Έντεκα υποθέσεις επιθέσεων σε ντελιβεράδες σε δύο μήνες-Συνελήφθησαν 18 άτομα, ανάμεσα τους και ανήλικοι

Έντεκα υποθέσεις επιθέσεων σε ντελιβεράδες μέσα σε δύο μήνες στη Λεμεσό έχει καταγράψει η Αστυνομία, για τις οποίες έχουν γίνει έντεκα συλλήψεις, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η Αστυνομία, για το 2023 είχαν καταγγελθεί 57 υποθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα. Όλα αυτά την ώρα που το Υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανάγκη, για να δημιουργηθεί μία Εθνική Στρατηγική, η οποία θα αποτελεί ομπρέλα για όλες τις νομοθεσίες. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ακούστηκε πως είχαν καταγγελθεί πάνω από 500 περιστατικά ρατσισμού εντός σχολείων, κατά την περασμένη χρονιά.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έθεσε στο μικροσκόπιό της το θέμα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση του ρατσισμού 2020-2025, με αφορμή και τις πρόσφατες επιθέσεις κατά των διανομέων φαγητού, κυρίως στη Λεμεσό. Στη συνεδρία παρόντες ήταν τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, όσο και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης και ο Βοηθός Αρχηγός, Ιωάννης Γεωργίου, ο οποίος έδωσε και στοιχεία για τις επιθέσεις σε βάρος των ντελιβεράδων για τους τελευταίους δύο μήνες.

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, επεσήμανε πως το θέμα είναι πολύ επίκαιρο, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη και ως μέλος της Κυβέρνησης, θέλησε να επισημάνει πως η καταπολέμηση των φαινομένων και εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης. «Ως υπουργός Δικαιοσύνης, να διαβεβαιώσω ότι ταυτόχρονα με τις πράξεις αστυνόμευσης, προωθούμε πολλαπλές δράσεις σεβασμού τόσο στην Αστυνομία όσο και στις Φυλακές. Επίσης, έχουμε την ευθύνη διασφάλισης των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Στη βάση της Εθνικής Στρατηγικής της προστασίας και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναλαμβάνουμε δράσεις για συμμόρφωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεροκάματο αβεβαιότητας για τους διανομείς-Από το modus operandi ψάχνουν το κίνητρο των δραστών

Στη συνέχεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης θέλησε να τονίσει πως θα μιλήσει για δύο επίπεδα, όσον αφορά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρώτο στάδιο αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σημείωσε πως «τα όσα περιλαμβάνονται αφορούν πολλαπλά πεδία του κοινωνικού φαινομένου. Γίνονται αναφορές σε πολλούς τομείς της δημόσιας και κοινωνικής ζωής, που στην περίπτωσή μας αφορούν πολλά Υπουργεία και Υπηρεσίες. Αναφορές γίνονται για τα ΜΜΕ, τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Κύπρος έχει ταχθεί υπέρ της πρωτοβουλίας για επέκταση του καταλόγου, για να διασφαλιστεί η ύπαρξη κοινών κανονισμών για τα φαινόμενα βίας. Είναι μία πρωτοβουλία εντός του Συμβουλίου».

Όσον αφορά στο δεύτερο επίπεδο, αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χαρτσιώτης επεσήμανε ότι «στον κυπριακό ποινικό κώδικα περιλαμβάνονται σχετικές διατάξεις για τις περιπτώσεις μίσους, ενώ τα ρατσιστικά κίνητρα είναι επιβαρυντικοί παράγοντες. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επέβαλε άμεση ποινή φυλάκισης, που κρίθηκε ένοχη για επίθεση με μαχαίρι σε μία ομάδα, με κίνητρο προκατάληψης. Σε ό,τι αφορά στην εκδήλωση ρατσιστικών περιστατικών, έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Το σύστημα καταγραφής των εγκλημάτων, έχει βελτιωθεί σημαντικά. Δημοσιεύεται ετήσιος πίνακας και περιλαμβάνει τις υποθέσεις με πιθανό το ρατσιστικό κίνητρο. Υπάρχει ειδικό γραφείο στην Αστυνομία, που αναλαμβάνει αυτά τα περιστατικά».

Αναφορικά με το μείζον θέμα της επίθεσης σε βάρος διανομέων φαγητού, που είχε μετατραπεί σε καθημερινό φαινόμενο τους τελευταίους δύο μήνες στη Λεμεσό, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως «υπήρξε από την αρχή άμεση ανταπόκριση από την Αστυνομία, λαμβάνονται μέτρα, που είναι μη ανακοινώσιμα, άλλα έχουν ανακοινωθεί, για να βελτιωθεί η εικόνα». Όσον αφορά σε ερώτημα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου δράσης, ο Μάριος Χαρτσιώτης ξεκαθάρισε πως ο έλεγχος που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι αποτελεσματικός και δεν μπορεί να διανοηθεί αν υπήρχε ένα σχέδιο δράσης, θα ήταν πιο αποτελεσματικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ασταμάτητες οι επιθέσεις κατά ντελιβεράδων-Χτύπησαν και έκλεψαν χρήματα και μοτοσικλέτα από 23χρονο

