

Ακολουθεί το Μεταναστευτικό, με 26%, όσα και τον Αύγουστο, ενώ το Κυπριακό βρίσκεται μόλις στην τέταρτη θέση, με 21%, ελαφρώς πιο χαμηλά από το 24% του Αυγούστου. Στην πέμπτη θέση και η Διαφθορά-Δικαιοσύνη με 17%, που συνιστά και την μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τα ποσοστά του Αυγούστου, με οκτώ μονάδες. Ακολουθούν το Στεγαστικό με 16% και η Παιδεία με 15%, ενώ μονοψήφια είναι τα ποσοστά προβληματισμού σε ό,τι αφορά την Υγεία και την Εγκληματικότητα.

4

Τα κυβερνητικά σχέδια

Από τα ευρήματα προκύπτει πως οι πολίτες ξεκάθαρα εγκρίνουν τα διάφορα σχέδια που έχει προκηρύξει η Κυβέρνηση, καθώς όλα έχουν θετικό πρόσημο από την πλειοψηφία. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης του Στεγαστικού, το 56% δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν.

5

Η επιδότηση νεαρών ζευγαριών και νέων κάτω των 41 είναι μακράν το πιο δημοφιλές σχέδιο, καθώς βαθμολογείται ως θετικό από το 61% και ως μάλλον θετικό από ακόμη 25%. Ακολουθεί η ανακαίνιση οικιστικών μονάδων και η διάθεσή τους με προσιτό ενοίκιο, που αξιολογείται από το 52% ως θετική και από 27% ως μάλλον θετική. Σε ό,τι αφορά την επιδότηση 2% του επιτοκίου στεγαστικών δανείων, θεωρείται θετική από το 46% και μάλλον θετική από το 33%.

6

Θετικά αποτιμώνται και τα μέτρα σε ό,τι αφορά το Δημογραφικό, παρόλο που είναι χαμηλότερο το επίπεδο ενημέρωσης (44%), καθώς εξαγγέλθηκαν πρόσφατα.

7

Πάντως η ενημέρωση αυτή δεν προήλθε διά στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά από άλλες πηγές, καθώς από αυτούς που δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν, το 68% των πολιτών δεν παρακολούθησαν το διάγγελμα εξαγγελίας τους, ενώ το 32% αναφέρουν ότι το παρακολούθησαν.

8

Το 59% των πολιτών αντιμετωπίζουν θετικά τις εξαγγελίες για το Δημογραφικό, ενώ ακόμη 24% τις αντιμετωπίζουν μάλλον θετικά. Ως εκ τούτου, οι αρνητικές απόψεις περιορίζονται στο 15%.

9

Σε αντίθεση με το Δημογραφικό, πολύ υψηλό είναι το ποσοστό των πολιτών που γνωρίζει για το σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ εδώ και αρκετό καιρό. Μόνο το 14% δηλώνουν ότι δεν το γνωρίζουν ή δεν έχουν ακούσει για αυτό.

10

Και σε αυτή την περίπτωση η αξιολόγηση που γίνεται είναι θετική. Οι μισοί πολίτες δηλώνουν ότι το αξιολογούν θετικά και ακόμη 27% ότι το αξιολογούν μάλλον θετικά. Αρνητική γνώμη έχουν το 18%.

11

Αν και η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει επιδείξει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους, παραμένει αξιοσημείωτο το γεγονός πως έχει ενδιαφερθεί ένας στους τέσσερις. Μάλιστα, ακόμη 11%, δηλώνουν πως σκοπεύουν να το κάνουν.

12

Αποτίμηση κυβερνητικού έργου

Παρά την ξεκάθαρα θετική εικόνα που υπάρχει για τα σχέδια και τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, τα επίπεδα ικανοποίησης των πολιτών παραμένουν χαμηλά, αν και η εικόνα είναι βελτιωμένη σε σχέση με τον Αύγουστο του 2024.

Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι από το έργο της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, το 15% δηλώνουν ικανοποιημένοι και το 26% μάλλον ικανοποιημένοι. Πρόκειται για αύξηση 15 μονάδων σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν το συνολικό ποσοστό ικανοποίησης ήταν 26%. Αντιθέτως, τέσσερις στους δέκα δηλώνουν δυσαρεστημένοι και 18% μάλλον δυσαρεστημένοι.

13

Αύξηση υπάρχει και σε ό,τι αφορά τις θετικές γνώμες για τον Πρόεδρο. Ενώ τον Αύγουστο βρίσκονταν στο 33%, τον Νοέμβριο καταγράφηκαν θετικές απόψεις σε ποσοστό 40%. Ως εκ τούτου, μειώθηκε και το ποσοστό των αρνητικών απόψεων στο 58%.

