Μυστήριο με τη ζημιά στο υποθαλάσσιο καλώδιο που ενώνει Φιλανδία και Γερμανία-Φόβοι για υβριδικό πόλεμο

Ανησυχία επικρατεί στους διεθνείς αναλυτές μετά τις αναφορές για ζημιά που σημειώθηκε στο υποθαλάσσιο καλώδιο που ενώνει τη Φινλανδία με τη Γερμανία.

Αντίστοιχα και οι δύο χώρες εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία» μετά τη ρήξη του καλωδίου C-Lion1, αφού τίθεται εν κινδύνω η ασφάλεια των ευρωπαϊκών υποδομών, ιδιαίτερα εν μέσω της έντασης με τη Ρωσία. Το καλώδιο, μήκους 1.170 χιλιομέτρων, σταμάτησε να λειτουργεί χθες το μεσημέρι, με τη φινλανδική εταιρεία διαχείρισης Cinia να αναφέρει ότι όλες οι οπτικές ίνες του καλωδίου υπέστησαν ζημιά. Εκπρόσωπος της Cinia δήλωσε ότι «τέτοιες βλάβες δεν συμβαίνουν σε αυτά τα νερά χωρίς εξωτερική παρέμβαση», υποδεικνύοντας την πιθανότητα σαμποτάζ.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Φινλανδίας υπογράμμισαν την αυξανόμενη απειλή υβριδικού πολέμου, τονίζοντας: «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια απειλείται όχι μόνο από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και από υβριδικές ενέργειες από κακόβουλους παράγοντες».

Παρότι το πρόβλημα δεν επηρέασε τη διαδικτυακή σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, χάρη σε εναλλακτικές διαδρομές καλωδίων, το περιστατικό έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ευπάθεια των ζωτικών υποδομών.

Η ανησυχία για υβριδικό πόλεμο

Οι ζημιές σε ζωτικής σημασίας υποδομές της Βαλτικής Θάλασσας έχουν ενισχύσει τους φόβους για τη χρήση υβριδικών μεθόδων πολέμου από κακόβουλους παράγοντες. Η κοινή δήλωση των δύο υπουργών Εξωτερικών τονίζει ότι η απειλή τέτοιων ενεργειών μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ήδη βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής για πιθανές επιθέσεις σε υποδομές, ενώ το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει τη συνεργασία του για την προστασία των υποθαλάσσιων συνδέσεων και αγωγών.

Οι φινλανδικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα για την αιτία της ζημιάς στο C-Lion1, με στόχο να αποκαλυφθεί αν πρόκειται για ατύχημα ή κακόβουλη ενέργεια.

Προηγούμενα περιστατικά και εντεινόμενοι φόβοι

Η διακοπή του C-Lion1 δεν είναι το πρώτο περιστατικό βλάβης σε υποδομές της Βαλτικής Θάλασσας. Τον Οκτώβριο του 2023, ένας αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας υπέστη σοβαρές ζημιές, οι οποίες αποδόθηκαν στην έλξη άγκυρας ενός κινεζικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Παράλληλα, το 2022 σημειώθηκε έκρηξη στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, την οποία Γερμανοί εισαγγελείς συνεχίζουν να ερευνούν. Το περιστατικό έχει πυροδοτήσει θεωρίες συνωμοσίας, με ανεπιβεβαίωτες φήμες να κατηγορούν την Ουκρανία, τη Ρωσία ή ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, την Κυριακή, καταγράφηκε διακοπή 218 χιλιομέτρων ενός άλλου υποθαλάσσιου καλωδίου που συνδέει τη Λιθουανία με το νησί Γκότλαντ της Σουηδίας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίπλα στις ΗΠΑ ο Τραμπ για τους πυραύλους στην Ουκρανία ο Μακρόν-«Απόλυτα σωστή απόφαση»

Δειτε Επισης

Μυστήριο με άγνωστη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο-Φωτογραφίες φέρνουν στο φως στοιχεία για τη ζωή τους
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου
Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα μετά από τροχαίο στον Άγιο Συλά
Απέδρασε κρατούμενος που νοσηλευόταν υπό αστυνομική φρούρηση σε ιδιωτική κλινική
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε