Πρώτη η Κύπρος στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων-«Δεν θα χαθεί ούτε σεντ από τη βοήθεια που δίνεται»

Στην πρωτιά της Κύπρου μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ ως προς την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων επικεντρώθηκε η συζήτηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Μέλους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Λευτέρη Χριστοφόρου, κατά τη συνάντησή τους, την Τρίτη, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της επίδοσης της Ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στη σύντομη τοποθέτησή του, ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα και την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση για τη δημοσιονομική διαχείριση αυτών των χρημάτων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες του κράτους που συνέβαλαν στην αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων.

Προσέθεσε σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ότι βρίσκεται μια φορά τον μήνα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε να αξιολογείται η πορεία των έργων και να γίνονται εισηγήσεις για αλλαγές, κάτι που θα επαναληφθεί, όπως είπε, και τον Δεκέμβριο.

Συμπλήρωσε πως κύριο θέμα συζήτησης εντός της ΕΕ αυτήν την περίοδο είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης, ειδικότερα έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως σημείωσε, να εξετάζει τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων προς αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν θα χαθεί ούτε ένα σεντ από τη βοήθεια που δίνεται από την ΕΕ, η οποία είναι στην ουσία μια οικονομική βοήθεια για να αλλάξουμε τη χώρα μας, για να μπορεί να ανταποκριθεί στα σημερινά δεδομένα, να επωφεληθεί ο Κύπριος πολίτης αλλά και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Εξήρε επίσης την παρουσία του κ. Χριστοφόρου στο Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ ως εκπροσώπου της Κύπρου και ανέδειξε την εκτίμηση που χαίρει ο θεσμός μεταξύ των κρατών μελών γενικότερα.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε εκ νέου τις ευχαριστίες του «για το αδιάπτωτο ενδιαφέρον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απορρόφηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαϊκών προϋπολογισμών και ταμείων, αλλά και για την χρηστή δημοσιονομική διαχείριση αυτών των χρημάτων».

«Η διαρκής επικέντρωση της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ζήτημα της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων φέρνει σημαντικά αποτελέσματα. Η Κύπρος επιχαίρει ως πρώτη στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων όσον αφορά τα Ταμεία Πολιτικής Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ταμείο Απασχόλησης των Νέων, όπου η Κύπρος απορρόφησε 745 εκατομμύρια από το προηγούμενο δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά και στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και πάλι η Κύπρος βρίσκεται 35% πιο μπροστά από τον μέσο όρο κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε σχετικά.

«Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Κύπρος μπορεί να σεμνύνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει δυναμικά το “παρών” της και πιστεύω ότι αξίζει δίκαιος έπαινος και στον Πρόεδρο και στην Κυβέρνηση και στη δημόσια υπηρεσία και στις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται, που κατορθώνουν να αξιοποιούν πλήρως τα κονδύλια προς όφελος των Κυπρίων πολιτών, της ανάπτυξης της οικονομίας, το μέλλον αυτής της πατρίδας», ανέφερε στη συνέχεια.

Χαρακτήρισε επίσης ως πολύ σημαντικό το ότι η Κύπρος έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή της σημαντικά κονδύλια για να απορροφήσει από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος και πάλι θα κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους και την αποστολή της που είναι να αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Κύπρος παίρνει θετικό πρόσημο στην παρουσία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και αυτό περιποιεί τιμή για την πατρίδα μας, περιποιεί τιμή για όλους, γιατί αυτό το επίτευγμα είναι πολύ σημαντικό αυτές τις μέρες που χρειάζονται οπωσδήποτε κονδύλια και ανάπτυξη στον τόπο», τόνισε.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται η εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η Κύπρος έλαβε μέχρι σήμερα 263 εκατομμύρια, ουσιαστικά το 21% του συνολικού ποσού που έχει να εισπράξει, ήδη κατατέθηκαν η δεύτερη, τρίτη και η τέταρτη δόση που ανέρχονται στα 230 περίπου εκατομμύρια, ενώ στο τέλος του χρόνου θα κατατεθεί και η πέμπτη.

«Θεωρώ ότι εντός του ερχόμενου έτους θα εισρεύσουν στα κυπριακά ταμεία και άλλα χρήματα από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την κυπριακή οικονομία. Εμείς επικεντρωνόμαστε πάντοτε στην πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση αυτών των κονδυλίων», σημείωσε επί του θέματος.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν στην έκθεση και συστάσεις για συγκεκριμένους τομείς, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι οι εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου επικεντρώνονται στην καθοδήγηση των χωρών μελών να ακολουθούν τις νόμιμες και κανονιστικές διατάξεις όσον αφορά την αξιοποίηση και τις δαπάνες των κονδυλίων και να μην παρατηρούνται φαινόμενα διασπάθισης χρημάτων των ευρωπαίων πολιτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»