«Υπάρχει ο ποινικός κώδικας και υπάρχουν και συγκεκριμένα σχέδια δράσης και μπορείτε ως κοινοβουλευτικό σώμα, να ασκείτε έλεγχο. Να πούμε και να επισημάνουμε ότι το κομμάτι του ρατσισμού, μέσα από ένα έγκλημα, δεν είναι μία διακριτή γραμμή που μπορεί να ξεχωρίσει. Εκεί που από το μαρτυρικό υλικό διαπιστώθηκε ότι είναι με κίνητρα για ρατσιστικά, έχουν οδηγηθεί στην δικαιοσύνη και είναι αποτρεπτικές ποινές».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε πως η Αστυνομία έχει εξειδικευμένο προσωπικό για όλες τις υποθέσεις. «Εκείνο που αυξάνεται είναι η ανάγκη για περισσότερο προσωπικό, λόγω των εγκλημάτων. Δεν είναι εύκολα διακριτή η γραμμή ενός εγκλήματος που έχει ρατσιστικό χαρακτήρα και ενός που δεν έχει. Ο ρατσισμός παλιά δεν θέλαμε να το δούμε ή δεν το ξέραμε. Υπάρχουν νέες μορφές εγκλήματος που πρέπει να τυγχάνουν διαχείρισης. Ο ρατσισμός είναι κάτι που υπήρχε ανέκαθεν».

Ο κ. Χαρτσιώτης σημείωσε, δε, ότι αναφορικά με το θέμα που αφορά τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, πρόσφατα έχει παρθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για να δημιουργηθεί μία Εθνική Στρατηγική, που θα καλύπτει όλα τα θέματα που αφορούν την κοινότητα.

Ο αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Νίκος Ίσαρης, είπε ότι η Κύπρος ήταν το ένα από τα τρία κράτη που δεν συμμετείχαν στη διαβούλευση για το σχέδιο δράσης της ΕΕ. Σημείωσε, ακόμα, ότι η έκθεση αναφέρεται στον δομικό ρατσισμό, που εμποδίζει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τα στερεότυπα. «Σε αυτό, η Επιτροπή ενθάρρυνε να υιοθετήσουν τα κράτη μέλη τα σχέδια δράσης», είπε.

Η τοποθέτηση της Αστυνομίας

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης, ο οποίος θέλησε να ξεκινήσει από το σημείο που σταμάτησε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, αναφέροντας πως όσον αφορά στα θέματα των επιθέσεων κατά των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας υπάρχει ενώπιον του νομοθετικού σώματος σχετικό νομοσχέδιο για αύξηση των ποινών. Αναφορικά με τις επιθέσεις, σημείωσε πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Αστυνομία εξέτασε έξι υποθέσεις, οι δύο είναι υπό εκδίκαση, η δύο υπό διερεύνηση, η μία ανύπαρκτη και η μία θα γίνει αυστηρή σύσταση. «Γίνονται σεμινάρια εκπαίδευσης για να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις υποθέσεις, έχουν τοποθετηθεί δύο αξιωματικοί για αντιμετώπιση υποθέσεων διακρίσεων».

Αναφορικά με τις επιθέσεις σε βάρος ντελιβεράδων, ο κ. Αρναούτης σημείωσε πως «οι κινήσεις που κάναμε είχαν αποτέλεσμα, επειδή είδαμε ότι δεν είχαμε οποιαδήποτε επίθεση και οι ντελιβεράδες ξέρουν να προστατεύουν τον εαυτό τους». Στη συνέχεια, έκανε ειδική αναφορά στα άτομα που συνελήφθησαν, τονίζοντας πως «δεν είναι μόνο Κύπριοι εκείνοι που συνελήφθησαν. Γίνεται ανάλυση για να δούμε τα κίνητρα. Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι δεν είναι μόνο Κύπριοι οι συλληφθέντες. Η Αστυνομία έχει δράσεις που δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε, η αρμόδια Υπηρεσία κάνει ανάλυση για να δούμε την τάση που επικρατεί. Μπορεί να είναι άσχετοι νεαροί. Πρέπει να το μελετήσουμε. Ήμασταν πιο δύσκαμπτοι στο παρελθόν, πρέπει να γίνει προσπάθεια να είμαστε ευέλικτοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις 18 ανέρχονται οι επιθέσεις κατά διανομέων-Αποφασίστηκε η λήψη μέτρων

Από πλευράς του Ιωάννης Γεωργίου, Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας, έκανε αναφορά σε στοιχεία που έχουν ενώπιον τους, τονίζοντας πως για τους τελευταίους δύο μήνες έχουν καταγγελθεί έντεκα υποθέσεις επιθέσεων σε βάρος ντελιβεράδων και συνελήφθησαν 18 άτομα, εκ των οποίων οι 12 είναι κατηγορούμενοι και είναι ηλικία; 18 με 36 ετών. Από τις έντεκα υποθέσεις, έχουν καταχωρηθεί οι πέντε και οι άλλες έξι είναι υπό διερεύνηση. «Έχουμε δύο ανήλικους δράστες. Είδαμε ότι δεν ήταν μόνο με ρατσιστικό κίνητρο οι επιθέσεις, υπήρχαν και κλοπές και ληστείες. Έχουμε κάνει δράσεις, έχουμε καλέσει τις εταιρείες, τους ενημερώσαμε για τον τρόπο που μπορούν να προστατευτούν οι ντελιβεράδες, κάναμε σεμινάρια».

