Δεν κατέληξε η Επ. Παιδείας για παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και ξενόγλωσσα προγράμματα

Την αναβολή για δύο εβδομάδες της συζήτησης για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο και την προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποφάσισε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας. 

Στη συνεδρία παρέστη η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία κατέθεσε τις θέσεις του Υπουργείου, λέγοντας ότι είναι καιρός να υπερβούμε στρεβλώσεις του παρελθόντος, ενώ διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν από βουλευτές, τόσο εντός όσο και εκτός της συνεδρίας.

Μετά την αποχώρηση της Υπουργού Παιδείας, η Επιτροπή Παιδείας συνέχισε τη συνεδρία της κεκλεισμένων των θυρών, προχωρώντας σε κατ’ άρθρον συζήτηση των τροπολογιών. Η Επιτροπή αποφάσισε να αναβάλει τη συζήτηση των θεμάτων για δύο εβδομάδες.

Υπουργός Παιδείας: Ώθηση στην ανώτερη εκπαίδευση ελεγχόμενα και βάσει κριτηρίων

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι η ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων ήδη επιτρέπεται από τη νομοθεσία και προνοείται από τη νομοθεσία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι με το νομοσχέδιο που υπέβαλε το Υπουργείο Παιδείας έχουν μπει δικλίδες ασφαλείας που αφορούν την πλήρη αξιολόγηση των παραρτημάτων, τον αριθμό των σχολών και προγραμμάτων, τη σχέση τους με το μητρικό ίδρυμα και τις μελέτες βιωσιμότητας. 

Ακόμη, η Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση στο θέμα της ανώτερης εκπαίδευσης, ενώ στην Κύπρο υπάρχει εδώ και χρόνια συνύπαρξη δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αναφερόμενη στο ζήτημα της εγγυητικής επιστολής, η κ. Μιχαηλίδου διερωτήθηκε για ποιον λόγο τίθεται αυτό το ζήτημα, προσθέτοντας ότι δεν διασφαλίζεται μέσω αυτής η ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών και ότι εμποδίζονται τα πανεπιστήμια που εξέφρασαν ενδιαφέρον για άνοιγμα παραρτημάτων στην Κύπρο. Ακόμη, ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει εγκαταλείψει το θέμα της εγγυητικής επιστολής κατόπιν διαβούλευσης με τη Νομική Υπηρεσία. 

Μιλώντας για τα ξενόγλωσσα προγράμματα, η Υπουργός Παιδείας είπε ότι τα δημόσια πανεπιστήμια προσφέρουν μεταπτυχιακά προγράμματα σε ξένες γλώσσες, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση αυτών των προγραμμάτων είναι θετική και ενθαρρυντική. Επιπλέον ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει οικονομική επίπτωση στο κράτος από τη λειτουργία αυτών των προγραμμάτων, γιατί τα προγράμματα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα. Εάν τεθεί ως κριτήριο εισδοχής στα προγράμματα η διεξαγωγή και άλλων εξετάσεων όπως των Παγκύπριων, αυτά τα προγράμματα θα καταστούν λιγότερο ελκυστικά, πρόσθεσε. 

«Και τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων και τα ξενόγλωσσα προγράμματα μάς παίρνουν μπροστά. Πρέπει όλοι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα», υπέδειξε.

Μιλώντας για το θέμα των παραρτημάτων, η Αθηνά Μιχαηλίδου είπε ότι αυτό που απομένει είναι το θέμα της εγγυητικής επιστολής, το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί σωστά με το ανάλογο νομοσχέδιο. Αναφερόμενη στα ξενόγλωσσα προγράμματα των κυπριακών πανεπιστημίων, είπε ότι το Υπουργείο παρουσίασε τη Στρατηγική του για την Ανώτερη Εκπαίδευση. 

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται τα κριτήρια εισδοχής και ο αριθμός των φοιτητών, που θα παρακολουθούν τα προγράμματα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η έγνοια του Υπουργείου είναι η διασφάλιση των Παγκύπριων Εξετάσεων, της πρόσβασης στα πανεπιστήμια και της αυτοχρηματοδότησης των προγραμμάτων στη βάση του πραγματικού κόστους. Την απόφαση θα την παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο, πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, η Υπουργός σημείωσε ότι «είναι καιρός να υπερβούμε στρεβλώσεις του παρελθόντος», προσθέτοντας ότι η Ανώτερη Εκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Κύπρου. «Να δώσουμε ευκαιρίες πρώτιστα στα παιδιά μας και στα ιδρύματα του τόπου μας για να προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς άλλες καθυστερήσεις», τόνισε.

