Νομοσχέδιο για διεύρυνση αρμοδιοτήτων Αρχής Εποπτείας από το Υπ. Δικαιοσύνης-Ποιες οι πρόνοιές του

Τροποποιητικό νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Αρχής Εποπτείας, ώστε αυτή να εντείνει την επιτήρηση όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά αδικήματα, υπέβαλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως προς το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Κακοποίηση Παιδιών.

«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης και Θεραπείας από την Παιδική Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Κακοποίηση αποτελεί αφορμή, αλλά και ευκαιρία να φωτίσουμε ένα από τα πιο σκοτεινά, σοβαρά και επείγοντα προβλήματα που μαστίζουν τις κοινωνίες μας· την παιδική σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Μια θλιβερή και απολύτως καταδικαστέα μορφή βίας, που πλήττει τα πιο αθώα και ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας, τα παιδιά μας», σημειώνει ο κ. Χαρτσιώτης.

Επισημαίνει περαιτέρω ότι «παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ευαισθητοποίησης, της δίωξης των δραστών και της προστασίας των θυμάτων, η πραγματικότητα είναι ότι χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο, και δυστυχώς και στην Κύπρο, συνεχίζουν να υποφέρουν και να γίνονται θύματα αυτής της φρικτής μορφής κακοποίησης».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης προσθέτει ότι «με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας και αποτελεσματικότητας της Αρχής Εποπτείας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, ετοίμασε τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο υποβλήθηκε στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ως το καθ’ ύλην αρμόδιο, και το οποίο προβλέπει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων/εξουσιών της Αρχής, ώστε να μπορεί να επιβάλει οποιοδήποτε εύλογο μέτρο κρίνει σκόπιμο και να εντείνει την επιτήρηση όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά αδικήματα».

Περαιτέρω, αναφέρει, «περιλαμβάνει πρόνοιες για επιβολή επιπρόσθετων ποινών στους καταδικασθέντες από το Δικαστήριο, όπως την απαγόρευση του εποπτευόμενου να επισκέπτεται το σχολείο του θύματος ή χώρους όπου συχνάζει το θύμα ή άλλα παιδιά».

«Καθήκον όλων μας, να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να σπάσει ο κύκλος της σιωπής και να προστατεύσουμε τα παιδιά από κάθε μορφή κακοποίησης. Είναι πρώτιστα και καθήκον όλων εμάς των ενηλίκων να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι, να εντοπίζουμε και να καταγγέλλουμε τέτοιες καταστάσεις και να σπάμε πρώτοι εμείς το πέπλο σιωπής, ιδίως σε μικρές κοινωνίες», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εκατοντάδες οι διασώσεις της ΚΔ στη θάλασσα-«Θα συνεχιστούν οι έρευνες στην περιοχή»
Εδώ και τέσσερις μέρες χάθηκαν τα ίχνη 20χρονου στη Λευκωσία (pic)
O Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απέτισε φόρο τιμής στον Πάπα πριν την έναρξη της κηδείας του
LIVE: Ύστατο χαίρε στον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό- Σε εξέλιξη η τελετή παρουσία πλήθους κόσμου
Κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές σε οικία στη Λεμεσό-Προηγήθηκε συμπλοκή με άλλα έξι πρόσωπα
Προσπάθησε να διασταυρώσει τον δρόμο και παρασύρθηκε από όχημα στη Λεμεσό-Σε σοβαρή κατάσταση 46χρονος
Το τελετουργικό στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, οι αλλαγές και η έναρξη των διαδικασιών διαδοχής
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας
Ν. Αναστασιάδης: Στήριξα Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο, θα ήταν καταλυτικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ σε μια συγκυβέρνηση
Ο Κύπριος ερευνητής πίσω από τα ίχνη ζωής σε εξωπλανήτη-Από την Έγκωμη στο Cambridge και η τεράστια ανακάλυψη