Παγκόσμιος συναγερμός-Υπέγραψε διάταγμα για ευρύτερη χρήση των πυρηνικών όπλων ο Πούτιν

Διάταγμα για ευρύτερη χρήση των πυρηνικών όπλων υπέγραψε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια ανανέωση διατάγματος που είχε υπογραφεί από τον ίδιο τον Ιούνιο του 2020.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass η βασική αρχή του διατάγματος, που υπεγράφη μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι επιτρέπουν τη χρήση αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων από την Ουκρανία, είναι ότι τα πυρηνικά όπλα είναι ένα ακραίο μέτρο προστασίας της ακεραιότητας της Ρωσίας.

Όσον αφορά, ωστόσο, τις παραμέτρους για τη χρήση των πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, στο διάταγμα επεκτείνεται η κατηγορία των κρατών και στρατιωτικών συμμαχιών στις οποίες η Μόσχα μπορεί να απαντήσει πυρηνικά.

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι κάθε επιθετική ενέργεια από ένα μη πυρηνικό κράτος με τη συμμετοχή ή στήριξη χώρας με πυρηνικά, θα θεωρείται κοινή επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Επιπρόσθετα μια πυρηνική «απάντηση» από τη Ρωσία είναι πιθανή:

- στην περίπτωση «κρίσιμης απειλής» για την ακεραιότητά της ακόμα και με χρήση συμβατικών όπλων

- στην περίπτωση επίθεση στη Λευκορωσία

- στην περίπτωση μαζικής επίθεσης με μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ, drones ή άλλα αεροσκάφη και την παραβίαση των ρωσικών συνόρων.

Όπως αναφέρεται στο διάταγμα Πούτιν «η κρατική πολιτική στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής έχει αμυντικό χαρακτήρα, αποσκοπεί στη διατήρηση του δυναμικού των πυρηνικών δυνάμεων σε επίπεδο επαρκές για την εξασφάλιση της πυρηνικής αποτροπής και εγγυάται την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους, την αποτροπή ενός δυνητικού εχθρού από την επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και (ή) των συμμάχων της, και σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης - την αποτροπή της κλιμάκωσης των στρατιωτικών ενεργειών και τον τερματισμό τους με όρους αποδεκτούς από τη Ρωσική Ομοσπονδία και (ή) τους συμμάχους της».

Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση απειλής της κυριαρχίας της και της κυριαρχίας της Λευκορωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Θα είστε σε θέση να εξοικειωθείτε με τις σχετικές παραγράφους των αρχών της κρατικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής. Αλλά σε γενικές γραμμές, αναφέρεται επίσης ότι η Ρωσική Ομοσπονδία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης με τη χρήση συμβατικών όπλων εναντίον της και/ή της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, ως κράτους μέλους του ενωσιακού κράτους, δημιουργώντας κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία και/ή την εδαφική ακεραιότητά τους. Ναι, αυτό λέει το έγγραφο», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία θα θεωρούσε τη χρήση μη πυρηνικών αμερικανικών πυραύλων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο έδαφός της ως στοιχείο επίθεσης ενός μη πυρηνικού κράτους κατά της Ρωσίας με την υποστήριξη ενός πυρηνικού κράτους.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τα αναπάντητα ερωτήματα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τα σενάρια για την «επόμενη μέρα»
Ο ισραηλινός στρατός καλεί τους κατοίκους της Γάζας να απομακρυνθούν- 66 νεκρά παιδιά από την πείνα
Ουκρανικό F-16 συνετρίβη την ώρα που αναχαίτιζε ρωσικούς πυραύλους-Νεκρός ο πιλότος
Κυρώσεις της Ουάσινγκτον για τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο στρατού-παραστρατιωτικών
ΓΔ ΔΟΑΕ: «Το Ιράν θα μπορούσε να ξαναρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο εντός μηνών»
Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία της ΕΕ με τον Τραμπ για τους δασμούς
Χάος στα αεροδρόμια της βόρειας Ιταλίας-Επηρεάστηκαν πάνω από 300 πτήσεις
Τραμπ: Ο Νετανιάχου διαπραγματεύεται συμφωνία με τη Χαμάς για την επιστροφή των ομήρων από τη Γάζα
Ακόμη 37 νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα-Δύο παιδάκια σκοτώθηκαν έξω από το σπίτι του παππού τους
Μπένετ: Ο Νετανιάχου θα όφειλε να παραιτηθεί