Ενώπιον του Υπουργού Υγείας οι εισηγήσεις για τον Συνήγορο του Ασθενή-Σε στάση αναμονής οι συντεχνίες
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 18 Νοεμβρίου 2024
Τις εισηγήσεις τους επί του νομοσχεδίου σε σχέση με τον Συνήγορο του Ασθενή, απέστειλαν στον υπουργό Υγεία, Μιχάλη Δαμιανό, οι συντεχνίες. Παρόλο που όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν για την ανάγκη θέσπισης του θεσμού, εντούτοις υπάρχουν διαφωνίες σε συγκεκριμένα σημεία του κειμένου που αφορούν ουσιαστικά ορισμένες αρμοδιότητες του Συνηγόρου.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, τόνισε πως το κείμενο είναι το αποτέλεσμα πολυετών διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι εξέφρασαν τις διαφωνίες τους πάνω σε σημεία του αναθεωρημένου κειμένου του νομοσχεδίου, το οποίο ωστόσο δεν έχει τεθεί προς συζήτηση. Μετά την ένταση που προκλήθηκε, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος, εισηγήθηκε όπως όλοι οι φορείς αποστείλουν γραπτώς τις εισηγήσεις τους στο κ. Δαμιανό.
Οι περισσότερα ενστάσεις εκφράστηκαν από την συντεχνία «Ισότητα», με την πρόεδρο του Κλαδικού Συμβουλίου Φαρμακοποιών, Ευγενία Ευσταθίου να αναφέρει στον REPORTER, πως οι τετρασέλιδες εισηγήσεις στάλθηκαν στον υπουργό την επόμενη μέρα της συνεδρίασης της Επιτροπής Υγείας, ενώ επισήμανε πως είναι υπέρ του θεσμού, εντούτοις αυτός «θα πρέπει να λειτουργήσει σωστά και όχι να περιπλέξει την κατάσταση».
Σε σχέση με τις εισηγήσεις που υπέβαλε η συντεχνία, εξήγησε πως υπάρχουν πολλές ασάφειες όσο αφορά την ίδια τη δομή του Συνηγόρου του Ασθενή, αφού όπως υποστήριξε, θα οριστεί λειτουργός διασφάλισης των δικαιωμάτων των ασθενών σε κάθε πάροχο, ο οποίος θα είναι εργοδοτούμενος του πάροχου. Ωστόσο, η κ. Ευσταθίου εξέφρασε την θέση πως σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να οριστεί ακόμα και η γραμματέας του γιατρού, η οποία θα υποχρεώνεται να ακολουθεί τις οδηγίες του Συνηγόρου του Ασθενή εναντίον του γιατρού, κάτι το οποίο όμως θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα σε περίπτωση τερματισμού της εργασίας της.
Επίσης, σημείωσε ότι στην περίπτωση των φαρμακοποιών, αν κάποιος ασθενής έχει κάποιο παράπονο, σε αρκετές περιπτώσεις που τα φαρμακεία δεν έχουν άλλους λειτουργούς, θα υποβάλλουν το παράπονο στον ίδιο τον φαρμακοποιό και αυτός στην ουσία, θα πρέπει να ακολουθήσει της οδηγίες του Συνηγόρου εναντίον του... εαυτού του.
Ταυτόχρονα, η κ. Ευσταθίου ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σε πολλές περιπτώσεις παράπονα από ασθενείς, οι οποίοι ωστόσο δεν ήθελαν να προχωρήσουν σε επώνυμη καταγγελία στον Επίτροπο Εποπτείας του ΓεΣΥ καθώς, δεν ο Επίτροπος Εποπτείας του ΓεΣΥ δεν ήταν εφικτό να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ασθενών, αντιθέτως υπήρχε η πιθανότητα να τους αποτρέψει στο να υποβάλουν παράπονο.
Επιπρόσθετα, η κ. Ευσταθίου τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρες οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται, σε περίπτωση που η διαχείριση του παραπόνου αφήσει ανικανοποίητο τον ασθενή, όπου το παράπονο θα πρέπει να εξεταστεί από τις Επαρχιακές Επιτροπές και στη συνέχεια από τον Συνήγορο, ο οποίος ενδέχεται να εκφράσει διαφωνίες.
Σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία του θεσμού του Συνηγόρου, η κ. Ευσταθίου επισήμανε πως στο κείμενο του νομοσχεδίου δεν συμπεριλαμβάνεται προϋπολογισμός, ενώ την ίδια ώρα για την πρόσληψη προσωπικού στο γραφείο του, θα αποφασίζει το Υπουργείο Υγείας, με την ίδια να διερωτάται πώς αυτό συνεπάγεται με ανεξάρτητη αρχή.
Εισηγήσεις και από ΠΑΔΥΣΥ και Σύνδεσμό Φαρμακοποιών
Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Φαρμακοποιών, Πλούταρχος Γεωργιάδης, ανέφερε στο REPORTER πως η μία και μοναδική εισήγηση που είχαν, αποστάλθηκε γραπτώς στον υπουργό Υγείας προ ημερών και ήταν η συμπερίληψη ενός φαρμακοποιού στην Επιτροπή Παραπόνων, ώστε να μπορούν να εξετάζονται από κάποιον ειδικό τα παράπονα που θα υποβάλλονται, είτε σε ότι αφορά τα φάρμακα είτε τους είδους τους φαρμακοποιούς.
Ωστόσο, επισήμανε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να διορθωθεί μέσω των κανονισμών που θα οριστούν για τα μέλη της Επιτροπής.
Παράλληλα, από την σκοπιά της ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόεδρος της Πρόδρομος Αργυρίδης, ανέφερε πως οι εισηγήσεις από πλευράς τους έχουν ήδη αποσταλεί στον υπουργό Υγείας και αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση στις 21 Νοεμβρίου στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: