Διαγράφονται πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα-Τα βρήκαν Κυβέρνηση και Βουλή

Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία συμφώνησαν σήμερα στη διαγραφή των προστίμων δεκάδων χιλιάδων ευρώ που επιβλήθηκαν το 2024 σε πρόσωπα και εταιρείες, που δεν συμμορφώθηκαν με την υποχρέωση υποβολής στοιχείων στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων αναφορικά με τους πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών, νομικών οντοτήτων ή εμπιστευμάτων (Ultimate Beneficial Owners).

Ως εκ τούτου, η σχετική πρόταση νόμου, η ψήφιση της οποίας είχε αναβληθεί τη, περασμένη Πέμπτη κατόπιν εισήγησης του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου, θα οδηγηθεί εκ νέου στην Ολομέλεια την Πέμπτη με διαφοροποιημένο κείμενο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, ο πρόεδρος της επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννη είπε πως η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τη φιλοσοφία των προσπαθειών της Βουλής για να ρυθμίσει τις οφειλές όλων εκείνων των εκκρεμοτήτων που είχαν να κάνουν με τη δήλωση των πραγματικών δικαιούχων εταιρειών.

«Είναι πολύ θετικό το βήμα αυτό, ουσιαστικά η κυβέρνηση υιοθετεί τα βήματα της Βουλής να ρυθμίσει τις ήδη επιβληθείσες ποινές μέσω μιας αναστολής και να δηλώσει τη συμφωνία της για το πώς θα τα ρυθμίσουμε με τι αυξημένα ποσά και με τι ημερήσιες επιβολές. Αύριο πηγαίνει πρόταση νόμου στην Ολομέλεια προς ψήφιση αλλά με τροπολογία που βρίσκει σύμφωνη και την κυβέρνηση και τη Βουλή και όλα τα κόμματα», πρόσθεσε.

Μίλησε ακόμη για άδικη επιβολή προστίμων, αφού οι εταιρείες αυτές είχαν τη πρόθεση να συμμορφωθούν αλλά «απλά το μέγεθός τους η κλίμακά τους και ο φόρτος εργασίας τους δεν τους επέτρεπαν να πληρώσουν έγκαιρα με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν πρόστιμα».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης χαιρέτισε επίσης την απόφαση της κυβέρνησης για τη διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί.

«Με χαρά ακούσαμε σήμερα ότι η απόφαση της κυβέρνησης και του Εφόρου Εταιρειών είναι η πλήρης διαγραφή των επιβληθέντων προστίμων για εκείνους που έχασαν την ημερομηνία υποβολής των πραγματικών δικαιούχων. Αυτό μας χαροποιεί γιατί πολλές εταιρείες αν καλούνταν να πληρώσουν αυτά τα υπέρογκα ποσά θα οδηγούνταν σε κλείσιμο και επίσης έχουμε συναντίληψη όσον αφορά το κείμενο της πρότασης νόμου που θα πάει για ψήφιση την Πέμπτη», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Λεωνίδου εξήγησε ότι η αναβολή είχε ζητηθεί για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας αφού μετά την παρέλευση της προθεσμίας που ήταν η 31η Μαρτίου για την κατάθεση των στοιχείων είχαν επιβληθεί πρόστιμα που έφταναν στις €20.000 για κάθε εταιρεία που δεν υπέβαλε στοιχεία.

«Με την άριστη συνεργασία με την Έφορο Εταιρειών και τον Υπουργό Εμπορίου καταφέραμε τα πρόστιμα του παρελθόντος να είναι μηδέν και θα υπάρξει μόνο υποχρέωση για το μέλλον», είπε, προσθέτοντας ότι με την ρύθμιση που θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη να προνοεί πρόστιμα μέχρι και €5.000 ανά εταιρεία σε ότι αφορά το μέγιστο και να αφορά τη μελλοντική υποβολή στοιχείων.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι τα νέα για τους επηρεαζόμενους είναι καλά, αφού θα υπάρξει διαγραφή των «εξαντλητικών», όπως είπε, προστίμων που είχαν διαγραφεί, ενώ πλέον θα προνοείται πρόστιμο μέχρι τις €5.000.

Σημείωσε ωστόσο ότι οι εταιρείες θα πρέπει να είναι προνοητικά έτοιμες πριν το τέλος του χρόνου για την υποβολή των στοιχείων τους στον Έφορο Εταιρειών. «Πρέπει να γίνει θέμα νοοτροπίας γιατί το θέμα των τελικών δικαιούχων ήρθε για να μείνει», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ευγνώμων για τη στήριξη που της πρόσφερε ο Πάπας Φραγκίσκος»
Έδωσε λύση για το ωράριο λειτουργία των φαρμακείων στην Αγία Νάπα το Υπ. Υγείας-Έτσι θα λειτουργούν
Τέλος τα μαθήματα στις 9 Μαΐου για λύκεια και 26 Μαΐου για γυμνάσια-Σε εγρήγορση για τις τελικές εξετάσεις
Χάθηκαν στη μετάφραση στο Δήμο Λάρνακας, €8 πρόστιμο στα ελληνικά, €25 στα αγγλικά-Πώς απαντά
Διακοπή λειτουργίας μηχανογραφικών συστημάτων Τμ. Φορολογίας Λάρνακας την Πέμπτη
Καταγγέλλει ΥΠΑΝ για «βλαπτική μεταβολή» συνθηκών εργασίας η συντεχνία Ισότητα
Πάπας ακούραστος υπέρμαχος ενότητας και αξιοπρέπειας έγραψε ο ΥΠΕΞ στο συλλυπητήριο μήνυμά του
Ζητούν συμμετοχή στην ΕΟΚΕ οι καταναλωτές-Στάλθηκαν επιστολές προς τον Υπουργό Εργασίας, αλλά έμειναν αναπάντητες
Στέλνει στα play-offs παιδιά με καρκίνο από Ελλάδα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Έβγαλαν μαχαίρια Καρούσος και Κουμής για τα φαρμακεία-Προσωπικές επιθέσεις εκατέρωθεν