Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης

Είναι προφανές ότι η πλευρά μας δεν έχει ούτε την πολιτική, ούτε τη στρατιωτική υπεροχή, για να επιβάλει μια λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη και ως εκ τούτου πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ως πρώτος στόχος πρέπει να είναι η αποτροπή μιας κακής λύσης, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, στο Πολιτικο-Ιδεολογικό Συνέδριο του κόμματος στη Λευκωσία.

Στο πρώτο μέρος του Συνεδρίου παρέστησαν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, εκπρόσωποι των άλλων πολιτικών κομμάτων, Υπουργοί της Κυβέρνησης και εκπρόσωποι κομμάτων από την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν.Χριστουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν

Στην έναρξη της μακροσκελούς ομιλίας του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε στο τραγικό χαμό τριών νέων στην άσφαλτο στη θανατηφόρα σύγκρουση στο Φρέναρος (δεν είχε μέχρι εκείνη την ώρα γίνει γνωστό το νέο θανατηφόρο στη Λευκωσία).

Ο κ. Σιζόπουλος ανέλυσε διεξοδικά το Κυπριακό με αναφορές σε όλους τους γύρους συνομιλιών και τα κατά καιρούς σχέδια λύσης με αποκορύφωμα το σχέδιο Ανάν και με ειδική επισήμανση στη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα το 2017.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι πρέπει το Κυπριακό να επανέλθει στην ορθή του βάση, ως διεθνές πρόβλημα εισβολής, κατοχής και παράνομου εποικισμού και ως διαδικασία επίλυσης πρέπει να είναι η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης, όπως προνοεί η σχετική απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ, στην οποία να τεθεί ως προτεραιότητα συζήτησης η κατάργηση των εγγυήσεων, η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της όποιας συμφωνημένης λύσης και ο επαναπατρισμός των εποίκων, όσων δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ είναι προφανές ότι η Τουρκία διαχρονικά επιχειρεί να αξιοποιήσει την ασαφή βάση των συνομιλιών και την πρόθεση της πλευράς μας για υποχωρήσεις και παραχωρήσεις για τη δημιουργία θετικού κλίματος για τη λύση του Κυπριακού, για να κατοχυρώσει τις δικές της απαράδεκτες διεκδικήσεις.

«Οπως τη σύσταση ενός συνεταιριστικού κράτους, τη νομιμοποίηση του γεωγραφικού διαχωρισμού εδάφους και πληθυσμού, την αναγνώριση συνιστώντων κρατιδίων, γιατί όχι συνισταμένων, σε εθνοτική βάση με εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και εδάφους , τη διχοτόμηση της κυριαρχίας 50/50 μεταξύ Ε/Κυπρίων και Τ/Κυπρίων, την παραμονή του κατάλοιπου εξουσίας στα συνιστώντα κρατίδια - την αριθμητική εξίσωση και την εκ περιτροπής προεδρία και το βέτο σε όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, η αποδοχή αυτών των προνοιών όχι μόνο δεν θα λύσει το Κυπριακό, αλλά θα διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία, με σοβαρό κίνδυνο την ολική προσάρτηση της Κύπρου στην Τουρκία.

«Κατά τρόπο σαφή πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η ΔΔΟ δεν μπορεί να συνδυαστεί με σωστό περιεχόμενο. Εάν το περιεχόμενο είναι σωστό τότε δεν μπορεί να είναι ΔΔΟ. Είναι γι’ αυτό το λόγο που η ΕΔΕΚ απέρριψε τη ΔΔΟ και ως ονοματολογία, γιατί στην πραγματικότητα αποτελεί την πλέον νομιμοποιημένη μορφή διχοτόμησης», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι σήμερα, μετά από 7 χρόνια αναστολής οποιασδήποτε διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας αμφιλεγόμενης προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών διερωτήθηκε όμως σε ποια βάση και με ποια διαδικασία και αν θα αποδεχθούμε τις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς για Απευθείας εμπόριο, Απευθείας επαφές, Απευθείας πτήσεις και τα δύο κράτη ή θα επαναλάβουμε τη διαδικασία που από το 1976 επιχειρήσαμε 7 φορές και απέτυχε.

«Η επίκληση να συνεχιστούν οι συνομιλίες από εκεί που μείναμε στο Crans Montana ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους. Αλήθεια πού μείναμε; Στην προκλητική δήλωση του τότε ΥΠΕΞ της Τουρκίας ‘οι Ε/Κ να ξεχάσουν το μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα’ , μήπως να ξαναβάλουμε στο τραπέζι το πλαίσιο των 6 σημείων του Γ.Γ., το οποίο ουσιαστικά είναι αντίθετο με τον Καταστατικό Χάρτη, τις Αρχές αλλά και τις αποφάσεις του ΟΗΕ», διερωτήθηκε ο κ. Σιζόπουλος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και συνταγματικές λύσεις παρόμοιες με εκείνην της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι απολύτως ασύμβατες με αυτήν.