Αναφερόμενος σε επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα, ο κ. Γεωργίου υπέδειξε πως για το 2023 έχουν καταγγελθεί συνολικά 57 υποθέσεις επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα, εκ των οποίων οι 25 ήταν απλές καταγραφές και δεν ήθελαν να προχωρήσουν, ενώ 32 ήταν ποινικές υποθέσεις.

Στη συζήτηση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρών ήταν και ο αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού, Ανδρέας Αγγελίδης, ο οποίος κλήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τα μέτρα που πάρθηκαν στις συζητήσεις με τις εταιρείες που είχαν την ευθύνη για τους ντελιβεράδες. «Στη διερεύνηση των υποθέσεων προέκυψε η ανάγκη για επικοινωνία με τους ντελιβεράδες. Ετοιμάστηκαν συμβουλές που δόθηκαν στις εταιρείες και τους τελευταίους δύο μήνες, έγιναν έξι εκστρατείες και δόθηκε υλικό σε πέραν των 500 ντελιβεράδων σε όλα τα σχολεία. Η επίσκεψη στην ΑΔΕ Λεμεσού 40 εκπροσώπων ντελιβεράδων είχε αποτέλεσμα και θα συνεχιστεί αυτό. Οι τομείς είναι δύο, η πρόληψη και καταστολή και το θέμα της ενημέρωσης και διαφώτησης αυτών των ατόμων και οι προσωπικές ενέργειες από πλευράς τους. Πρέπει να παρατηρούν κάποια χαρακτηριστικά και να επικοινωνούν με την Αστυνομία άμεσα».

Πάνω από 500 περιστατικά ρατσισμού στα σχολεία

Από πλευράς της, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας στην Επιτροπή, σημείωσε πως ως Υπουργείο έχουν καταρτίσει μία αντιρατσιστική πολιτική, από το 2014 και η οποία από το 2018 είναι υποχρεωτική για εφαρμογή σε όλα τα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι δεν εφαρμόζεται καθολικά και πρέπει να μελετηθεί το συγκεκριμένο θέμα. Αναφερόμενη σε στοιχεία που υπάρχουν, για την περασμένη χρονιά, καταγγέλθηκαν 547 περιστατικά ρατσισμού στα σχολεία. «Είναι ένας μεγάλος αριθμός και δείχνει πως όταν τα σχολεία ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, θα μειωθεί αυτός ο αριθμός. Υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες και κυρώσεις στην πολιτική, για αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης θέλησε να ξεκαθαρίσει πως ρατσιστικό περιστατικό, εντός των σχολικών μονάδων, θεωρείτο και ένα σχόλιο για τα κιλά ενός μαθητή, για την εμφάνισή του, για τον τρόπο ομιλίας του, για την καταγωγή του κλπ.

Οι εκπρόσωποι του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, Κυριάκος Μιχαήλ και Γιώργος Θωμά, σημείωσαν πως γενικά υπάρχει πρόβλημα με την ένταξη των μεταναστών και προς αυτό το σκοπό το Υφυπουργείο θα εκπονήσει στρατηγική για την ένταξη, με χρονικό ορίζοντα το 2025-2029, η οποία θα είναι χρηματοδοτούμενη από την Ελβετική Κυβέρνηση.

Δειτε Επισης

Αιματηρό επεισόδιο με δυο τραυματίες στο παλαιό λιμάνι στη Λεμεσό
Κύπριος αστυνομικός πυροβόλησε καταλάθος 60χρονο στο μάτι-Είχαν πάει για κυνήγι στην Ελλάδα
Μαρτυρίες για το ατύχημα στο χιονοδρομικό κέντρο της Ισπανίας-«Είδα 60 άτομα να πέφτουν»
Όταν η Ιβάνκα Τραμπ αναζητείτο από την αστυνομία-Η θυελλώδης πορεία της
Συνελήφθη 35χρονος που καταζητείτο για κλοπή στην επαρχία Αμμοχώστου
Απειλές από Νετανιάχου-«Το Ισραήλ δεν θα εφαρμόσει την συμφωνία μέχρι να λάβει τον κατάλογο των ομήρων»
Καταζητείται ο 21χρονος Ιωάννης για ληστεία στη Λεμεσό (pic)
Το Ισραήλ θα απελευθερώσει περισσότερους των 1890 Παλαιστίνιους κρατούμενους
BINTEO: Καρέ καρέ η στιγμή της επίθεσης με μαχαίρι κατά του πλήθους στο Τελ Αβίβ
Εντόπισαν είκοσι κιλά κάνναβης στο αεροδρόμιο Λάρνακας-Συνελήφθη 46χρονος