14

Σε ό,τι αφορά τα επί μέρους ζητήματα, στο Κυπριακό οι χειρισμοί αξιολογούνται ως πολύ θετικοί από το 7% και ως αρκετά θετικοί από το 15%. Παρόλο που τα ποσοστά αυτά κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, καταγράφεται αύξηση επτά μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Η εικόνα είναι γενικότερα ελαφρώς πιο βελτιωμένη, καθώς μειώθηκαν στο 39% από το 58% όσοι δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς, με το ποσοστό να διοχετεύεται στη λίγη ικανοποίηση και στις θετικές απαντήσεις.

16

Βελτιωμένη είναι και η εικόνα σε ό,τι αφορά την Οικονομία, αν και πάλι η αξιολόγηση κινείται αρκετά χαμηλά. Πολύ ικανοποιημένοι δηλώνουν το 2% και αρκετά ικανοποιημένοι το 19%, έναντι του αντίστοιχου 15% τον Αύγουστο. Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, μειώθηκε αρκετά το ποσοστό των πολύ αρνητικών απαντήσεων.

17

Σε ό,τι αφορά την Εσωτερική Διακυβέρνηση, υψηλή ικανοποίηση απάντησαν το 2% και αρκετή ικανοποίηση το 17%, έναντι 2% και 13% τον Αύγουστο, ενώ σε παρόμοια επίπεδα κινούνται οι αρνητικές απαντήσεις.

18

Η καλύτερη εικόνα είναι σαφέστατα αυτή της Εξωτερικής Πολιτικής, για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία σύγκρισης με τον Αύγουστο. Είναι, ωστόσο, σαφές πως η διαχείριση που γίνεται τον τελευταίο ένα χρόνο δεν παρατηρείται μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, με τον κόσμο ενδεχομένως να αναγνωρίζει ιδιαίτερα την εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Το 24% δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης και το 9% πολύ ικανοποιημένοι.

19

Καλύτερη από τα άλλα ζητήματα που αφορούν το εσωτερικό είναι, πάντως, η αξιολόγηση των χειρισμών για την Κοινωνική Πολιτική, μέρος της οποίας είναι και τα σχέδια που αποτιμώνται τόσο θετικά. Τον Νοέμβριο οι πολίτες εμφανίστηκαν πολύ ικανοποιημένοι σε ποσοστό 2% και αρκετά ικανοποιημένοι σε ποσοστό 27%. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Αύγουστο ήταν 1% και 19%.

20

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Μεταναστευτική Πολιτική, πολύ ικανοποιημένοι δηλώνουν 2% και αρκετά ικανοποιημένοι το 18%. Παρατηρείται, δηλαδή, μείωση μίας μονάδας στον βαθμό ικανοποίησης σε σχέση με τον Αύγουστο, η οποία, ωστόσο, ενδέχεται να συνδέεται με το πόσο εκτεταμένο ήταν το πρόβλημα στις αρχές του καλοκαιριού, με τις μαζικές ροές, σε σχέση με το φθινόπωρο.

21

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα διενεργήθηκε από τον Οργανισμό IMR, για λογαριασμό του REPORTER, τον Νοέμβριο του 2024. Κάλυψε 1000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 18+, σε αστικές και αγροτικές περιοχές παγκύπρια, με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με την χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα βρίσκεται στο +/-3.1 και ο βαθμός βεβαιότητας είναι 95%.

Το 12% του δείγματος προήλθε από την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 36% από την ομάδα 25-44, το 35% από ομάδα 45-64 και το 15 από τους 65+. Το 39% των ερωτηθέντων κατοικεί στην επαρχία Λευκωσίας, το 29% στη Λεμεσό, το 16% στη Λάρνακα, το 10% στην Πάφο και το 6% στην Αμμόχωστο.

1

2

Δειτε Επισης

Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας
Έκκληση Ακανσόι σε Τατάρ για διαβούλευση πριν την άτυπη διευρυμένη συνάντηση
Στην Κύπρο η 435η μοίρα της αμερικανικής αεροπορίας-Αξιολογεί τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Συγχαίρει Ρούμπιο ο Κόμπος και αναφέρεται στην στρατηγική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ
Δήμαρχος Π.Χρυσοχούς: Να συνεχιστεί η προσπάθεια για διάνοιξη σημείων διέλευσης
Τα οκτώ σημεία οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η ατζέντα Τατάρ και η άδεια από την Άγκυρα
Στήριξη στη λύση Κυπριακού βάσει ψηφισμάτων ΣΑ ΟΗΕ εξέφρασε ο Πρόεδρος Πολωνίας
Τηλεφωνική επικοινωνία Κόμπου με Βρετανό ΥΦΕΞ για το Κυπριακό