Έντονη φημολογία για την κατάσταση της υγείας του Χαμενεΐ – Σε κώμα βρίσκεται ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν

Εντονη φημολογία έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες γύρω από την κατάσταση της υγείας του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, με διεθνή μέσα να συνδέουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη με το δεύτερο μήνυμα του Ισραηλινού προέδρου Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν από μερικές ημέρες και πάλι προς τον λαό του Ιράν.

Η Τεχεράνη επέλεξε κρυφά στις 26 Σεπτεμβρίου τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, τον δεύτερο γιο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ως επόμενο αρχηγό της χώρας.

Το Iran International σε δημοσίευμα του αναφέρει πως ο Μοτζτάμπα μπορεί να αναλάβει το ρόλο ακόμη και πριν από το θάνατο του 85χρονου πατέρα του, ο οποίος φέρεται να πάσχει από βαριά ασθένεια.

Ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, φέρεται να είναι σοβαρά άρρωστος, με τον δεύτερο μεγαλύτερο γιο του, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, να είναι πιθανό να τον διαδεχθεί όταν πεθάνει, γράφουν και οι  New York Times.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η σοβαρή ιατρική κατάσταση του Χαμενεΐ δημιούργησε μια «σιωπηλή μάχη» για τη διαδοχή του και ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης θα έχει λόγο στο ποιος θα γίνει ο διάδοχος του Αγιατολάχ.

Υπάρχουν πληροφορίες και από ρωσικά μέσα πως ο Αλί Χαμενεΐ είναι σε κώμα, ενώ σύμφωνα με αναφορές η Τεχεράνη υπάρχει περίπτωση να παίζει το τελευταίο της χαρτί με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και μπορεί οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του Αγιατολάχ να είναι προπέτασμα για να προωθηθεί ο άφθαρτος γιος του.

Η ανησυχία για τον διάδοχο του Χαμενεΐ αυξήθηκε μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι σε συντριβή ελικοπτέρου τον περασμένο Μάιο.

Ο Χαμενεΐ υπηρετεί ως Ανώτατος Ηγέτης από το 1989, όταν πέθανε ο Ρουχολάχ Χομεϊνί, ο πρώτος που κατείχε τον τίτλο.

Το μήνυμα Νετανιάχου στον λαό του Ιράν

Πριν από λίγες ημέρες σε ένα βίντεο διάρκειας σχεδόν τεσσάρων λεπτών ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ξεκαθάρισε πως εάν η Τεχεράνη επιχειρήσει να χτυπήσει ξανά το Ισραήλ τα αντίποινα θα είναι η διάλυση της χώρας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χρησιμοποίησε μία σειρά από επιχειρήματα για να πείσει τον λαό του Ιράν να αντισταθεί στο «καθεστώς που τον καταδυναστεύει», όπως σημείωσε περισσότερες από πέντε φορές.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπογράμμισε πως μόνο για την τελευταία επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους ενάντια στο Ισραήλ το καθεστώς το Ιράν δαπάνησε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία όπως σημείωσε θα μπορούσαν να κάνουν «άμεσα την ζωή των πολιτών πολύ καλύτερη». Ο Νετανιάχου είπε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι Δύση ακούν σήμερα όλο και πιο έντονα «τον ψίθυρο του λαού του Ιράν που δυναμώνει» και αναμένουν να γίνει κραυγή που θα τελειώσει το «καθεστώς που καταδυναστεύει τους απλούς πολίτες».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε επίσης πως «το μόνο πράγμα που φοβάται σήμερα ο Χαμενεί περισσότερο από το Ισραήλ είστε εσείς» και δεσμεύθηκε πως εάν το καθεστώς ηττηθεί «ισραηλινοί και Ιρανοί» μαζί θα ανοικοδομήσουν μία νέα χώρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε επιπρόσθετα μόρια στους στρατεύσιμους που θα καταθέσουν ηλεκτρονικά στοιχεία ο Πάλμας
Αρνείται ότι ζήτησε παράταση η Αστυνομία για την έρευνα για τους κυνηγούς-Δεν απαντά για τη μη κλήση για κατάθεση
Εντόπισαν μολότοφ, κροτίδες και μπαστούνια του γκολφ στη Λεμεσό-Έρευνες για εντοπισμό των κατόχων
Επιβεβαίωσε την πρόταση για άνοιγμα τουρκικού λιμανιού σε κυπριακά πλοία η Κυβέρνηση
Άγρια συμπλοκή στις φυλακές στο Ναύπλιο-Επτά συλλήψεις και πέντε τραυματίες
Η περιγραφή της 18χρονης υπαλλήλου καφέ στη Νέα Ιωνία που παρενόχλησε θαμώνας-«Είπε έχει εμμονή μαζί μου»
Εκδίδουν διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία Μοσχούρη-Στο Ντουμπάι ο εκτελεστής «Έντικ»
Στο κάδρο και η χρήση ναρκωτικών εκτός από γκαζάκι για το θάνατο του 17χρονου-Αξιολογείται μαρτυρία
Αποφασίζουν οι Καρδινάλιοι για ημερομηνία σύγκλησης του Κονκλάβιου-Στον ορίζοντα ο Μάιος
Νεαρός έχασε τη ζωή του από βάναυση συμπεριφορά αστυνομικών-Κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία ο ένας