Μέσω τεχνολογίας θέλουν να βάλουν φρένο στα ψεύτικα στοιχεία γεωργών για την καταβολή αποζημιώσεων
Στέλιος Χαραλάμπους 06:00 - 19 Νοεμβρίου 2024
Ψάχνουν δικλίδες ασφαλείας για να μειωθούν οι παρατυπίες και οι στρεβλώσεις που διέπουν το Ταμείο Προστασίας Γεωργικών παραγωγών. Τα πιο σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται στις δηλώσεις καταστροφής από πλευράς αγροτών και την καταβολή αποζημιώσεων, καθώς παρατηρήθηκαν φαινόμενα ατασθαλιών αναφορικά με τα στοιχεία που δηλώνονται για την καταβολή επιδομάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Τμήμα Γεωργίας προσπαθεί μέσω της τεχνολογίας και την δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας να βάλει φρένο σε τέτοιου είδους φαινόμενα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ορισμένοι παραγωγοί συμπληρώνουν τις δηλώσεις καταστροφής έπειτα από θεομηνία με ανακριβή στοιχεία καλλιεργειών. Αυτό αποσκοπεί στο να πληρώνουν οι γεωργοί χαμηλότερη εισφορά στο Ταμείο Προστασίας και Ασφάλισης της Γεωργικής Παραγωγής. Επιπρόσθετα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελεγκτικής , στις περιπτώσεις ζημίας σε καλλιέργειες σιτηρών, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η χρήση από πλευράς γεωργών της γης στη βάση της οποίας θα υπολογιστεί η αποζημίωση, με αποτέλεσμα κάποιοι εκ των παραγωγών να δηλώνουν χρήση με την υψηλότερη τιμή ενίσχυσης, ώστε να λάβουν υψηλότερη αποζημίωση σε βάρος τόσο του ταμείου προστασίας όσο και των άλλων παραγωγών. Ωστόσο, με βάση τις διαδικασίες είναι δύσκολο αλλά και χρονοβόρο να εντοπιστεί η παρατυπία, ενώ η επιβολή ποινής πέραν της αποβολή των γεωργών από το ταμείο είναι αδύναμη λόγω του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.
Επιπρόσθετα, προς την κατεύθυνση επίλυσης των ζητημάτων που προκύπτουν ως προς τους ελέγχους αλλά και για διασφαλιστεί ότι τα στοιχεία που δηλώνονται είναι ορθά, το Τμήμα Γεωργίας θα εφαρμόσει ένα νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης κινδύνων, μέσω του οποίου οι γεωργοί θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις καταστροφής. Το εν λόγω σύστημα θα περιλαμβάνει τους κατάλληλους περιορισμούς, υποχρεωτικά πεδία και διασταυρούμενους ελέγχους κατά τη συμπλήρωσή τους, ώστε να μην μπορεί να γίνει παρατυπία, ενώ η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.
Παράλληλα, το οξύμωρο με βάση τα στοιχεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είναι το γεγονός ότι, κατά το 2023 οι εισφορές των γεωργών στο Ταμείο Προστασίας και Ασφάλισης ανήλθαν στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ύψος των ενισχύσεων που καταβλήθηκε στους αγρότες ανήλθε στα 10,6 εκατομμύρια ευρώ. Στο συγκεκριμένο ταμείο συνείσφερε το κράτος μέσω κρατικών χορηγιών ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, παρατηρείται καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων προς τους γεωργούς και αυτό διότι, από το στάδιο της λήψης της αναφοράς για ζημιά μέχρι και την καταβολή των αποζημιώσεων προς τους δικαιούχους παραγωγούς, μεσολαβεί πέραν του ενός έτους. Όπως διαπιστώθηκε από τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η καθυστέρηση έγκειται κατά 80% στη φύση των καλλιεργειών και κατά 20% στο χειρωνακτικό τρόπο υπολογισμού τους.
Αναφορικά με το ταμείο προστασίας και ασφάλισης γεωργικών παραγωγών, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως, αυτό παρουσιάζει αριθμό αδυναμιών που σχετίζονται με τις δικλίδες ασφαλείας που εφαρμόζονται και κρίνει πως η λήψη περεταίρω μέτρων είναι αναγκαία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: