Σε πορεία ανασυγκρότησης η ΕΔΕΚ με φρέσκιες θέσεις και πρόσωπα-Οι στόχοι για τις Βουλευτικές
06:00 - 19 Νοεμβρίου 2024
Σε πορεία ανασυγκρότησης βρίσκεται η ΕΔΕΚ, μετά την ολοκλήρωση και των εργασιών του ιδεολογικού και πολιτικού της συνεδρίου την Κυριακή. Το κόμμα, το οποίο, όπως και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις πλην του ΕΛΑΜ, είχε μια κακή νύχτα το βράδυ των διπλών εκλογών, καταγράφοντας απώλεια ποσοστών, ολοκλήρωσε την διαδικασία της αξιολόγησής του, ανανεώνοντας ταυτόχρονα τις θέσεις του, με στόχο να καταστήσει πιο ισχυρό το πολιτικό του στίγμα.
Οι επικαιροποιημένες θέσεις κατατέθηκαν από τις Θεματικές Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής, οι οποίες συνήλθαν στις αρχές Νοεμβρίου, ετοιμάζοντας τις προτάσεις τους. Ο κάθε συντονιστής παρουσίασε το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας και έγινε συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του κόμματος.
Αυτή η πολιτική επικαιροποίηση, όμως, είναι μόνο ένα σκέλος της πορείας ανασυγκρότησης της ΕΔΕΚ, η οποία περιλαμβάνει αλλαγές στο οργανωτικό και το επικοινωνιακό κομμάτι. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του κλειστού μέρους του συνεδρίου μπήκαν κάτω αρκετές εισηγήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα και δη τις δυνατότητες επαφής με τον κόσμο. Κάποιες από αυτές αφορούν την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, έναν τομέα που προθυμοποιήθηκαν συγκεκριμένα μέλη να αναλάβουν, ενώ αντίστοιχη προθυμία εκδηλώθηκε και από άλλους για άλλα ζητήματα, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ταυτόχρονα και μία ανανέωση σε ό,τι αφορά την στελέχωση. Στόχος είναι μέσα από αυτό το πλέγμα δράσεων να κινητοποιηθούν δυνάμεις και να προκαλέσουν αίσθηση οι Σοσιαλιστές στη μερίδα των πολιτών, οι οποίοι ενδεχομένως να κάνουν άλλες επιλογές για τους λόγους που έχουν αναλυθεί στο κόμμα στα προηγούμενα στάδια της συζήτησης, αλλά να υπάρχει περιθώριο συνταύτισης και συμπόρευσης.
Η ΕΔΕΚ αντιλαμβάνεται πως τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και, με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να ευελπιστεί σε κάποια αξιοσημείωτη αύξηση ποσοστών. Ωστόσο ψύχραιμα μπορεί να θέσει τον στόχο της συγκράτησης των ποσοστών της το 2026, ώστε να μην καταγράψει απώλειες και σε επίπεδο Βουλευτικών Εκλογών, που αποτελούν και την πιο δυνατή μέτρηση ισχύος για τις πολιτικές δυνάμεις. Συνεπώς, υπάρχει η φιλοδοξία πως με την σωστή προσέγγιση ατόμων που διάκεινται φιλικά προς την ΕΔΕΚ ή που διατηρούν παρόμοιες θέσεις, μπορούν να αυξηθούν οι δυνητικοί ψηφοφόροι, ενισχύοντας τον στόχο αυτό. Προς αυτή την κατεύθυνση θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα και ημερίδες, που αποσκοπούν στην διάχυση των επικαιροποιημένων θέσεων.
Υπάρχει, βέβαια, μερίδα μελών, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώθηκε και την Κυριακή κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που θεωρεί πως ο δρόμος προς ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στις Βουλευτικές Εκλογές περνά μέσα από την αποχώρηση από την συμπολίτευση. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το συνέδριο της ΕΔΕΚ, στο οποίο ο πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, εξέφρασε για άλλη μία φορά τα σημεία διαφωνίας του κόμματος στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι πρέπει να επανέλθει στην ορθή του βάση και επαναλαμβάνοντας την διαχρονική θέση του κόμματός του ότι η διαδικασία επίλυσης πρέπει να είναι η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης, όπως προνοεί η σχετική απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ, στην οποία να τεθεί ως προτεραιότητα συζήτησης η κατάργηση των εγγυήσεων, η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της όποιας συμφωνημένης λύσης και ο επαναπατρισμός των εποίκων, όσων δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Κατά τρόπο σαφή πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η ΔΔΟ δεν μπορεί να συνδυαστεί με σωστό περιεχόμενο. Εάν το περιεχόμενο είναι σωστό τότε δεν μπορεί να είναι ΔΔΟ. Είναι γι’ αυτό το λόγο που η ΕΔΕΚ απέρριψε τη ΔΔΟ και ως ονοματολογία, γιατί στην πραγματικότητα αποτελεί την πλέον νομιμοποιημένη μορφή διχοτόμησης», υπογράμμισε ο κ. Σιζόπουλος, σε μία περίοδο που η Κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στην ανάγκη επαναφοράς της τουρκικής πλευράς στην τροχιά της Διζωνικής.
«Η επίκληση να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που μείναμε στο Crans Montana ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους. Αλήθεια πού μείναμε; Στην προκλητική δήλωση του τότε ΥΠΕΞ της Τουρκίας ‘οι Ε/κ να ξεχάσουν το μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα’ , μήπως να ξαναβάλουμε στο τραπέζι το πλαίσιο των έξι σημείων του Γ.Γ., το οποίο ουσιαστικά είναι αντίθετο με τον Καταστατικό Χάρτη, τις Αρχές αλλά και τις αποφάσεις του ΟΗΕ;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Παρά τις διαφωνίες αυτές, όμως, οι οποίες επί της ουσίας πάντοτε υπήρχαν και δεν είναι απότοκο των τελευταίων εξελίξεων, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για αποχώρηση από την Κυβέρνηση, όπως ζητούν κάποια μέλη.