Αλλάζει κινήσεις στην σκακιέρα με μεταθέσεις η ηγεσία της Αστυνομίας, θέλει να ανατρέψει τα σε βάρος της δεδομένα
06:00 - 02 Νοεμβρίου 2024
Αν και είθισται να δίνεται περίοδος χάριτος σε πρόσωπα που αναλαμβάνουν νέα καθήκοντα και ειδικότερα καίρια πόστα, αφενός για να ενημερωθούν και αφετέρου για να καταρτίσουν την δική τους πολιτική, εντούτοις στην περίπτωση του Αρχηγού και Υπαρχηγού Αστυνομίας, που ανέλαβαν τα ηνία μετά την απόδραση του ισοβίτη που έφερε καρατομήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Και αυτό διότι, δεν υπάρχουν τα περιθώρια που ενδεχομένως να υπήρχαν σε άλλες περιπτώσεις, αφού η Αστυνομία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, για μια σειρά αστοχίες και λανθασμένους χειρισμούς σε διάφορα επίπεδα, τα οποία καταγράφηκαν επί θητείας Στέλιου Παπαθεοδώρου, που είχαν ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση αλλά και την γελιοποίηση του Σώματος Ασφαλείας.
Είναι για αυτό το λόγο, που το νέο δίδυμο που διόρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Θεμιστός Αρναούτης και Πανίκος Σταύρου, καλούνται να αναπτύξουν ρυθμούς και να επιταχύνουν μεταρρυθμίσεις, δεδομένου πως και οι δύο έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης αφού έχουν στην πλάτη τους αρκετά χρόνια υπηρεσίας, τόσο σε ότι αφορά την διερεύνηση όσο και επιχειρησιακά, ώστε η κακή εικόνα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια σε βάρος της Αστυνομίας ανατραπεί, με στόχο και την ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι σε ένα από τους κορυφαίους θεσμούς.
Το τι οδήγησε την Αστυνομία στην άκρη του γκρεμού, λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Διαδοχικά επεισόδια, αστοχίες, λανθασμένες αποφάσεις, διστακτικότητα σε υποθέσεις διαφθοράς εντός και εκτός Αστυνομίας, αδυναμία χειρισμό καταστάσεων, έξαρση οργανωμένου εγκλήματος, αποδράσεις κτλ, είναι μόνο μερικά κεφάλαια, σε γενικότερο πλαίσιο, που έφεραν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την Αστυνομία στο μάτι του κυκλώνα, ενώ προκάλεσαν πλήγμα στο κύρος αλλά και την αξιοπιστία της. Και δεν νοείται οι πολίτες ενός ευρωπαϊκού κράτους, να μην εμπιστεύονται και να μην νιώθουν ασφαλείς με το Σώμα Ασφαλείας της χώρας.
Υπό αυτά τα δεδομένα και δείχνοντας τουλάχιστον να αντιλαμβάνονται πλήρως την κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια επί θητείας Παπαθεοδώρου, Αρναούτης και Σταύρου επιχειρούν κινήσεις στην σκακιέρα που θα ανατρέψουν το παιχνίδι σε βάρος της Αστυνομίας, σε διάφορα επίπεδα, εξού και σε πρώτη φάση, πέραν των υπόλοιπων οδηγιών που δόθηκαν στην βάση της πολιτικής που θα ακολουθήσουν, προχωρούν σε ανακατατάξεις σε διάφορα Τμήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σαφάρι μεταθέσεων στην Αστυνομία-Μετατέθηκαν Γιωρκάτζης και Ανδρέου, κόπηκαν καθήκοντα από Σωτηριάδη
Με μερικές εξαιρέσεις, κάποιος που παρακολουθεί τα της Αστυνομίας, θα έλεγε κανείς πως ο Αρχηγός προχώρησε σε μεταθέσεις που δεν θεωρούνται κεραυνός εν αιθρία, αντιθέτως στις λίστες υπάρχουν πρόσωπα, τα οποία στο πρόσφατο παρελθόν χρεώθηκαν με αστοχίες. Η πιο ενδεικτική περίπτωση, ήταν τα σοβαρά επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό που προκάλεσαν την οργή του ίδιου του Προέδρου, ο οποίος μάλιστα αναζητούσε τον αντικαταστάτη του Στέλιου Παπαθεοδώρου, ωστόσο τα σπασμένα τότε είχε πλερώσει μόνο η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, η οποία έμεινε εκτός Κυβερνητικού σχήματος. Ωστόσο, πέραν του Παπαθεοδώρου, στην θέση τους παρέμειναν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων, εντούτοις ένα χρόνο μετά, ο Ιωάννης Σωτηριάδης, Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού, μένει εκτός επιχειρήσεων και περιορίζεται στα διοικητικά καθήκοντα, ενώ μετάθεση από την Πάφο στη Λάρνακα, πήρε και Αστυνομικός Διευθυντής Πάφου, Νίκος Τσαππής.
Στις τελευταίες μεταθέσεις, βρισκόταν και το όνομα του Ιωάννη Γιωρκάτζη, Υπεύθυνου ΤΑΕ Λευκωσίας, ο οποίος ανέλαβε χρέη διευθυντή στην Υπηρεσία Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών. Ο Ιωάννης Γιωρκάτζης είχα αναλάβει καθήκοντα στο ΤΑΕ τον περασμένο Απρίλιο, λίγες μόλις ημέρες πριν την δολοφονία του Δημήτρη Ανδρονίκου στην Ανθούπολη και σε μία περίοδο που το έγκλημα βρισκόταν στα φόρτε του, αφού είχαν καταγραφεί μια σειρά από εμπρησμούς, βομβιστικές επιθέσεις, απόπειρες φόνου κτλ. Η μετάθεση του - τότε - είχε σχολιαστεί έντονα στο παρασκήνιο και αυτό διότι, ο κ. Γιωρκάτζης βρισκόταν ξανά στο ΤΑΕ Λευκωσίας, ως βοηθός υπεύθυνος, ωστόσο είχε μετατεθεί σε αστυνομικό σταθμό, με τη φημολογία τότε να συνδέει την μετάθεση του στον απόηχο της διαχείρισης κάποιων υποθέσεων. Ανάμεσα σε αυτές, η υπόθεση Αλέξη Μαυρομιχάλη, που παραπέμφθηκε σε δίκη και παρέμεινε υπόδικος για 21 μήνες, σε σχέση με την απόπειρα φόνου σε βάρος του Παναγιώτη Παναγιώτου άλλως «Γλύκας». Ωστόσο, ο Μαυρομιχάλης είχε αθωωθεί τον Νοέμβριο του 2021, με μια απόφαση καταπέλτη κατά της Αστυνομίας, ενώ στην εν λόγω απόφαση, είχε γίνει μεταξύ άλλων αναφορά στον τότε επικεφαλής των ερευνών, Ιωάννη Γιωρκάτζη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άδειασε «Γλύκα» το Δικαστήριο, κούνησε το δάκτυλο σε Αρχές-Η απόφαση καταπέλτης
Ο Ιωάννης Γιορκάτζης επιστρέφει σε μια υπηρεσία που δεν είναι άγνωστη για τον ίδιο, αφού υπηρέτησε στο συγκεκριμένο πόστο και στο παρελθόν. Ένα πόστο που τον είχε βάλει σε μπελάδες, λόγω της πολύκροτης υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών, όπου ως γνωστόν έγιναν γκάφες μεγατόνων και λάθος χειρισμοί από διάφορα τμήματα της Αστυνομίας που εν τέλει φτάσαμε στο τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας, για την οποία μάλιστα υπήρξαν καταδίκες. Μάλιστα, τότε, πέραν των ποινικών που είχαν προκύψει για τους σχεδιαζόμενους φόνους, είχαν διαταχθεί και πειθαρχικές διώξεις σε βάρος μελών της Αστυνομίας, οι οποίες τελικά έκλεισαν.
Ο Γιωρκάτζης διαδέχεται τον Ανδρέα Λαμπριανού, ο οποίον πριν αναλάβει καθήκοντα στην Υπηρεσία Συλλογής Πληροφοριών, βρισκόταν στην θέση του υπεύθυνου του ΤΑΕ Λευκωσίας. Πλέον, ο κ. Λαμπριανού, θα είναι το δεξί χέρι του Αρχηγού Αστυνομίας, αφού αναλαμβάνει χρέη διευθυντή του Γραφείου του, που με βάση την εμπειρία του, θα μπορεί να διαχειριστεί καταστάσεις.
Μια άλλη μετάθεση που ξεχώρισε, ήταν αυτή του πυροτεχνουργού Οδυσσέα Παπαδόπουλου, το όνομα του οποίου πρόσφατα συνδέθηκε με σοβαρή ποινική υπόθεση, όχι λόγω της εμπλοκής του ιδίου αλλά συγγενικού του προσώπου. Ωστόσο, στα πλαίσια της συγκεκριμένης δίκης, αφέθηκαν σκιές σε βάρος του από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από την Αστυνομία το συγγενικό του πρόσωπο.
Οι λόγοι βέβαια της μετάθεσης του τόσο του κ. Παπαδόπουλου όσο και των πιο πάνω προσώπων, είναι γνωστοί μόνο στον Αρχηγό Αστυνομίας, ο οποίος αποφασίζει στην βάση της δικής του πολιτικής και κριτήρια.
Πέραν των πιο πάνω, υπήρξαν διάφορες άλλες μεταθέσεις, τόσο σε άτομα που υπηρετούσαν στο Γραφείο του πρώην Αρχηγού και Υπαρχηγού, όσο και γενικότερα από άλλα τμήματα, που θεωρούνται κλειδιά για την Αστυνομία. Για παράδειγμα, στην θέση του Βοηθού Αστυνομικού Διευθυντή Λάρνακας, μετατέθηκε ο Λοΐζος Ιωνά που στο παρελθόν υπηρέτησε και στο ΤΑΕ Λευκωσίας και είναι γνώστης τόσο επιχειρησιακών όσο της διερεύνησης.
Σε επικοινωνιακό επίπεδο
Πέραν της στρατηγικής που καθορίζει ο Αρχηγός, ως προς τον τρόπο που θα λειτουργήσει από εδώ και πέρα η Αστυνομία, αλλαγές καταγράφονται και σε ότι αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση, η οποία είναι εξίσου σημαντική. Όχι όμως πιο σημαντική από τα υπόλοιπα σοβαρά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η Αστυνομία, η οποία στο παρελθόν, επί θητείας Παπαθεοδώρου, φαίνεται να επένδυε περισσότερα στην επικοινωνιακή πολιτική.
Και αυτό διότι, σε πολλές περιπτώσεις, ο Αρχηγός μέσω των εκπροσώπων του, είτε παρουσίαζε την Αστυνομία ως άμοιρη ευθυνών ακόμα και στις περιπτώσεις που τα λάθη ήταν οφθαλμοφανές, είτε επιχειρούσε να παρουσιάσει τα προβλήματα ωσάν να μην ήταν προβλήματα, τα οποία έμπαιναν κάτω από το χαλί. Εξού και σε ορισμένες περιπτώσεις, διέρρεαν υποθέσεις που θα αποπροσανατόλιζαν την κοινή γνώμη από άλλες που ενδεχομένως να είχαν δημιουργούσαν επικρίσεις.