«Οι θεσμοί του Προεδρικού Πολιτεύματος θα πρέπει να είναι συμβατοί με τους αντίστοιχους του θεσμικού πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα του δυτικού κόσμου. Λύσεις του Κυπριακού έξω από αυτό το πλαίσιο είναι αδιανόητες, διότι θα εγκυμονούν από την πρώτη μέρα της θέσπισής τους την προοπτική της άμεσης διάλυσης. Η διάλυση της Κύπρου μέσω μιας υποτιθέμενης λύσης δεν επιτρέπεται να αποτελεί πολιτική στρατηγική καμίας από τις εμπλεκόμενες πλευρές ή από εκείνην των εκπροσώπων ή και του ιδίου του Γραμματέα του ΟΗΕ», ανέφερε.

Άλλες ομιλίες και παρεμβάσεις

Ομιλία απηύθυνε και ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος καλώντας Κύπρο και Ελλάδα να εφαρμόσουν πολιτική επαναφοράς του Κυπριακού στη σωστή του βάση, ως θέμα εισβολής και κατοχής, με στόχο την απελευθέρωση.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως η πλευρά μας έκανε σημαία του αγώνα μας τη λύση Διζωνικής - Δικοινοτικής Ομοσπονδία την οποία χαρακτήρισε λύση τουρκικών προδιαγραφών.

Ανέφερε ότι πρέπει να έχουμε επίγνωση των επιδιώξεων της Τουρκίας και της πολιτικής της και ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε και για τον λαό μας όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι ελεύθεροι λαοί.

Παρεμβάσεις έγιναν και από εκπροσώπους κομμάτων στην Ελλάδα.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λοβέρδος χαρακτήρισε το Κυπριακό ως το υπέρτατο εθνικό πρόβλημα του Ελληνισμού, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Κύπρο στην προσπάθεια της για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Όλγα Μαρκογιαννάκη είπε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να είναι ταυτισμένες στον αγώνα υπέρ της διεθνούς νομιμότητας. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα σταματήσει να παλεύει κατά της εδραίωσης της διχοτόμησης και των τετελεσμένων της κατοχής, είπε η κ. Μαρκογιαννάκη, καταλήγοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ ο αγώνας δεν θα σταματήσει μέχρι την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου μετέφερε μήνυμα εγρήγορσης, δράσης, αλληλεγγύης και συμπαράστασης του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για δικαίωση.

O Αντρέας Λοβέρδος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και πρώην Υπουργός της Ελλάδας, απηύθυνε ομιλία με τίτλο «Διζωνική – Δικοινοτική Ομοσπονδία ως πολιτευματική βάση επίλυσης του Κυπριακού».

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι προφανές πως η θέση για λύση με βάση την αναγνώριση δύο κρατών ή η αναγνώριση διπλής κυριαρχίας, ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής, βγαίνει έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού.

Πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και συνεπώς, κάθε μορφής εξειδίκευση των θεσμών της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι δεδομένο πως θα διαμορφωθεί υπό το φως του Ενωσιακού Κεκτημένου.

Ο Σάββας Καλεντερίδης, συγγραφέας και γεωπολιτικός αναλυτής σε ομιλία με τίτλο «Κυπριακό και Ελληνοτουρκικές σχέσεις» είπε πως η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τη γεωπολιτική της θέση και τη σημασία που έχει για το ΝΑΤΟ και τη Δύση γενικότερα, θα προσπαθήσει να συσφίξει κατά το δυνατόν τις σχέσεις της με την ΕΕ, με τελικό στόχο την ένταξή της, χωρίς να προβεί σε παραχωρήσεις που αφορούν τις μειονότητες και χωρίς να προχωρήσει στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Κουκουβάγια μπήκε σε σπίτι από καμινάδα και κάθισε στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου
Επικεφαλής Ανθρ. Θεμάτων: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους
Χειροπέδες σε αλλοδαπό που κυκλοφορούσε με πλαστή άδεια-Ψάχνουν σύνδεση με τον 25χρονο στην Πάφο
Νέα σύλληψη αστυνομικού της Ελληνικής Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
Άφησαν τρεις μέρες μέσα στο σπίτι του φονικού στην Εύβοια τον σκύλο της οικογένειας
Άλλοι 28 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Ανάμεσα τους και παιδιά
Στο σκαμνί η γερμανική αστυνομία που ήξερε τα πάντα για τον ψυχίατρο-«Γιατί δεν τον σταματήσατε;»
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απεβίωσε ο νομικός Ευστάθιος Ευσταθίου-«Τίμησε την πατρίδα από πολλά σημαντικά βήματα»