Ερωτηθείσα πότε αναμένεται τα δύο ελληνικά πανεπιστήμια που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να έρθουν στην Κύπρο, η Υπουργός είπε ότι δεν έχει ακόμα διευθετηθεί στην Ελλάδα η διαδικασία αίτησης για ίδρυση παραρτημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων σε άλλη χώρα.

Απαντώντας σε ερώτηση αν για τα ξενόγλωσσα προγράμματα θα απαιτηθούν νέοι καθηγητές και η λειτουργία νέων τμημάτων, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε πως «εμείς διασφαλίζουμε ότι δεν θα ζητηθεί πρόσθετο κόστος». Την ίδια ώρα είπε ότι «θα πρέπει τα πανεπιστήμια να φροντίσουν ώστε μέσα από τα έσοδα των διδάκτρων να καλύπτονται οι όποιες ανάγκες, αλλιώς το κράτος διά νόμου πια, αν περάσει το νομοσχέδιό μας, δεν θα στηρίξει με πρόσθετες πιστώσεις αυτά τα προγράμματα». 

Όσον αφορά στο θέμα που τέθηκε ότι οι καθηγητές του πανεπιστημίου θα προτιμούν τα αγγλόγλωσσα προγράμματα και με αυτό τον τρόπο τίθενται σε κίνδυνο τα ελληνόγλωσσα προγράμματα, η Υπουργός ανέφερε ότι «έτσι και αλλιώς εμείς ρυθμίζουμε το ότι θα είναι πολύ λίγα τα ξενόγλωσσα προγράμματα με μικρό αριθμό φοιτητών για να μην υπάρξει αυτό το φαινόμενο».

Καταληκτικά, η Υπουργός Παιδείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με αυτές τις δύο ρυθμίσεις θα δοθεί ώθηση στην Ανώτερη Εκπαίδευση του τόπου μας, ελεγχόμενα, και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων». 

Οι τοποθετήσεις των Βουλευτών

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, ο Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι η Βουλή θα αποφασίσει, προσθέτοντας ότι «θα κρίνουμε ως Βουλευτές με βάση το συμφέρον του τόπου μας».

Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι αποφασίστηκε η αναβολή της συζήτησης στην Επιτροπή για 2 εβδομάδες.

Ακόμη, έκανε λόγο για «τεράστια οικονομικά συμφέροντα», τονίζοντας την υποχρέωση όλων των Βουλευτών να λάβουν υπόψιν το δημόσιο συμφέρον. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραιτηθεί από την Προεδρία της Επιτροπής, ανάλογα με την εξέλιξη της συζήτησης στην Επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι το ΔΗΚΟ είναι υπέρ των νομοσχεδίων, αλλά θα υποβάλει τροπολογίες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, εστίασε στην ανάγκη της βιωσιμότητας του εγχειρήματος για τα υφιστάμενα ιδιωτικά πανεπιστήμια και της διασφάλισης των φοιτητών που θα σπουδάζουν στα παραρτήματα βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Σε ό,τι αφορά τα ξενόγλωσσα προγράμματα, ο κ. Κάρουλλας ήγειρε θέμα ανταγωνισμού μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ρώτησε την Υπουργό Παιδείας τι σημαίνει ο όρος «κατ’ αναλογίαν» που χρησιμοποιείται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας υιοθέτησε την πρόταση του ΑΚΕΛ για τις εγγυητικές επιστολές και την κατάταξη των πανεπιστημίων κατά το ήμισυ, σημειώνοντας ότι νομικά υπάρχει πρόβλημα με την πρόταση του Υπουργείου. Επιπλέον έθεσε θέμα άνισης μεταχείρισης των κρατικών πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι η νομοθεσία πρέπει να ισχύει για όλους. 

Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «το Υπουργείο Παιδείας δεν γνωρίζει καλά-καλά τι κάνει σε κρίσιμα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», κάνοντας λόγο για «επιπόλαια διαχείριση» των ζητημάτων. Όπως είπε, «μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε αξιοκρατικό πλαίσιο προς όφελος της παιδείας και της οικονομίας της Κύπρου». 