Δεδομένου πως ο Χρίστος Ανδρέου, εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, βρισκόταν παρά τον Στέλιο Παπαθεοδώρου όλα αυτά τα χρόνια, θεωρείτο σχεδόν σίγουρο πως ο νέος Αρχηγός θα προχωρούσε στην αντικατάσταση του. Όχι λόγω του ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να εκτελεί σωστά τα καθήκοντα του, αλλά λαμβάνοντας αφενός υπόψη πως επρόκειτο για στενό συνεργάτη του πρώην Αρχηγού και αφετέρου πως θα πρέπει να δοθεί και νέος αέρας σε ότι αφορά τα επικοινωνιακά ζητήματα. Εξάλλου, ο νέος Αρχηγός έδειξε πως θα ακολουθήσει διαφορετική επικοινωνιακή στρατηγική, αφού με τις δηλώσεις του που αφορούσαν την βία στα γήπεδα και την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, εμφανίστηκε έτοιμος να σηκώσει το βάρος, χωρίς να παρουσιάζει την Αστυνομία ως τον αδύνατο κρίκο.
Επίκεινται και νέες μεταθέσεις, σε εκκρεμότητα οι Βοηθοί
Από εκεί και πέρα, θεωρείται δεδομένο πως σύντομα θα υπάρξει και νέα φουρνιά μεταθέσεων, ενώ εκκρεμούν και οι διορισμοί των Βοηθών Αρχηγών Αστυνομίας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως αλλαγές θα υπάρξουν σε διάφορα Τμήματα, όπως ΥΚΑΝ και Αστυνομικές Διευθύνσεις, ενώ μετά τις μεταθέσεις στα ψηλά δώματα, θα υπάρξουν και στα χαμηλότερα, με την νέα ηγεσία να λαμβάνει υπόψη το θέμα της υποστελέχωσης της πρώτης γραμμής αλλά και το θέμα της εναλλαξιμότητας.
Παράλληλα, σε εκκρεμότητα παραμένουν οι διορισμοί των Βοηθών Αρχηγών, οι προαγωγές των οποίων ακυρώθηκαν από το Δικαστήριο, με τους τρεις που κατέχουν σήμερα τις θέσεις, να θεωρείται δεδομένα πως θα τους επιστραφούν. Ωστόσο, παραμένει μια κενή θέση, λόγω του ότι ο Θεμιστός Αρναούτης διορίστηκε στη θέση του Αρχηγού, ενώ σύντομα θα υπάρξει και μια δεύτερη, λόγω της αφυπηρέτησης του Χριστόφορου Μαυρομμάτη.
Ήδη κάποιοι από τους υποψηφίους εργάζονται στο παρασκήνιο για να λάβουν μια από τις δύο θέσεις, ωστόσο όποιες διεργασίες και να γίνονται, τον τελικό λόγο έχει ο Αρχηγός Αστυνομίας, στην ζυγαριά του οποίου - θεωρείται δεδομένο - πως θα μπουν όλα τα δεδομένα προτού αποφασίσει, μεταξύ αυτών και θέματα που είναι άμεσα συνυφασμένα με τους στόχους και την βελτίωση της εικόνας της Αστυνομίας που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί ανεπανόρθωτα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, με τους πολίτες να αναμένουν έργο και αποφάσεις που θα αλλάξουν την κατάσταση.
Υπενθυμίζεται πως κατά την τελετή διαβεβαίωσης του Αρχηγού Αστυνομίας στο Προεδρικό, ο κ. Θεμιστός Αρναούτης είχε αναφέρει πως «σίγουρα οι αστυνομικοί μας δεν έχουν την υπερηφάνεια που θα έπρεπε να έχουν και οι πολίτες δεν έχουν το αίσθημα ασφάλειας που θα έπρεπε». Περαιτέρω ανέφερε, «όσον αφορά την εγκληματικότητα και το τι πρέπει να κάνουμε αμέσως, γιατί πρέπει να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και μετά να δούμε παρακάτω, είναι για τη διαφθορά και το σοβαρό οργανωμένο έγκλημα και τη βία στα γήπεδα, αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να δούμε πρώτα και μετά τα υπόλοιπα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλούνται να ανατρέψουν τα δεδομένα Αρναούτης και Σταύρου-Οι προτεραιότητες και οι ενδεχόμενες ανακατατάξεις