Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία και νάρκες κατά προσωπικού-Απαγορευμένο όπλο με βάση τη Συνθήκη της Οτάβα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι μετά την άδεια για χρήση των βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, στέλνει στο Κίεβο και νάρκες κατά προσωπικού αψηφώντας τη Συνθήκη της Οττάβα (1999) που της απαγορεύει.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Λάος, ανακοίνωσε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει νάρκες κατά προσωπικού για να τη βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Όστιν δήλωσε ότι τα ρωσικά χερσαία στρατεύματα προπορεύονται στο πεδίο της μάχης οπότε η Ουκρανία έχει «ανάγκη για κινήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση αυτής της προέλασης».

Πώς δικαιολογεί την απόφαση ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Οι νάρκες κατά προσωπικού έχουν επικριθεί εδώ και καιρό από οργανώσεις και ακτιβιστές επειδή αποτελούν μια παρατεταμένη απειλή για τους αμάχους.

«Οι νάρκες ξηράς που θα προσπαθήσουμε να τους παρέχουμε θα είναι νάρκες που μπορούμε να ελέγξουμε πότε θα ενεργοποιηθούν, πότε θα πυροδοτηθούν (…)», υποστήριξε ο αμερικανός αξιωματούχος για να δικαιολογηθεί.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί αυτήν προ ημερών να επιτραπεί η χρήση για να χτυπηθούν στόχοι βαθιά στη ρωσική επικράτεια πυραύλων αμερικανικής κατασκευής μέσης και μακράς εμβέλειας, με τη Μόσχα να διαμηνύει πως θα υπάρξει η «προσήκουσα» ανταπόδοση.

Στην απόφαση αναφέρθηκε πρώτη χθες η εφημερίδα Washington Post.

Οι ΗΠΑ προμηθεύουν επίσης από την αρχή του πολέμου την Ουκρανία με αντιαρματικές νάρκες.

Η Συνθήκη της Οττάβα

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η απόφαση πάρθηκε ενώ βρίσκεται σε ισχύ η Συνθήκη της Οττάβα ή Συνθήκη για την Απαγόρευση των Ναρκών. Είναι συνθήκη, που απαγορεύει πλήρως τις νάρκες κατά προσωπικού. Η συνθήκη υπογράφηκε στην Οττάβα του Καναδά το 1999. Η επίσημη ονομασία της είναι «Συνθήκη για την απαγόρευση της χρήσης, αποθήκευσης, παραγωγής και διακίνησης ναρκών κατά προσωπικού και για την καταστροφή τους» (Convention on the Prohibition of the Use, Stockpiling, Production and Transfer of Anti-Personnel Mines and on their Destruction).

Πάνω από το 80 % των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών είναι συμβαλλόμενα κράτη, που σημαίνει ότι έχουν επικυρώσει τη σύμβαση. Η Κίνα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι συμβαλλόμενα κράτη.

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Οι πρώτες στιγμές της νεάς φονικής πυρκαγιάς στη Λεμεσό-Εν αναμονή των ερευνών για τα αίτια
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των Γερμανικών Εκλογών
Έκτακτη σύνοδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για άμυνα και Ουκρανία αρχές Μαρτίου
Έφοδος της ΥΚΑΝ σε αποθήκη, εντόπισε φυσίγγια και πάνω από ένα κιλό κάνναβη-Χειροπέδες σε 34χρονο (pics)
Σχηματισμό Κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό ζητά ο Φρίντριχ Μερτς-Η πρώτη τοποθέτηση Σολτς
Τη Δευτέρα η συνέχεια των ερευνών για τα αίτια της νέας φονικής πυρκαγιάς με θύμα τον 32χρονο Μενέλαο
Οι κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία και οι προσδοκίες των αγορών για περισσότερες δαπάνες
Προβάδισμα Μερτς και CDU δείχνει το πρώτο Exit Poll στη Γερμανία-Αρχίζει η καταμέτρηση ψήφων
Αμφισβητεί το πόρισμα Hellenic Train ο σύμβουλος των οικογενειών θυμάτων-«Επιστημονική φαντασία»
Κοντά στη λύση του μυστηρίου για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου-Οι μαρτυρίες για τον χαρακτήρα του