Μιλώντας για τα αγγλόγλωσσα προγράμματα, ο κ. Χριστοφίδης έκανε λόγο για «κίνηση που γίνεται χωρίς μελέτη». Όπως είπε, με τη ρύθμιση περί αυτοχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων θα πρέπει ο κάθε διδάσκων να πληρώνεται επιπρόσθετα, κάτι που θα σημάνει την υποβάθμιση των υπόλοιπων προγραμμάτων. Ακόμη, έκανε λόγο για «βεβιασμένες κινήσεις, κενά, αδυναμίες, έλλειψη σχεδιασμού και έλλειψη μελέτης αντικτύπου».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ζήτησε η διαβούλευση που γίνεται για αυτά τα ζητήματα να μην υποσκάψει τις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι «καλά έκανε το Υπουργείο Παιδείας και αφαίρεσε το ζήτημα των εγγυητικών επιστολών». Ανέφερε ότι είναι «υποκριτικό να μπαίνουμε εμπόδιο» στην έλευση ελληνικών πανεπιστημίων στην Κύπρο. «Θα στηρίξουμε το νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ ως έχει και θα καταψηφίσουμε τυχόν τροπολογίες», πρόσθεσε.

Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Αποστόλου είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται τον λόγο γιατί να μην μπορούν ελληνικά πανεπιστήμια να έρθουν στην Κύπρο. «Υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις των ελληνικών πανεπιστημίων τόσο με την Κυβέρνηση όσο και με συγκεκριμένους δήμους», σημείωσε, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, «είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο».

Καταληκτικά, είπε ότι το θέμα «θα πρέπει να κλείσει θετικά το συντομότερο και θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, εξέφρασε τη βούλησή του να βοηθήσει εποικοδομητικά στις μεταρρυθμίσεις. «Και για τα δύο νομοσχέδια έχουμε επιφυλάξεις», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «λαμβάνουμε υπόψιν όλες τις παραμέτρους». «Να μην κάνουμε το λάθος να αφήσουμε κενά και μετά να λέμε ότι επεμβαίνουμε στο έργο των Πρυτανειών των Πανεπιστημίων», συμπλήρωσε. 

Μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Τρυφωνίδης τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας για διεθνοποίηση των κυπριακών πανεπιστημίων, εκφράζοντας παράλληλα προβληματισμό για «μερικά θέματα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας», το οποίο, όπως είπε, «θα εξετάσουμε ενδελεχώς». Το σημαντικότερο, είπε, «είναι να υπάρχουν ρήτρες διασφάλισης της δημόσιας εκπαίδευσης στην Κύπρο».

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι παρέχονται από τα 9 ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου 267 τίτλοι σπουδών στα Αγγλικά και 272 στα Ελληνικά. Απευθυνόμενος στην Υπουργό Παιδείας, της είπε ότι «ο σκοπός σας είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα των ιδιωτικών σχολείων για παράκαμψη των Παγκυπρίων Εξετάσεων». Εάν μπουν δίδακτρα, είπε, «οι πλούσιοι θα πηγαίνουν πρώτα στο αγγλόγλωσσο σχολείο και μετά στα ξενόγλωσσα προγράμματα των Πανεπιστημίων», και έτσι «θα υπονομευθεί το δημόσιο σχολείο». 

Εν συνεχεία, έκανε λόγο για επιστολή της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), σύμφωνα με την οποία – όπως είπε - απαγορεύονται οι κρατικές ενισχύσεις σε έναν τομέα όπου δραστηριοποιείται ο ιδιωτικός τομέας. 

Αποτελεί «παραλογισμό» τα ελληνικά πανεπιστήμια να έρθουν στην Κύπρο με πτυχία στην αγγλική γλώσσα, σημείωσε. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνταγματική κατοχύρωση δικαιώματος σε υγιές περιβάλλον τον Δεκέμβριο προωθεί η Βουλή
Τα βάζει με τις συντεχνίες των γιατρών ο Δαμιανός-«Ζήτησαν 9 εκατ. ευρώ για 2023-2024, να πρυτανεύσει η λογική»
Δεν κατέληξε η Επ. Παιδείας για παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και ξενόγλωσσα προγράμματα
Βλέπουν φως στα κατεχόμενα για άνοιγμα οδοφράγματος στη Λουρουτζίνα
Απέρριψαν τη μεσολαβητική πρόταση για Κλάδο Έτοιμου Σκυροδέματος οι συντεχνίες
Στο κενό οι προσπάθειες Δαμιανού στην κόντρα ΟΚΥπΥ με γιατρούς-Κανονικά η απεργία
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι εμπειρογνώμονες-Η Μεσόγειος θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Ν. Χριστοδουλίδης για προσφυγικούς συνοικισμούς: Eγινε η μεγαλύτερη στεγαστική παρέμβαση από το κράτος
Βολές σε ΠτΔ από ΑΚΕΛ μετά την απόφαση για Πόθεν Έσχες Εισαγγελέων, απαντά με το γάντι ο ΔΗΣΥ
Το παίρνουν πάνω τους οι Εισαγγελείς μετά την απόφαση για Πόθεν Έσχες-Σβήνουν τις σκιές από τον Πρόεδρο